Werken In Turkije: Alles Wat Je Absoluut Moet Weten

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 van de 5)
Loading...

Turkije is niet alleen een aantrekkelijk emigratieland voor hoogopgeleide Turken of anderen, die in Nederland zijn opgegroeid. De Turkse economie is de afgelopen jaren sterk gegroeid en de werkloosheid is lager dan in veel EU-landen.

Daarnaast zijn er relatief lage levensonderhoudskosten evenals de beroemde Turkse gastvrijheid. Een van de grootste hindernissen is het leren spreken van de taal, wat essentieel is voor een goede baan.

Afbeelding vrouw die uitkijkt over werken in Turkije

Economische situatie en arbeidsmarkt in Turkije

Tussen 2001 en 2007 kende Turkije een enorme hausse met hoge groeipercentages. Hoewel de opleving in de tussentijd enigszins is afgekoeld, is de Turkse economie nog steeds stabiel.

Een reden hiervoor is de moeilijke politieke situatie, die keer op keer tot aanslagen leidt. Vooral hierdoor heeft het toerisme veel geleden.

Er is groei onder andere in de IT- en communicatie-industrie met zijn talrijke diensten. Bovendien worden er voortdurend goed opgeleide specialisten gezocht in de auto- en toeleveringsindustrie.

Andere sectoren met een goed potentieel zijn de textiel industrie en de bloeiende bouwsector. Er zijn ook veel vacatures op het gebied van milieu- en energietechnologieën.

Overigens zijn Turkse terugkeerders uit Nederland met de juiste opleiding en ervaring veelgevraagd op de arbeidsmarkt.

Let op de grote regionale verschillen in Turkije. De metropolen in het westen hebben een moderne industriële economie, terwijl het oosten meer agrarisch is.

Lonen en salarissen in Turkije

Het loonniveau in Turkije is niet vergelijkbaar met de Westerse EU-landen. Er is een minimumloon, dat werd verhoogd op 1 januari 2016 tot 1.300 lire (387 euro).

Met ingang van 1 juli 2016 is een verdere stijging van zes procent gepland. Deze stijging wordt echter meer dan opgegeten door hoge inflatie. De prijsstijging is momenteel 10 procent.

Het gemiddelde Turkse inkomen verschilt sterk van regio tot regio. Op het platteland van Zuid-Anatolië hebben gezinnen het minste geld beschikbaar, gemiddeld 17.246 lira (5.172 euro) per jaar.

Het hoogste gemiddelde inkomen wordt behaald met 35.000 lira (10.437 euro) in Istanbul. Achter Istanbul staat West-Anatolië, waar de economisch sterke Turkse hoofdstad Ankara ligt, en de bijzonder toeristische Egeïsche regio.

Kosten van levensonderhoud in Turkije

In vergelijking met Nederland zijn de levensonderhoudskosten in Turkije veel lager. Volgens het Turkish Statistics Institute bedragen deze ongeveer 1.200 euro per maand.

Er zijn echter sterke regionale schommelingen. De kosten van levensonderhoud in metropolen zoals Istanbul of Turkije liggen bijvoorbeeld ver boven het gemiddelde.

In plattelandsgebieden daarentegen kun je het goed redden met ongeveer 700 euro per maand.

De huurprijzen zijn het hoogst in Istanbul. Voor een gemiddeld 3-kamer appartement kun je maandelijkse kosten van ongeveer 700 euro verwachten.

In andere steden zijn er appartementen van 100 vierkante meter al voor 400 tot 500 euro per maand te huren. Langs de kust zijn er ook zeer goedkope woningen te koop. Nieuw gebouwde tweekamerappartementen zijn beschikbaar, bijvoorbeeld vanaf 40.000 euro.

Groenten en fruit worden geteeld in Turkije en zijn daarom erg goedkoop. Veel duurder zijn vlees, kaas en zuivelproducten. Een kilo rundvlees kost in de supermarkt meestal meer dan 12 euro.

Vanwege de hoge alcoholbelasting zijn alcoholische dranken over het algemeen erg duur. Voor een biertje betaal je ongeveer EUR 1,50 tot EUR 2,00.

Belasting en sociale zekerheid in Turkije

De sociale voordelen in Turkije zijn niet vergelijkbaar met die in Nederland. De kinderbijslag bedraagt ​​bijvoorbeeld gemiddeld slechts 10 euro per maand.

Sommige voordelen zoals sociale bijstand of langdurige zorgverzekering zijn nog niet beschikbaar. Meestal zorgt het eigen gezin voor zorgbehoevende mensen.

Iedereen die woont en werkt in Turkije is verzekerd door zijn werkgever bij SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu). Zelfstandigen en landarbeiders zijn geregistreerd bij de Bag-Kur.

De Turkse sociale zekerheid biedt bescherming tegen ziekte, moederschap, arbeidsongevallen, handicaps en beroepsziekten. Voor dit doel is een klein pensioen geïntegreerd.

De staatsziekteverzekering biedt slechts minimale basiszorg. Hoewel dit een gratis behandeling in staatsziekenhuizen omvat, maar deze zijn meestal slecht uitgerust en er zijn lange wachttijden.

Sommige diensten, zoals dure medicijnen of onderzoeken, moeten volledig door jezelf worden betaald. Als je minimaal 120 dagen verzekerd bent geweest, ontvang je vanaf de derde ziektedag een doorlopend salaris.

De verschuldigde inkomstenbelasting varieert van 15 tot 35 procent. Het minimumtarief wordt berekend voor alle inkomens tot maximaal 10.700 lire per jaar. Van een jaarlijks inkomen van 60.001 lire is het hoogste belastingtarief verschuldigd.

Verblijfsvergunning en werkvergunning voor Turkije

Het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor Turkije is niet zo moeilijk. Allereerst hebben immigranten een visum nodig, dat is afgegeven door de vreemdelingenautoriteit.

Hiervoor moet een bewijs van inkomen en een politieattest van goed gedrag worden overgelegd. Na ongeveer drie weken wordt de “Ikamet Tezkeresi” uitgegeven, die 12 tot 60 maanden geldig is.

Voorwaarde hiervoor is dat de aanvrager kan bewijzen dat hij zelfstandig kan leven. Financiële reserves op een spaarrekening zijn hier een belangrijk hulpmiddel.

Als deze niet beschikbaar zijn, moet je werken voor een werkvergunning, wat geen eenvoudig project is, omdat in Turkije lokale werknemers voorrang krijgen boven het aannemen van personeel.

De aanvraag voor een werkvergunning wordt alleen verleend als er geen Turkse werknemer is voor de functie in kwestie.

Als je vijf jaar in Turkije woont, kun je ook als zelfstandige een aanvraag indienen. Deze wachttijd is niet van toepassing als het bedrijf ten minste 10 banen biedt.

Afbeelding werken in Turkije istanbul antalya vacatures

Werk in Turkije: werkvergunningen bespreken

Elke zomer worden veel vakantiegangers verliefd op Turkije en ontwikkelen een droom die uitkomt.

De Turkse regering heeft zich opgewarmd tot het idee van buitenlandse werknemers.

Hieronder nog enkele nuttige hints en tips geven over hoe je dat moet aanpakken.

Het vinden van banen in Turkije: Holiday verkopers, lesgeven in het Engels en internet freelancen

Buitenlanders kunnen bepaalde banen in Turkije niet doen zoals onder andere ziekenhuiswerk, gekwalificeerde handel, juridische kantoren, enz.

Maar er zijn andere banen waar je als buitenlander van kunt profiteren zoals in hotels werken. Er zijn echter nog andere haalbare opties.

Doceer Engels als tweede taal

Veel Turkse educatie instellingen doceren Engels, en ze vragen over het algemeen om een ​​TEFL- of TESOL-kwalificatie. Beide zijn standaardkwalificaties die over de hele wereld worden erkend.

Om deze te behalen, volgen de studenten een vaste cursus met modules, ongeveer 100 uur waarin ze leren hoe ze Engels op de meest vaardige manier kunnen onderwijzen.

In Turkije zijn privé-talenscholen meestal te vinden in de steden Istanbul, Izmir of Ankara.

Vakantie bedrijven

Het enige nadeel van het werken voor een vakantie bedrijf zijn de lange uren en de neiging om steeds naar andere plekken te moeten gaan, waardoor het dus erg moeilijk om je te vestigen op één plek. Anders zou het goed werk zijn om veel plaatsen in Turkije te bezoeken.

Internet Freelancen

Het is een levenslange carrière keuze die wereldwijd is uitgezet en ik denk dat het populair blijft omdat het flexibiliteit biedt; dit is waarom veel nomadische reizigers het doen.

Zolang je een laptop hebt, en toegang tot het internet, kunt je aan de slag: zoals het schrijven, bloggen, sociale media management, web design en technologie op websites als upwork.com.

Als je van plan bent om te verblijven in Turkije op lange termijn, kun je je officieel laten registreren als zelfstandige om belastingen, gezondheidszorg enzovoorts te betalen.

Werkvergunningen voor banen in Turkije

Sommige banen zullen dus je kansen om in Turkije te werken maximaliseren, maar hoe zit het met de werkvergunningen? Het goede nieuws is dat het proces nu gestroomlijnder lijkt.

In dit krantenartikel staat dat “100.000 buitenlanders zich hebben aangemeld voor een werkvergunning in Turkije tussen 2009 en 2013 en dat 64.279 van deze aanvragen succesvol waren.”

Zoek je zelf een leuke baan in Turkije met leuke Nederlandstalige collega’s en een goede salaris? Neem dan contact met ons op om te horen welke mogelijkheden er zijn.

Heb jij enige ervaring met werken in Turkije? Zou je het afraden of heb je een goede methode voor iemand die in de zon wil wonen en werken? Laat het hieronder weten

Blog

Geef een reactie