1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1.177 stemmen, gemiddeld: 4,41 van de 5)
Laden...

Wil je graag wonen en werken in Zwitserland? Hier lees je wat hier voor nodig is en ontdek je wat je er kunt verwachten.

Nederlanders die een baan op het gebied van bankzaken, financiële dienstverlening of verzekeringen zoeken, zullen zich waarschijnlijk in Zürich vestigen. Zij die werk zoeken in de chemische en farmaceutische industrie zullen daarentegen meer kansen vinden in en rond Basel.

Afbeelding van vacatures buitenland voor werken in Zwitserland.

Wil je werken in Zwitserland of ergens anders? Meld je dan nu geheel gratis aan voor vacatures via de de knop hieronder.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

De banenmarkt

Zwitserland is een populaire bestemming voor Nederlanders die willen werken in het buitenland en is beroemd om zijn bergen, chocolade, kaas en koekoeksklokken. Salarissen zijn relatief genereus, met name voor degenen die in het bankwezen werken. Verder is de levensstandaard hoog, maar de kosten van levensonderhoud kunnen ook hoog zijn.

Zwitserland staat bekend om zijn expertise op het gebied van fijnmechanica, die is ontstaan ​​uit de al lang bestaande Zwitserse horloge-industrie. Het land is ook één van de grootste producenten van geneesmiddelen en chemicaliën in de wereld.

In onderstaande video hoor je hoe Sander en Job hun baan in de zorg in Zwitserland ervaren.

Wil jij ook zoals Sander en Job jouw droom waarmaken? Solliciteer gratis en vrijblijvend via de knop hieronder, want dan kunnen we je goed verder helpen om te werken in Zwitserland.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

Veel multinationale en Nederlandse bedrijven hebben kantoren in Zwitserland en sommige hebben zelfs hun hoofdkantoor daar. De overgrote meerderheid van de Zwitserse bedrijven is klein of middelgroot en houdt zich bezig met elektrotechnische of werktuigbouwkundige werkzaamheden, is exportgericht en is vaak zeer gespecialiseerd.

Toerisme is ook een belangrijke bron van werkgelegenheid, met seizoensmogelijkheden in skigebieden in de Alpen en internationaal gerespecteerde hotelscholen die postdoctorale opleidingen aanbieden voor een loopbaan in de horeca.

Waar Zwitserland om bekend staat

Het neutraliteitsbeleid is belangrijk in Zwitserland. Er zijn dan ook een hoop internationale organisaties gevestigd zoals verscheidene onderdelen van de Verenigde Naties en het Internationaal Comité van het Rode Kruis.

Hoewel het geen deel uitmaakt van de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER) en de euro niet heeft aangenomen, neemt het deel aan de Europese interne markt. Verder is het onderdeel van de Schengen, het deel van Europa waar sprake is van vrij verkeer van goederen en mensen.

Burgers van EU-landen kunnen Zwitserland binnenkomen en werk zoeken zonder een speciaal visum of speciale vergunning nodig te hebben. Zwitserland is lid van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA), samen met IJsland, Noorwegen en Liechtenstein.

Directe democratie is één van de speciale kenmerken van het Zwitserse politieke systeem, dat regelmatig gebruik maakt van referenda. Zwitserland is verdeeld in 26 kantons, of federale staten, die een hoge mate van autonomie hebben.

Afbeelding werken in Zwitserland. Je ziet stad aan water.

Een baan krijgen om te wonen en werken in Zwitserland

Grote industrieën:

  • Financiële en aanverwante diensten, waaronder bankwezen, technologie, verzekeringen, audit, financiën
    farmaceutische producten en chemicaliën
  • Ruimte
  • Toerisme
  • Hernieuwbare energie (vooral waterkracht)
  • Biotechnologie en levenswetenschappen
  • Mechanica en metalen
  • Productieonderdelen voor auto’s etc.

Toonaangevende werkgevers in Zwitserland

IBM, Microsoft, PwC en andere grote bedrijven hebben een kantoor in Zwitserland. De volgende werkgevers hebben hun hoofdkantoor in Zwitserland en velen van hen zijn ook wereldwijd actief:

Afbeelding werken in Genève in Zwitserland. Je ziet meer.

Afgestudeerden met technische of wetenschappelijke diploma’s kunnen kansen vinden in de IT, financiële dienstverlening, bouwkunde of farmaceutica. Er zijn ook vacatures in Zwitserland voor seizoenarbeiders in het toerisme, waaronder snowboard- en skilerarenrollen.

Taalvereisten in Zwitserland

Engels kan worden gesproken in multinationale en Nederlandse bedrijven waarvoor je gaat werken in Zwitserland. Het is echter waarschijnlijk dat je het handig vindt om de taal te spreken van het kanton waarin je wilt werken.

Duits is de meest gebruikte taal, vooral in centraal Zwitserland en sommige delen van het oosten, terwijl Frans wordt gesproken in het westen, dicht bij de grens met Frankrijk, en Italiaans domineert in het zuiden. Reto-Romaans wordt gesproken in Oost-Zwitserland.

Als je niet over de juiste taalvaardigheden beschikt, kun je nog steeds worden beschouwd voor gekwalificeerde banen waarvoor geen direct contact met klanten is vereist.

Worden Nederlandse kwalificaties erkend?

Zwitserland is betrokken bij het Bologna-proces en maakt deel uit van de Europese hogaeronderwijsruimte. Er bestaat dus een kader voor het vaststellen van de gelijkwaardigheid van Nederlandse en Zwitserse kwalificaties en het ondersteunen van de erkenning van Nederlandse kwalificaties door Zwitserse werkgevers.

Wil je zelf ook werken en wonen in Zwitserland? Solliciteer dan door de button hieronder zodat we je verder kunnen begeleiden.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

Doceren van een vreemde taal in Zwitserland als docent

Je kunt Nederlands of Engels als vreemde taal doceren in Zwitserland. Je hebt waarschijnlijk een niveau standaard Frans of Duits nodig wat een voordeel is voor lesgeven.

Er zijn ook internationale vacatures voor in privéscholen om te werken met volwassenen of kinderen en in hotelscholen. Deze scholen bieden vaak opleidingen voor de horeca. Je hebt een diploma plus een kwalificatie in TEFL (Engels als vreemde taal leren) nodig, en de meer exclusieve hotelscholen zullen ook leservaring willen.

TEFL-vacatures in particuliere talenscholen zijn vooral te vinden in Zürich, Bern, Bazel en Genève. Je kunt meer te weten komen over TEFL in Zwitserland op de website van de English Teachers ‘Association Switzerland.

Hoe is het om in Zwitserland te werken?

Werktijden: tussen 40 en 44 uur per week, maar kan oplopen tot 50 uur per week, afhankelijk van de aard van de baan.

Feestdagen: de standaardtoewijzing is 20 vakantiedagen per jaar, plus nationale feestdagen, waaronder Zwitserse nationale feestdag (1 augustus) en regionale feestdagen waargenomen door individuele kantons.

Inkomstenbelasting: het inkomstenbelastingstelsel is progressief, dus je betaalt meer naarmate je meer verdient en het bestaat uit drie elementen: federaal, gemeentelijk en kantonaal. Belastingtarieven kunnen aanzienlijk variëren tussen kantons. De gecombineerde belasting kan in totaal variëren van 20% tot 45%.

Het is verstandig om jouw Nederlandse belasting- en nationale verzekeringspositie bij de belastingdienst te controleren om ervoor te zorgen dat je geen Nederlandse pensioenrechten verliest.

Afbeelding banen Zwitserland Zurich Bern Bazel Genève

Waar vind je banen in Zwitserland

Je kunt de Gedma-pagina met banen in het buitenland gebruiken om vacatures in Zwitserland en andere landen te zoeken.

Als je een EU-burger bent, moet je na aankomst in Zwitserland toegang hebben tot de diensten van jouw plaatselijke regionale arbeidsbemiddelingsdienst. Je kunt ook zoeken naar vacatures per kanton via vacatures die worden ondersteund door de Zwitserse overheid.

De website van EURES, het netwerk van Europese uitzendbureaus, bevat lijsten met banen Zwitserland.

Je kunt ook zoeken naar Nederlandse jobs in Zwitserland met behulp van banenwebsites, door open sollicitaties en het bijwonen van beurzen.

Het is misschien mogelijk om een ​​baan bij een multinational te zoeken in Nederland en vervolgens naar Zwitserland gestuurd te worden voor een stage of klus.

Solliciteer nu via onderstaande knop, want dan kunnen we je goed verder helpen met werken in Zwitserland.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst ja, ik schrijf me gratis in erop

Vacaturesites

Je kunt ook de sites hieronder gebruiken om vacatures in Zwitserland te vinden:

Kranten met vacatures

Enkele voorbeelden van toonaangevende Zwitserse kranten (allemaal in het Duits) waar je vacatures zou kunnen vinden  zijn:

Interessante links

Afbeelding vacatures Zwitserland banen in Lugano en andere steden.

CV, sollicitatie- en interviewtips

Je moet jouw sollicitatiebrief schrijven in de taal die wordt gebruikt in de vacature, tenzij jou hierin expliciet wordt gevraagd om het in het Engels te schrijven. In sommige gevallen is de vacature in het Engels, maar het kan ook in het Duits, Frans of Italiaans zijn.

Je zult doorgaans een CV en motivatiebrief moeten indienen en je kunt ook worden gevraagd om educatieve certificaten te verstrekken. CV’s mogen niet langer zijn dan twee A4-zijden en je kunt het beste een professioneel uitziende foto van jezelf toevoegen.

Als je aanvraag succesvol is, dan kun je voor een job interview uitgenodigd worden. In grotere bedrijven kan het wervingsproces een video-interview, online vaardigheidstoetsen en een bezoek aan een assessment center omvatten.

Mensen die wonen en werken in Zwitserland beschrijven de werkcultuur meestal als relatief formeel. Het is dus belangrijk om dit in gedachten te houden wanneer je de lay-out en het ontwerp van je schriftelijke sollicitaties in overweging neemt en gaat beslissen wat voor kleren je voor jouw interview gaat aandoen.

Meld je aan voor vacatures in Zwitserland via Gedma Consultancy via de knop hieronder, omdat we je dan goed kunnen helpen.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

Werkervaring, stages en uitwisselingen

Grote bedrijven en organisaties met kantoren of hoofdkantoren in Zwitserland bieden op hun site vaak stages aan.

Verder biedt de IAESTE (de internationale vereniging voor de uitwisseling van studenten voor technische ervaring) vaak een reeks stages aan studenten die werken aan een diploma voor wetenschap, techniek, technologie of toegepaste kunsten. Stages duren meestal zes tot twaalf weken in de zomer of als vakantiewerk.

Zwitserland is een partnerland van Erasmus +, het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport. Dit betekent dat er toegang is tot sommige aspecten van het programma in Zwitserland, maar dit is beperkt. Erasmus + staat open voor deelnemers uit Europese landen en daarbuiten en behandelt studentenuitwisseling, werkervaring en mogelijkheden voor vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk

Er zijn enkele mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Zwitserland die staan ​​vermeld op de website van het internationale vrijwilligersarbeid. Typische projecten zijn onder meer natuurbehoud en werken met kinderen. Er zijn ook enkele mogelijkheden beschikbaar in Zwitserland via het Europees vrijwilligerswerk.

Heb je een visum nodig om in Zwitserland te werken?

De meeste burgers uit landen in de EU of EFTA (waaronder IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, naast Zwitserland) kunnen zonder visum naar Zwitserland komen, werk zoeken voor maximaal 90 dagen en beginnen te werken zonder de noodzaak van een werkvergunning.

Na 90 dagen moeten ze zich aanmelden voor een verblijfsvergunning. Er zijn strikte quota voor burgers uit andere landen die werk zoeken in Zwitserland, en werkgevers moeten voor hen werkvergunningen aanvragen.

Meer informatie over visa en werkvergunningen kun je vinden op de website van de Zwitserse autoriteiten.

infographic economie van Zwitserland en andere feitjes over werken

Wonen in Zwitserland

  • Levensonderhoudskosten: de kosten van levensonderhoud in Zwitserland behoren tot de hoogste van Europa. Accommodatie is relatief duur en kan moeilijk te verkrijgen zijn, omdat inwoners van Zwitserland de neiging hebben om te huren in plaats van hun huizen te bezitten en er een tekort is. Openbare ruimtes en de infrastructuur wordt er goed onderhouden. Verder is de gezondheidszorg goed geregeld.
  • Zwitserse munteenheid: De Zwitserse frank.
  • Gezondheidszorg: Indien je langer dan drie maanden in Zwitserland woont, moet je een gezondheids- en ongevallenverzekering afsluiten. Dit is verplicht en maakt doorgaans ongeveer een tiende van het gemiddelde Zwitserse salaris uit. Voor een kort verblijf biedt een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) je toegang tot de gezondheidszorg in Zwitserland tegen lagere kosten. Voor aanvullende reisadvies kun je op de Nederlandse overheids-website terecht.
  • Wetten en gewoonten om op de hoogte te zijn: roken is in Zwitserland verboden in de meeste ruimtes die voor het publiek toegankelijk zijn, inclusief werkplekken en winkelcentra, hoewel soms licenties worden verleend aan bars of restaurants.
  • Grote religie: vrijheid van godsdienst is een grondwettelijk recht. Tweederde van de bevolking is rooms-katholiek of protestant, en er zijn ook islamitische en joodse gemeenschappen.
  • Type overheid: federale republiek.

Solliciteer via de button hier beneden, omdat je dan meer kans hebt om de ideale baan voor wonen en werken in Zwitserland te vinden.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop