1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (465 stemmen, gemiddeld: 4,32 van de 5)
Laden...

In welke branche kun je aan de slag wanneer je wilt werken in Turkije in steden zoals Istanbul, Antalya, Alanya, Ankara of Izmir? Verreweg de meest gangbare baan is bij een internationaal bedrijf. De kans om aangenomen te worden is hier het grootst en de zakelijke voorwaarden zijn gunstig geregeld.

Hieronder vind je actuele vacatures in Turkije bij verschillende professionele bedrijven.

     

    Werk je voor een bedrijf uit Nederland of België, dan gelden ook de maatstaven van die landen wat betreft loon, werktijden en meer. Bij Turkse bedrijven ligt het minimumloon namelijk aanzienlijk lager: rond de 730 euro per maand in 2024 (door een stijging van 49 % dit jaar ivm inflatie).

    Bovendien krijgen Turkse kandidaten de voorkeur over andere nationaliteiten. Wil je werken in Turkije, dan kun je dus het best een bedrijf uit Nederland of België benaderen.

    Afbeelding van Izmir strand werken en wonen in turkije. Het is ook mogelijk om te werken in Istanbul en andere plekken.

    In het bijzonder callcenters zijn altijd op zoek naar mensen die zowel Turks als Nederlands kunnen. Een callcenter kan dus een goede optie zijn voor een baan in Turkije.

    Turkije is niet alleen een aantrekkelijk emigratieland voor hoogopgeleide Turken of anderen, die in Nederland zijn opgegroeid. De Turkse economie is de afgelopen jaren sterk gegroeid en de werkloosheid is lager dan in veel EU-landen. Werken in Istanbul of een andere stad in Turkije wordt daardoor wat aantrekkelijker.

    Daarnaast zijn er relatief lage levensonderhoudskosten evenals de beroemde Turkse gastvrijheid. Een van de grootste hindernissen is het leren spreken van de taal, wat essentieel is voor een goede baan.

    Werken in Turkije: algemene informatie

    Economische situatie en arbeidsmarkt in Turkije

    Tussen 2001 en 2007 kende Turkije een enorme hausse met hoge groeipercentages. Hoewel de opleving in de tussentijd enigszins is afgekoeld, is de Turkse economie nog steeds stabiel.

    Een reden hiervoor is de moeilijke politieke situatie, die keer op keer tot aanslagen leidt. Vooral hierdoor heeft het toerisme veel geleden.

    Er is groei onder andere in de IT- en communicatie-industrie met zijn talrijke diensten. Bovendien worden er voortdurend goed opgeleide specialisten gezocht in de auto- en toeleveringsindustrie.

    Andere sectoren met een goed potentieel zijn de textiel industrie en de bloeiende bouwsector. Er zijn ook veel werken in Turkije vacatures op het gebied van milieu- en energietechnologieën.

    Overigens zijn Turkse terugkeerders uit Nederland met de juiste opleiding en ervaring veelgevraagd op de arbeidsmarkt.

    Let op de grote regionale verschillen in Turkije als in. De metropolen in het westen hebben een moderne industriële economie, terwijl het oosten meer agrarisch is.

    Lonen en salarissen in Turkije

    Het loonniveau in Turkije is niet vergelijkbaar met de Westerse EU-landen.

    Met ingang van 2019 heeft het minimumloon met 14 procent verhoogd worden tot een minimum van 1603 lire (oftewel 364 euro). Dit is echter nog steeds ver beneden wat vakbonden willen en de verwachting is dan ook dat het de komende jaren zal stijgen.

    In het verleden is dit ook gebeurt. Op 1 januari 2016 was dit nog 1.300 lire (304euro) en op 1 juli 2016 was er namelijk een verdere stijging van zes procent doorgevoerd.

    Deze stijgingen worden echter meer dan opgegeten door hoge inflatie. De prijsstijging is momenteel 10 procent.

    Het gemiddelde Turkse inkomen verschilt sterk van regio tot regio. Op het platteland van Zuid-Anatolië hebben gezinnen het minste geld beschikbaar, gemiddeld 17.246 lira (5.172 euro) per jaar.

    Het hoogste gemiddelde inkomen wordt behaald met 35.000 lira (10.437 euro) voor mensen die werken in Istanbul. Achter Istanbul staat West-Anatolië, waar de economisch sterke Turkse hoofdstad Ankara ligt, en de bijzonder toeristische Egeïsche regio.

    TIP: Wist je dat er een groot verschil is met de salaris die je kunt verdienen als Turkse Nederlandstalige in Marokko vergeleken met in Turkije? Ontdek nu snel hier het ongelofelijke verschil op deze pagina via de vacatures waarop de salarissen staan voor werken in Marokko. 

    Meld je nu geheel gratis en makkelijk aan voor werken in Turkije Antalya, Istanbul, Izmir of Ankara via onderstaande knop zodat we je beter kunnen helpen.

    Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

    Belasting en sociale zekerheid in Turkije

    De sociale voordelen in Turkije zijn niet vergelijkbaar met die in Nederland. De kinderbijslag bedraagt ​​bijvoorbeeld gemiddeld slechts 10 euro per maand.

    Sommige voordelen zoals sociale bijstand of langdurige zorgverzekering zijn nog niet beschikbaar. Meestal zorgt het eigen gezin voor zorgbehoevende mensen.

    Iedereen die woont en werkt in Turkije is verzekerd door zijn werkgever bij SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu). Zelfstandigen en landarbeiders zijn geregistreerd bij de Bag-Kur.

    De Turkse sociale zekerheid biedt bescherming tegen ziekte, moederschap, arbeidsongevallen, handicaps en beroepsziekten. Voor dit doel is een klein pensioen geïntegreerd.

    De staatsziekteverzekering biedt slechts minimale basiszorg. Hoewel dit een gratis behandeling in staatsziekenhuizen omvat, maar deze zijn meestal slecht uitgerust en er zijn lange wachttijden.

    Sommige diensten, zoals dure medicijnen of onderzoeken, moeten volledig door jezelf worden betaald. Als je minimaal 120 dagen verzekerd bent geweest, ontvang je vanaf de derde ziektedag een doorlopend salaris.

    De verschuldigde inkomstenbelasting varieert van 15 tot 35 procent. Het minimumtarief wordt berekend voor alle inkomens tot maximaal 10.700 lire per jaar. Van een jaarlijks inkomen van 60.001 lire is het hoogste belastingtarief verschuldigd.

    Afbeelding Istanbul stad aan kanaal voor werken in Turkije vacatures als Nederlander

    Ziektekostenverzekering, inkomstenbelasting en pensioenopbouw

    Hoe wordt zorgverzekering in Turkije geregeld? Onder de SGK vallen de ziektekostenverzekering, inkomstenbelasting en de pensioenopbouw.

    Iedere werknemer in Turkije, ongeacht de nationaliteit, heeft naast een werkvergunning ook een verzekering en bouwt zelfs een pensioen op. De aanvraag moet wel volgens de vaste stappen gedaan worden.

    Via een Nederlands bedrijf kun je de juiste papieren en gegevens krijgen en indienen aan de officiële instanties. De SGK is pas 30 dagen na inschrijving actief. Wacht dus 30 dagen voordat je je Nederlandse of Belgische verzekering opzegt.

    Via het consulaat in Nederland kun je al veel op afstand regelen. Zorg ervoor dat je fotokopieën hebt van je paspoort en andere belangrijke papieren en maak voldoende pasfoto’s volgens officiële maatstaven.

    Voor de aanvraag van je verblijfsvergunning wordt doorgaans een bewijs van vermogen gevraagd. Daarmee kun je aantonen dat je jezelf kunt voorzien in de algemene levenskosten.

    In Turkije zelf kun je een werkvergunning ontvangen als je zorgverzekeringaanvraag rond is. Het SGK verzekert volledig de sağlık ocağı, de Turkse huisartsenpost. Ook voor particuliere ziekenhuizen krijg je soms korting op behandelingen.

    Daarnaast ontvang je ook korting op eventuele medicijnen. Je bent echter niet verzekerd voor de tandarts, podo- of fysiotherapeut.

    Schrijf je nu Gratis en Zonder verplichtingen in via de oranje knop hierbeneden, want anders mis je misschien de ideale vacatures Turkije.

    Afbeelding Grote Oranje knop met tekst ja, ik schrijf me gratis in erop

    Wat je moet regelen om te werken in Turkije

    Met de Turkse nationaliteit snel aan de slag

    Heb je een Turkse achtergrond en wil je terugkeren naar Turkije voor werk? Doordat je zowel Turks als Nederlands spreekt, maak je de grootste kans om te werken in Turkije voor een Nederlands bedrijf.

    Werk vinden in Turkije  zal niet moeilijk zijn en je kunt vrijwel meteen aan de slag. Zeker als je al/nog in het bezit bent van een Turkse identiteitskaart of een Mavi kaart (Turks verblijfsbewijs voor degenen die de Nederlandse nationaliteit hebben aangenomen – verkrijgbaar bij het consulaat in Nederland).

    Ben je in het bezit van een van deze kaarten, dan kun je zonder werkvergunning in Turkije werken en verloopt het proces zeer snel en eenvoudig. Je zal een stuk minder hoeven regelen met de Turkse nationaliteit en de juiste papieren.

    Word je met een Nederlandse nationaliteit aangenomen?

    Is het ook mogelijk om voor een opdrachtgever in Turkije te werken als je de Nederlandse nationaliteit hebt? In principe kan dit zeker. Je bent alleen gebonden aan meer regels en er moet meer geregeld worden.

    Als je daar open voor staat en het geen probleem vindt om tijd te steken in de voorbereidingen, dan is in Turkije werken ook zeker een optie voor jou.

    Hoewel er vanwege de Turkse wetgeving minder plaats is voor werknemers met een buitenlandse nationaliteit, worden er wel ieder jaar een bepaald aantal plaatsen vrijgegeven.

    Volgens de wet moeten er voor iedere medewerker uit het buitenland vijf werknemers met de Turkse nationaliteit aangenomen worden. Je kans hangt dus vooral af van wie er momenteel voor de opdrachtgever werkt en hoeveel werkvergunningen er beschikbaar zijn.

    Wil je een idee krijgen hoe het wonen en werken in Turkije nou eigenlijk is? Bekijk dan de video hieronder. In deze video krijg je onder andere mensen te zien die praten over werken in Istanbul.

    Wat je moet regelen om te werken in Turkije als Nederlander

    Zijn er werkplekken voor mensen met een Nederlands identiteitsbewijs, dan helpt de werkgever met het aanvraagproces. Er worden bepaalde papieren gevraagd om een werkvergunning te krijgen. Daarnaast moeten er een aantal andere dingen aangevraagd worden. Onder meer de volgende zaken (kunnen) worden vereist:

    • Belastingnummer: dit nummer vraag je meestal als eerste stap aan en is nodig om een zorgverzekering en vergunningen te verkrijgen
    • Fotokopie van je paspoort
    • Turkse bankrekening
    • Verblijfsvergunning (Ikamet)
    • Huurcontract

    Niet alle bovenstaande zaken worden altijd vereist bij een aanvraag. Een huurcontract of bewijs van een nationale bankrekening zijn bijvoorbeeld niet altijd nodig.

    Een verblijfsvergunning, werkvergunning en fotokopie van je paspoort zijn natuurlijk wel noodzakelijk. Ook een Turkse zorgverzekering (SGK) is verplicht, maar wordt met hulp van je werkgever geregeld.

    Het belastingnummer is nodig om een zorgverzekering te verkrijgen en een verblijfsvergunning kun je pas aanvragen als je het nummer en de verzekering geregeld hebt.

    Je opdrachtgever zal dus eerst helpen met de meest noodzakelijke gegevens verzamelen en deze in het Turks opstellen. Dankzij de vakkundige begeleiding kun je alles volgens de voorschriften goed rondkrijgen om te kunnen werken in Turkije.

    Verblijfsvergunning en werkvergunning voor Turkije

    Sommige banen zullen dus je kansen om in Turkije te werken maximaliseren, maar hoe zit het met de werkvergunningen? Het goede nieuws is dat het proces nu gestroomlijnder lijkt.

    In dit krantenartikel staat dat “100.000 buitenlanders zich hebben aangemeld voor een werkvergunning in Turkije tussen 2009 en 2013 en dat 64.279 van deze aanvragen succesvol waren.”

    Het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor Turkije is niet zo moeilijk. Allereerst hebben immigranten een visum nodig, dat is afgegeven door de vreemdelingenautoriteit. Je kunt via deze pagina van de Turkse overheid alvast je Pre-Visa aanvraag doen.

    Hiervoor moet een bewijs van inkomen en een politieattest van goed gedrag worden overgelegd. Na ongeveer drie weken wordt de “Ikamet Tezkeresi” uitgegeven, die 12 tot 60 maanden geldig is.

    Voorwaarde hiervoor is dat de aanvrager kan bewijzen dat hij zelfstandig kan leven. Financiële reserves op een spaarrekening zijn hier een belangrijk hulpmiddel.

    Als deze niet beschikbaar zijn, moet je werken voor een werkvergunning, wat geen eenvoudig project is, omdat in Turkije lokale werknemers voorrang krijgen boven het aannemen van personeel.

    De aanvraag voor een werkvergunning wordt alleen verleend als er geen Turkse werknemer is voor de functie in kwestie.

    Als je vijf jaar in Turkije woont, kun je ook als zelfstandige een aanvraag indienen. Deze wachttijd is niet van toepassing als het bedrijf ten minste 10 banen biedt.

    Afbeelding luchtballen boven Kapadokya. Een goede plek om ook te werken.

    Hoe krijg je een baan in Turkije?

    Handige links voor werk vinden In Turkije

    Elke zomer worden veel vakantiegangers verliefd op Turkije en ontwikkelen een droom die uitkomt. De Turkse regering heeft zich opgewarmd tot het idee van buitenlandse werknemers. Hieronder nog enkele nuttige hints en tips geven over hoe je in Turkije werken kan.

    Je jacht op een Turkse baan begint thuis, omdat je een werkvergunning moet hebben voordat je in het land aankomt. Gelukkig worden diploma’s uit Nederland ook erkend in Turkije doordat ze lid zijn van de Nationale kwalificatiekader voor het hoger onderwijs. Je kunt het ook formeel laten erkennen door de Naric. Er zijn een aantal zoekmachines die je kunt gebruiken om het proces te starten:

    • Kariyer – de bekendste job board van Turkije
    • ISKUR – een uitzendbureau voor Turkse banen
    • Learn4Good – gericht op lesgeven
    • SecretCV – banen uit verschillende sectoren en niveaus
    • Yenebiris – een goede zoekmachine voor professionele banen.

    Buitenlanders kunnen bepaalde banen in Turkije niet doen zoals onder andere ziekenhuiswerk, gekwalificeerde handel, juridische kantoren, enz.

    Maar er zijn andere banen waar je als buitenlander van kunt profiteren zoals in hotels werken. Er zijn echter nog andere haalbare opties als je in Turkije werken wilt.

    Solliciteer nu kosteloos en snel via onderstaande knop, zodat we je beter kunnen helpen om te werken in Turkije.

    Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

    Werken in Turkije bij een callcenter

    Om te weten of callcenters iets zijn voor jou, is het goed om te weten wat een callcentermedewerker doet en natuurlijk wat hij of zij krijgt voor de werkzaamheden.

    Afhankelijk van de opdrachtgever en de stad waar het kantoor staat, ziet de invulling van een callcenter job er anders uit. In veel gevallen heb je een contract voor onbepaalde tijd en volgens de Turkse wet geldt er altijd een proeftijd van twee maanden. Als je moet werken in Istanbul dan maakt het ook verschil of je woont in de Europese of Aziatische kant.

    Vanwege het soort werk zal er van jouw kant ook veel flexibiliteit gevraagd worden. Callcenters behoren tot de dienstverlening en hebben ruime openingstijden om klanten zo veel mogelijk tot dienst te zijn.

    Doorgaans is een callcenter daarom van maandag tot en met zaterdag geopend. Gelukkig hoef je niet iedere zaterdag te werken. Meestal gaat het eerder om twee zaterdagen per maand.

    In ruil daarvoor ben je doordeweeks natuurlijk wel een dag vrij.

    De werktijden in een callcenter

    In grote steden als Istanbul, Antalya, Ankara en Izmir geldt een 24-uursmentaliteit. Ook een Callcenter in een van die steden heeft daarom ruime openingstijden.

    Omdat je echter klanten uit Nederland en/of België helpt, worden openingstijden van deze landen aangehouden. Het kantoor zal dan ook niet de gehele dag open zijn.

    Afhankelijk van de vestiging gelden er doordeweeks openingstijden van 8.00/10.00 tot 20.00/21.00 uur. Op zaterdag zijn vestigingen open van 8.00-18.00 of 11.00-17.00 uur. Zelfs voor Nederlandse en Belgische standaarden zijn dit lange dagen.

    Er wordt daarom gewerkt met ploegendiensten. Iedere shift bestaat op papier uit 9 uur. Reken je de pauzes niet mee, dan werk je gewoon een normale werkdag van 8 uur. Lang niet elke callcentermedewerker zal zulke volle werkweken maken.

    Zowel fulltime als parttime werken is mogelijk, van 24 tot 40 uur. Werk je in drukke tijden meer dan 40 uur? Je krijgt dan hiervoor een beloning in de vorm van een mooie bonus van € 140 tot wel € 160.

    Afbeelding van vrouw die vanuit thuis werkt in Turkije

    Werken vanuit huis

    Wist je dat je voor sommige callcenterbedrijven als medewerker vanuit huis kunt werken? Ook in Turkije is thuiswerken voor een internationaal bedrijf mogelijk.

    In Izmir zijn bijvoorbeeld mensen vanuit hun eigen huis werkzaam voor callcenters. Benodigdheden als een computer en telefoon worden voor je geregeld en je bent geen tijd kwijt aan woon/werkverkeer.

    Dit soort werk is ideaal voor mensen die een flexibele werkomgeving en werktijden zoeken. Ook is het veel beter te combineren met het gezinsleven.

    Je taken zijn vrijwel hetzelfde als bij andere jobs: je belt klanten of wordt door hen gebeld voor hulpverlening. Je hebt echter niet te maken met dagelijks reizen naar je werkplek en je bent in een bekende, rustige omgeving.

    Houd je van veel vrijheid en werk je het best zelfstandig? Wellicht is deze functie dan het meest geschikt voor jou.

    Wat krijg je als callcentermedewerker voor werken in Istanbul of andere steden?

    Een gangbare en zeker geen vreemde vraag over een nieuwe baan is: ‘Wat schuift het?’ Ga je in Turkije werken, dan wil je natuurlijk ook meer weten over je salaris.

    De hoogte van je loon is niet alleen belangrijk omdat je leuke dingen ervan wilt doen of kopen: nog belangrijker is de vraag of je er ook van kunt leven.

    Is je opdrachtgever Nederlands of Belgisch, dan heb je gelukkig niet te maken met het Turkse minimumloon. In plaats daarvan wordt er uitgegaan van salarissen die je in Nederland of België zou ontvangen. Werken in Turkije als Nederlander betekent dus dat je meer verdient.

    Hierdoor zal je vergeleken met de plaatselijke bevolking ook veel verdienen. In verhouding tot de kosten voor het levensonderhoud is het salaris zeker genoeg om van rond te komen.

    Callcentermedewerkers in Turkije kunnen bovendien profiteren van secundaire arbeidsvoorwaarden. Dankzij deze extra voorzieningen zullen de vaste lasten per maand nog wat lager liggen.

    Werkgevers verlichten de reistijd en -kosten op verschillende manieren. Soms rijdt er een shuttlebus van en naar het bedrijf naar verschillende wijken in de stad zodat medewerkers geen geld en moeite hoeven te steken in reizen.

    Is het niet mogelijk om het vervoer intern te regelen, dan krijg je als medewerker een reisvergoeding. Als je in Turkije werkt, geef je dus alleen geld uit aan reizen in je vrije tijd.

    Solliciteer nu via onderstaande knop geheel gratis en binnen 1 minuut voor werken in Turkije vacatures.

    Afbeelding van Knop met de tekst nu bekijken, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

    Zomer Baantjes

    Er zijn genoeg zomermogelijkheden voor werknemers die graag gewoon de Turkse cultuur willen proeven terwijl ze wat geld verdienen, vooral in de toeristische sector.

    Het enige nadeel van het werken voor een vakantie bedrijf zijn de lange uren en de neiging om steeds naar andere plekken te moeten gaan, waardoor het dus erg moeilijk om je te vestigen op één plek. Anders zou het goed werk zijn om veel plaatsen in Turkije te bezoeken.

    Veel toeristische mogelijkheden worden online geadverteerd op sites zoals:

    Als je op zoek bent naar een algemenere zoekopdracht, gebruik dan iAgora voor openingen om te werken in Istanbul.

    Als alternatief kun je je aanmelden bij een uitzendbureau, zoals Adecco, om updates te ontvangen over kortetermijnposities die zijn afgestemd op jouw voorkeuren.

    Afbeelding van mensen in Ankara de zonsondergang aan het bewonderen en er in Turkije werken vacatures.

    Doceer Engels als tweede taal

    Omdat het land ernaar streeft door te gaan met het leggen van banden met Engelstalige economieën, zijn TEFL-leraren gewild in alle delen van Turkije en voor studenten van alle leeftijdsgroepen. De vraag is vooral hoog in hotspots Istanbul, Ankara, Antalya en Izmir. In Turkije zijn de privé-talenscholen namelijk meestal te vinden in die steden.

    Veel Turkse educatie instellingen doceren Engels, en ze vragen over het algemeen om een ​​TEFL- of TESOL-kwalificatie. Beide zijn standaardkwalificaties die over de hele wereld worden erkend.

    Om deze te behalen, volgen de studenten een vaste cursus met modules, ongeveer 100 tot 170 uur waarin ze leren hoe ze Engels op de meest vaardige manier kunnen onderwijzen.

    Als je eenmaal een bachelordiploma hebt behaald, een TEFL-cursuscertificering van 170 uur hebt gevolgd en wat praktische ervaring hebt opgedaan in de klas, ben je een populaire kandidaat voor TEFL-werk in Turkije.

    Begin jouw zoektocht naar TEFL banen in Turkije met behulp van de volgende sites:

    Internet Freelancen

    Het is een levenslange carrière keuze die wereldwijd is uitgezet en ik denk dat het populair blijft omdat het flexibiliteit biedt; dit is waarom veel nomadische reizigers het doen.

    Zolang je een laptop hebt, en toegang tot het internet, kunt je aan de slag: zoals het schrijven, bloggen, sociale media management, web design en technologie op websites als upwork.com.

    Als je van plan bent om te verblijven in Turkije op lange termijn, kun je je officieel laten registreren als zelfstandige om belastingen, gezondheidszorg enzovoorts te betalen.

    Wonen in Turkije: algemene informatie

    Is werken en wonen in Turkije nog wel veilig?

    Veel mensen zullen zich tegenwoordig afvragen of wonen in Turkije nog wel veilig is. Door nieuws over demonstraties en aanslagen in het land is er een aardig negatief beeld ontstaan. Werken in Istanbul werd hierdoor een klein beetje belemmerd.

    Hoewel er de laatste jaren veel sprake is van onrust, kunnen expats echter beamen dat ze hier in het dagelijks leven weinig van merken en dat ze zich nog steeds veilig voelen.

    Zolang je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen en de onrustige wijken en gebieden vermijdt, zal je weinig merken van de onrust waarvan men spreekt.

    Uiteindelijk zal je wat betreft veiligheid weinig verschil merken met Noord-Europa: waar je ook bent, de kans dat je iets overkomt ligt overal bijna even hoog. In het dagelijks leven zal je weinig van gevaar merken.

    In onderstaande video kun je een idee krijgen hoe het is om te verhuizen en wonen in Turkije.


    Ook in steden als Istanbul, Izmir en Antalya gaan de dagelijkse bezigheden gewoon door.

    Naast de negatieve verhalen over Turkije zijn er ook juist veel positieve ontwikkelingen. Zo is de economie tot 2007 per jaar enorm gegroeid en ook nu is het land economisch stabiel.

    Het is een levendige samenleving die veel mogelijkheden biedt. Ondanks de stijgende lonen blijven zaken als het openbaar vervoer en levensmiddelen op markten aanzienlijk goedkoper dan in Noord-Europese landen.

    En heb je te maken met een wisselvallig klimaat als in Nederland, dan zal het milde klimaat je zeker bevallen.

    Zoals je ziet, heeft Turkije werken zowel voordelen als nadelen in vergelijking tot Nederland en België. Met een open instelling zal je heel positieve ervaringen opdoen in dit veelzijdige, boeiende land.

    Spreek je zelf nog geen Turks? Via deze site kun je alvast wat basis zinnen en woorden leren.

    Een woonplek vinden

    Over werken in Turkije weet je inmiddels een stuk meer. Maar hoe zit het met het alledaagse leven in een bruisende stad als Izmir, Istanbul of Antalya? Waar ga je wonen en hoeveel geld ben je kwijt aan huisvesting?

    In de meeste gevallen zal je zelf een woning moeten regelen. Eén methode is contact opnemen met een makelaar (emlakci). Via familie, vrienden of collega’s van het callcenter vind je meestal het snelst een adres om te wonen.

    Verder is het internet uiteraard een goede plek om woonruimtes te bekijken en vergelijken. Op www.sahibinden.com, www.hurriyetemlak.com, www.emlak.net krijg je een goed idee van het huidige aanbod.

    Mocht je voor vertrek geen plek vinden, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Op locatie kun je met het juiste netwerk snel iets vinden.

    Tijdelijke huisvesting kun je soms wel krijgen via de werkgever. Het callcenter beschikt over een huis voor werknemers. Indien noodzakelijk kun je hier een maand verblijven.

    Hoewel je de badkamer en keuken deelt met collega’s kan het een voordelige uitkomst zijn. Houd er wel rekening mee dat mannen en vrouwen in dit appartement gescheiden leven en dat er niet altijd een plaats beschikbaar is op het gewenste moment.

    Meld je nu gratis aan voor vacatures in Turkije, omdat het heel makkelijk en snel is gedaan.

    Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

    Kosten van levensonderhoud in Turkije

    In vergelijking met Nederland zijn de levensonderhoudskosten in Turkije veel lager. Volgens het Turkish Statistics Institute bedragen deze ongeveer 1.200 euro per maand.

    Er zijn echter sterke regionale schommelingen. De kosten van levensonderhoud in metropolen zoals Istanbul of Turkije liggen bijvoorbeeld ver boven het gemiddelde.

    In plattelandsgebieden daarentegen kun je het goed redden met ongeveer 700 euro per maand.

    Dat is heel anders dan als je moet gaan werken in Istanbul of een andere metropool bijvoorbeeld. De huurprijzen zijn namelijk het hoogst in Istanbul. Voor een gemiddeld 3-kamer appartement kun je maandelijkse kosten van ongeveer 700 euro verwachten.

    In andere steden zijn er appartementen van 100 vierkante meter al voor 400 tot 500 euro per maand te huren. Langs de kust zijn er ook zeer goedkope woningen te koop. Nieuw gebouwde tweekamerappartementen zijn beschikbaar, bijvoorbeeld vanaf 40.000 euro.

    Groenten en fruit worden geteeld in Turkije en zijn daarom erg goedkoop. Veel duurder zijn vlees, kaas en zuivelproducten. Een kilo rundvlees kost in de supermarkt meestal meer dan 12 euro.

    Vanwege de hoge alcoholbelasting zijn alcoholische dranken over het algemeen erg duur. Voor een biertje betaal je ongeveer EUR 1,50 tot EUR 2,00.

    Afbeelding werken in Turkije istanbul antalya vacatures

    Je leven naast werken

    Tijd voor jezelf: vakantie en het gezinsleven

    Hoe zit het met de balans tussen werk en privéleven? En is Turkije een geschikt land voor gezinnen? Voor werken in Turkije als Nederlander krijg je in vergelijking met Nederland en België weinig vakantiedagen.

    Pas na een jaar heb je recht op extra dagen vrij en de eerste vijf jaar krijg je slechts 14 dagen. Gelukkig profiteer je bij een Nederlands callcenter echter van de Nederlandse feestdagen. Op die dagen is er geen klantenservice nodig en ben je dus vrij.

    Op Turkse feestdagen werk je wel, maar krijg je een extra vergoeding voor de gewerkte uren. Voor ziektedagen geldt ook een iets afwijkende regeling.

    Op de eerste dag moet je een ziekterapport aanvragen bij de dokter en indienen bij de zorgverzekering. Na goedkeuring krijg je alsnog 70% van je loon uitbetaald tijdens ziekteverlof.

    Dankzij de familiecultuur in Turkije zijn zaken voor gezinnen goed geregeld. Ook je Nederlandse opdrachtgever biedt een crèche aan op de werkvloer voor kinderen van 0 tot en met 6.

    Het grootste deel van de kosten wordt zelfs vergoed; je betaalt alleen voor basiszaken als boeken, pennen en papier. Met behulp van de werkgever kun je jouw kind(eren) inschrijven. Voor jonge gezinnen wordt er zo voor goede, betaalbare opvang voor de kinderen gezorgd.

    Goed settelen in je nieuwe woonplaats

    Om werken in Turkije een succes te maken, is de juiste instelling en genoeg aanpassingsvermogen cruciaal. Allereerst hangt dit natuurlijk af van jouw huidige ervaring en kennis.

    Heb je Turkse familie of vrienden? Ben je zelf Turks of heb je eerder al eens in het land gewoond of tijdelijk verbleven? Al deze factoren spelen een rol in hoe goed je kunt settelen in het buitenland.

    Om met de juiste instelling aan je nieuwe avontuur te beginnen, is het belangrijk om van tevoren goed uit te zoeken wat je kan verwachten.

    Als je goed op de hoogte bent van de (werk)cultuur, de wetgeving rondom wonen en werken in Turkije vacatures en vergelijkbare zaken, dan zal je je een stuk sneller thuis voelen. Kennis van het Turks is uiteraard een groot pluspunt om goed aan jouw verblijf te beginnen.

    Wil je zelf ook werken in Turkije Antalya, Izmir, Istanbul of Ankara? Solliciteer dan nu via de knop hieronder en ontdek de mogelijkheden.

    Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

    Wennen aan een andere werkcultuur + Leuke feitjes

    Een veel genoemd en belangrijk aspect van de Turkse werkcultuur is de hiërarchie. Ben je gewend aan de Nederlandse werksfeer, dan kan het even wennen zijn om in Turkije aan het werk te gaan. Ook kan er onderscheid zijn in de stad waar je werkt. Werken in Istanbul is bijvoorbeeld een andere ervaring dan een job uitvoeren in Alanya of een andere plek.

    Op de werkvloer van een Turks bedrijf zal je een grote mate van hiërarchie ervaren. Iedereen kent zijn plaats en als je geen hoge positie hebt, zal je weinig te zeggen hebben.

    Een voordeel van werken in Turkije voor een Nederlands bedrijf is dat de werkcultuur ook meer zal lijken op die van Nederland. Via het Callcenter zal je daarom een prettige werksfeer ervaren met leuke, internationale collega’s met wie je op eenzelfde niveau zal werken.

    Toch is het goed om vanaf het begin te weten dat je te maken zult krijgen met cultuurverschillen, soms ook op de werkvloer. Door erg open te staan in de nieuwe ervaring, zal je het gemakkelijkst en snelst kunnen wennen.

    Wonen en werken in Turkije moet je uiteraard niet verwarren met een zonvakantie in het land. Wanneer je werkt en te maken hebt met de alledaagse zaken van het Turkse leven is je ervaring heel anders dan wanneer je in een luxe hotel of vakantiewoning verblijft.

    In de infographic hieronder kun je wat leuke feitjes over Turkije vinden.

    Afbeelding infographic Turkije

    Wil je ook werken in Turkije? Neem vrijblijvend contact met ons op

    Toch blijven het heerlijke eten, de bruisende cultuur en prachtige natuur erg aantrekkelijk; of je nou tijdelijk of permanent in het land bent. Bovendien kent Turkije een rijke cultuur en geschiedenis.

    Deze factoren zullen zeker positief bijdragen aan jouw kwaliteit van leven wanneer je werkt voor een bedrijf in een Turkse stad. Zolang je naast je werk genoeg op stap gaat om je nieuwe omgeving te ontdekken en mensen te leren kennen, zal je zeker goed kunnen aarden.

    Zoek je zelf een leuke baan in Turkije met leuke Nederlandstalige collega’s en een goede salaris? Neem dan contact met ons op om te horen welke mogelijkheden er zijn.

    Heb jij enige ervaring met werken in Turkije? Zou je het afraden of heb je een goede methode voor iemand die in de zon wil wonen en werken? Laat het hieronder weten