1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (2.714 stemmen, gemiddeld: 4,31 van de 5)
Laden...

Veel mensen dromen ervan, minder mensen durven de stap ook echt te zetten: werken in het buitenland. Niet alleen dé manier om je als persoon verder te ontwikkelen, ook een uitgelegen kans om een nieuwe cultuur te leren kennen en je netwerk uit te breiden.

Een cruciale gids over werken in het buitenland, inclusief informatie over de redenen om ervoor te gaan, methode om te weten of het wat voor jou is, uitvoerbare en uitgebreide stappenplan, enkele handige tips en meer. 

Afbeelding Werken in het buitenland. Vacatures en jobs in mooie landen zoals Spanje, Portugal, Griekenland, Marokko, Turkije, Tsjechië, Bulgarije en meer.

Meld je gratis en geheel vrijblijvend aan voor werken in het buitenland via de knop hieronder, want het is makkelijk en dan kunnen we je beter helpen aan jouw droomjob.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

Waarom zou je gaan werken in het buitenland?

Na een kantoordag het strand oplopen of aanschuiven bij dat gezellige kleine Griekse restaurantje: klinkt als een droom he? Werken in het buitenland is dan ook de ervaring van je leven. Naast dat het een mooie droom is, heeft werken in het buitenland nog meer voordelen.

Vergroot je netwerk

In het buitenland ontmoet je ontzettend veel nieuwe mensen. Op je werk, maar zeker ook daarbuiten. Dat kunnen locals zijn, maar ook vaak andere buitenlanders die aan de slag zijn in een ander land.

Op deze manier kun je je netwerk enorm vergroten. En dat is niet alleen op het zakelijke vlak interessant, maar vooral ook op persoonlijk gebied. Wie weet sluit je hier wel vriendschappen voor het leven?

Persoonlijke ontwikkeling

Wanneer je kiest voor een baan in het buitenland, dan is dat natuurlijk meer dan alleen een mooie carrière stap. Het draagt namelijk ook ontzettend veel bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

Om te kunnen functioneren in een compleet nieuwe omgeving moet je namelijk beschikken over een flinke dosis lef én flexibiliteit. Daarmee onderscheid je jezelf van anderen. Werken in het buitenland is dus eigenlijk een hele mooie vorm van persoonlijke groei.

Verbreed je horizon

Door een buitenlands avontuur aan te gaan, verbreed je je horizon. Er is niks zo inspirerend als kennis maken met een compleet andere cultuur, onbekende gewoontes en een andere taal.

Kom los van je eigen bekende leventje in Nederland en ontwikkel een andere kijk op de wereld door aan het werk te gaan in het buitenland!

Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Daarnaast vergroot werken in het buitenland je kansen op de arbeidsmarkt enorm. Een baan in een compleet ander land vereist namelijk zelfstandigheid en aanpassingsvermogen: beiden voorbeelden van eigenschappen die eigenlijk in elke functie van pas komen.

Dus wanneer je besluit weer terug te keren naar Nederland, dan zal een baan in het buitenland enorm goed op je CV staan. Je hebt namelijk een streepje voor op anderen. Dit geldt trouwens ook als je opnieuw in het buitenland aan de slag wilt gaan, want dan weten bedrijven namelijk al dat je in staat bent je snel aan te passen aan een nieuwe situatie.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

Is werken in het buitenland iets voor jou?

Droom jij van wonen en werken in het buitenland maar twijfel je of het wel echt iets voor je is? Of kijk je enorm op tegen het feit dat je alles wat bekend is moet achterlaten?

Bedenk je dan eerst dat die twijfels en angsten niet meer dan normaal zijn. Iedereen die gaat werken in het buitenland heeft wel eens last van twijfel. Het is ook niet niks om je comfort zone uit te stappen en te kiezen voor avontuur.

Zet eens alle voors en tegens op papier en bespreek je twijfels met mensen om je heen. Of nog beter: vraag anderen met ervaring in het buitenland om advies. Je zult vanzelf merken dat twijfel niet meer dan normaal is.

Als je eenmaal goed weet wat je verwacht van je buitenlandse avontuur, dan wordt het vanzelf het avontuur van je leven!

Afbeelding infographic Voordelen nadelen als je gaat werken in het buitenland

Ik wil werken in het buitenland, wat nu?

Je hebt de keuze gemaakt: je wilt aan de slag in het buitenland. Maar waar begin je? Hoe vind je een baan? Wat moet je dan allemaal regelen? Geen zorgen! Met ons stappenplan gaat het je lukken.

Stap 1: Bedenk waar je heen wilt

Het is goed om van tevoren alvast na te denken over waar je heen zou willen. Zijn er bepaalde landen of steden die je het meest aantrekken? En waarom? Door hier nu alvast over na te denken maak je het zoeken naar echte vacatures straks makkelijker.

Stap 2: Bedenk wat voor soort functie je zou willen

Natuurlijk hoef je niet één hele specifieke functie te bedenken om vervolgens de rest van de vacatures te negeren, maar het is wel goed om alvast in grote lijnen te bedenken welke soort werkzaamheden bij je passen. Wat zijn sectoren waar je tot nu toe in gewerkt hebt of in zou willen werken? En wil je dat graag bij een Nederlands bedrijf doen in het buitenland? Of een grote multinational? Of wil je liever aan de slag bij een lokaal bedrijf? Allemaal vragen waar je alvast over na kunt denken.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

Stap 3: Ga op zoek naar interessante vacatures

Als het goed is heb je nu een globaal beeld van waar je het liefst zou gaan werken en hoe die perfecte baan in het buitenland er dan uit zou moeten zien. Het is nu tijd om op zoek te gaan naar interessante vacatures.

Tip: Bekijk ook eens vacatures waar je in eerste instantie niet meteen op zou klikken, soms kunnen die je namelijk meer aanspreken dan je denkt. En zo niet, dan weet je meteen dat je de juiste focus te pakken hebt

Afbeelding dames aan het feesten samen. Internationaal vrienden maken begint met vacatures in het buitenland

Stap 4: Maak je CV in orde

Je hebt een interessante vacature gevonden en je ziet jezelf al helemaal aan de slag gaan bij dit bedrijf. Voordat je kunt beginnen met het schrijven van een goede motivatiebrief, is het ook verstandig om je CV in orde te maken.

Voor een baan in het buitenland is meestal een Engelstalig CV nodig. Vertaal je CV absoluut niet via Google Translate maar ga echt zelf aan de slag met vertalen.

Zoek de juiste vertalingen van functietitels op en let erop dat je maanden altijd met een hoofdletter schrijft (wat op een Nederlandse CV ‘januari’ is, moet op een Engelstalige CV ‘January’ worden). Vind je lastig om je CV te vertalen? Vraag dan iemand om je te helpen.

Tip: Een goed CV is kort en bondig (maximaal 2 A4’s) en heeft een logische structuur: persoonlijke informatie, werkervaring, opleidingen en overige informatie zoals hobby’s, talen en cursussen. Lees hier onze verdere tips voor het maken van een sterk CV!

Stap 5: Schrijf een goede motivatiebrief

Wanneer je je CV op orde hebt gemaakt, kun je aan de slag gaan met het schrijven van een goede motivatiebrief. Een goede motivatiebrief benadrukt niet alleen dat jij denkt de perfecte kandidaat te zijn voor de functie, het moet ook duidelijk maken waarom je dat precies denkt.

Geef daarom voorbeelden van relevante ervaring die je hebt, of koppel persoonlijke eigenschappen waar in de vacature om wordt gevraagd aan jouw eigen sterke punten.

Blijf hierbij wel dicht bij jezelf: de 100% perfecte kandidaat bestaat namelijk niet en doen alsof je iemand bent die je niet bent zal je op de lange termijn niet veel goeds opleveren.

Tip: Zorg dat je in je motivatiebrief punten uit je CV laat terug komen. Eigenlijk is je motivatiebrief namelijk uitleggen waarom jij met jouw CV past bij de functie waar je op solliciteert. Samenhang is dus essentieel!

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

Stap 6: Rock je sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Dan krijg je nu de kans om jezelf te bewijzen.

Waar voor corona sollicitatiegesprekken binnen Europa (vooral in een tweede ronde) vaak op kantoor plaatsvonden (en je dus gerust voor een sollicitatiegesprek op en neer moest vliegen naar Barcelona) vinden nu de meeste gesprekken plaats via Skype. Zorg dat je goed voorbereid bent, test je verbinding en probeer vooral jezelf te blijven.

Tip: Zeker weten dat je Skype sollicitatiegesprek succesvol is? Volg de tips in deze blog!

Stap 7: Begin met regelen

Heb je de baan gekregen? Gefeliciteerd! Je bent nu niet meer ver verwijderd van je droom: werken in het buitenland! Maar voor het echt zover is zal je een paar dingen moeten regelen.

Maak je certificering in orde

Hoewel binnen Europa overal dezelfde bachelor/master structuur wordt aangehouden, is dat buiten Europa helaas niet zo. Check daarom of je beschikt over de juiste certificering. Dit kun je navragen bij de Nederlandse ambassade of via de organisatie ENIC NARIC.

Check of je je moet uitschrijven bij de gemeente

Wie langer dan acht maanden vertrekt moet zich meestal uitschrijven bij de gemeente. Dat verschilt wel per gemeente, dus check bij jouw gemeente wat de regels zijn. Na eventuele uitschrijving schrijf je je in, in je nieuwe land.

Soms regelt je werkgever dit voor je. Check meteen hoe lang je paspoort en/of rijbewijs nog geldig is en of je het daarmee redt in het buitenland.

Regel je vlucht

Als je je contract binnen hebt en weet wanneer je gaat beginnen, is het ook handig om alvast je vlucht te regelen. Dat scheelt straks weer stress!

Sluit de juiste verzekeringen af

In elk land gelden andere belastingregels. Daarom heb je geen recht meer op een verzekering in Nederland wanneer je naar het buitenland vertrekt.

Vraag je verzekering of er mogelijkheden zijn voor het omzetten van je verzekering of ga op zoek naar een buitenlandse verzekering. Check ook meteen hoeveel belasting je moet gaan betalen in het land waar je gaat werken en hou daar rekening mee.

Verhuur je woning of zeg op

Als je voor langere tijd weggaat is het handig om je woning in Nederland te verhuren of op te zeggen. Bedenk voor jezelf wat voor jou het handigst is. Een onderhuurder zoeken kost soms veel tijd en levert weinig op, maar kan fijn zijn als je graag zeker wil zijn van een verblijfplaats bij terugkeer.

Ga op zoek naar nieuwe woonruimte

In het land waar je gaat werken wil je natuurlijk ook beschikken over woonruimte. Ga daarom alvast op zoek naar een nieuwe woning, bijvoorbeeld via Facebook of speciale verhuursites in het land waar je naartoe gaat.

Soms wordt huisvesting geregeld door je werkgever en in sommige landen is het makkelijker om ter plekke iets te vinden. Zorg er in dat geval wel voor dat je in ieder geval voor de eerste weken een verblijfplek hebt geregeld.

Begin met de taal leren en lees je in

Ook al ga je waarschijnlijk veel Engels spreken tijdens je werkavontuur in het buitenland, het kan geen kwaad om te proberen ook de taal van het land zelf te leren. Lees je daarnaast meteen in, in de cultuur van het land waar je naartoe gaat. Elke cultuur is anders en het is belangrijk om je aan te passen wanneer je ergens nieuw bent.

Tip: Eenmaal daar is het trouwens ook belangrijk om je eigen identiteit niet helemaal kwijt te raken. Kijk daarom eens of je andere Nederlanders kunt ontmoeten in het land waar je gaat werken of hou contact met het thuisfront.

Bij verblijf buiten Europa: regel je inentingen

Ga je werken buiten Europa? Dan is het belangrijk dat je de juiste inentingen laat zetten. Controleer op de site van de GGD welke vaccinaties je nodig hebt voor het land waar je naartoe vertrekt.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu registreren erop

Zet wat geld opzij

Zeker in het begin zal je wat geld nodig hebben om van te leven. Je eerste salaris krijg je namelijk niet meteen je eerste werkdag uitbetaald. Zorg daarom dat je wat geld opzij zet voor de eerste periode van je buitenlandse avontuur.

Tip: Veel bedrijven geven je een vergoeding voor de kosten die je maakt voor bijvoorbeeld een vliegreis. Toch is het handig om ook hier geld voor opzij te zetten, zodat je in staat bent deze kosten zelf voor te schieten.

Afbeelding van schitterende plaats op Amalfi. jobs in het buitenland via vacatures betekent dat je kunt werken op mooie locaties.

Geniet van de voorpret!

Je hebt een belangrijke stap gezet en alles geregeld. Voor nu is het belangrijk om vooral te genieten van het avontuur dat je te wachten staat! Sta ook stil bij de dingen uit Nederland die je zult missen, want die zal je straks veel meer waarderen.

Werken in het buitenland via Gedma

Wil jij de ervaring van je leven opdoen en werken in het buitenland? Vind dan nu jouw droomvacature via Gedma! Door onze eigen ervaring met werken in het buitenland kunnen we je bij elke stap van dit proces begeleiden.

Daarbij kijken we verder dan alleen een goed salaris – een leuke, inspirerende en vooral betrouwbare omgeving vinden wij namelijk net zo belangrijk.

Meteen beginnen met de zoektocht naar jouw droombaan in het buitenland? Bekijk dan hier alle vacatures en meld je gratis en vrijblijvend aan! Liever eerst meer informatie over werken in het buitenland? Neem gerust eens contact met ons op, we vertellen je er graag meer over.

Benieuwd naar de ervaringen van anderen met werken in het buitenland via Gedma? Lees hier de reviews van hen die je voorgingen!

Tip: Lees hier meer tips over werken in het buitenland!

Afbeelding van Alternatieve manieren om te werken in het buitenland zoals freelancer, vrijwilliger, visum, lesgeven of gaan en dan uitzoeken infographic