Solliciteren: 4 Fabels & Feiten + 3 CV Tips
Het internet staat vol met tips en adviezen over solliciteren en een CV schrijven.
De dingen die je echt moet doen, de dingen die je beter kunt laten en informatie over dat de werkgevers alles van je kunnen zien dankzij Facebook, Twitter en de andere sociale media.
Maar wat is nou precies waar wanneer het over solliciteren gaat?
Verder is het schrijven van een goede cv is erg belangrijk wanneer je van baan wilt wisselen. Een cv geeft een eerste indruk van een persoon en het maken van kleine foutjes kan ervoor zorgen dat iemand afgewezen wordt.
We geven hier ook een aantal tips waarmee je meer kans hebt om uitgekozen te worden.
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
1. Een cv moet duidelijk en kort zijn
Recruiters moeten vaak stapels met cv’s doorlezen en zitten niet te wachten op een cv dat zo dik als een boek is.
Maak een cv van 1 of 2 pagina’s en houd het kort en duidelijk. Wanneer je uitgenodigd wordt voor een gesprek, dan heb je altijd nog de tijd om je cv uit te leggen.
Een logische volgorde en structuur is belangrijk om het overzichtelijk te houden.
Een cv wordt vaak ingedeeld in verschillende onderdelen en begint meestal met je persoonlijke informatie, welke opleidingen je hebt gevolgd, je beroepsinformatie en overige informatie.
Overige informatie bevat kennis die relevant kan zijn voor een baan, maar niet in de vorige onderdelen past. Je kan hier denken aan welke talen je spreekt, welke cursussen je hebt gevolgd en hobby’s.
2. Zorg dat je cv opvalt
Het is belangrijk dat naast een duidelijk en kort cv, jouw cv opvalt. Wanneer een recruiter jouw cv leest, dan moet er een reden zijn waarom jij wordt uitgekozen.
Het is natuurlijk belangrijk dat jouw cv past bij de omschrijving van de baan. Je kan je ervaring die overeenkomt met de functie onderstrepen, dan valt het net wat sneller op.
Solliciteer je op een leidinggevende functie en heb je hier ervaring mee, beschrijf dan kort welke ervaring dit precies is.
Een cv kan ook opvallen doordat het er visueel goed uitziet. Je kan spelen met kleuren en lettertypen, maar het moet professioneel blijven.
Heb je ervaring opgedaan die onderscheidend is, zoals in het buitenland gewerkt of voor een liefdadigheidsorganisatie, zorg dan dat dit duidelijk zichtbaar is.
3. Maak deze fouten niet!
Er zijn ook een aantal fouten die je kan maken, waardoor je niet uitgekozen wordt. Zorg dus dat je deze niet maakt! Let goed op voor spelfouten in je cv. Een cv is een eerste indruk en spelfouten in je cv zorgen meteen dat je een slechte indruk achterlaat.
Zorg er ook voor dat je cv actueel is, pas het regelmatig aan en zorg dat er geen gaten in zitten. Heb je een jaar niet gewerkt omdat je aan het reizen was, zet dit er dan in.
Lieg ook niet in je cv, wanneer een recruiter erachter komt dat je liegt, dan kan je een baan vergeten.
4. Een opvallende cv trekt de aandacht
Standaardbrieven en een cv met een automatische opmaak. Dat is waar de werkgevers mee overspoeld worden wanneer zij een vacature openzetten.
Daarom is het goed om een grapje te maken, een unieke opmaak te kiezen of een lettertype te gebruiken dat niemand gebruikt, want daarmee val je op!
Is dat waar?
Wanneer je ervoor kunt zorgen dat jouw cv opvalt in de stapel, dan zal dat zeker de aandacht trekken. Maar een onleesbaar lettertype of een grapje dat niemand snapt, dat zijn juist redenen om je niet uit te nodigen op gesprek.
Laat het afhangen van de functie waarop je solliciteert. Wordt er een tekstschrijver gezocht, dan is de inhoud van de sollicitatiebrief natuurlijk erg belangrijk. Wordt er een vormgever gezocht, dan is de opmaak van de cv en de brief belangrijker.
5. Ze weten alles al van je!
Facebook, Twitter en zelfs Google kunnen gebruikt worden om alle informatie van je op te zoeken.
Ook wanneer je zoveel mogelijk afschermt, want er is vast wel een vriend die iets gedeeld heeft waardoor er alsnog informatie over jou te vinden is.
Eigenlijk hoef je dus niet eens meer op gesprek te komen, want alles is al bekend wanneer ze je naam weten.
Is dat waar?
Het is waar dat de managers voor bepaalde functies op zoek gaan naar informatie.
Het is natuurlijk niet zo dat zij uren gaan zoeken om alles naar voren te halen, het is meer een manier om een indicatie te krijgen van jouw kijk op het leven en de manier waarop je werkt.
Dit gebeurt niet bij alle mensen die solliciteren op een functie, alleen bij de mensen die interessant genoeg zouden kunnen zijn voor de functie.
Dat betekent concreet dat er eerst naar je cv en sollicitatiebrief gekeken wordt.
Heb je toevallig op Facebook staan dat je je ziekgemeld hebt voor je werk omdat je een wedstrijd wilde kijken of geen zin had om te gaan werken, dan is het natuurlijk wel verstandig om dat even te verwijderen voordat je de cv en sollicitatiebrief opstuurt.
6. De perfecte kandidaat krijgt de baan
Soms lees je een vacature en vraag je je af of die persoon wel kan bestaan. Meerdere opleidingen, een hoog niveau op het gebied van minstens vijf talen en daarnaast iemand die er vol voor gaat en een hobby heeft.
De eisen lijken onhaalbaar te zijn en wanneer je niet in het plaatje past, kun je beter niet solliciteren om jezelf zo de teleurstelling te besparen.
Is dat waar?
Helemaal niet. De mensen die de vacature openzetten geven zoveel mogelijk informatie op basis van de eisen voor de functie, maar lang niet alle elementen zijn even belangrijk.
Daarnaast is het lang niet waar dat de persoon die op papier de beste kwalificaties heeft de baan zal krijgen. De werkgever kijkt eerst naar de cv en sollicitatiebrief om zo te bepalen welke mensen op gesprek mogen komen.
Tijdens het gesprek wordt er gekeken of er een klik is, hoe je in het echte leven bent en krijg je een aantal vragen die wel belangrijk zijn bij het maken van de keuze voor de beste kandidaat.
Pas jij grotendeels in het beeld dat in de vacature geschetst wordt en kun je jezelf goed verkopen in een persoonlijk gesprek, dan is het dus zeker de moeite waard om het te proberen.
7. Het belangrijkste feit
Er is veel geschreven over solliciteren en alles wat je wel en niet moet doen, maar jouw cv en sollicitatiebrief blijven het belangrijkste uitgangspunt voor een werkgever bij het kiezen van de juiste kandidaat.
Ik heb geleerd uit ervaring dat je nooit moet vergeten dat je jezelf moet verkopen. Heb het niet over wat jij wilt, heb het over wat je werkgever wilt en hoe jij in dat idee past.
Goed punt. Dankjewel Lisa!
Goede tips. Dankjewel!
Jij ook bedankt voor het lezen Richard!