1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (373 stemmen, gemiddeld: 4,43 van de 5)
Laden...

In dit artikel over wonen en werken in Bulgarije vind je een overzicht van de Bulgaarse arbeidsmarkt en tips om je te helpen bij het vinden van een baan in Sofia, Varna of andere steden.

Bulgarije, gelegen in Zuidoost-Europa, is een belangrijke bestemming als het gaat om buitenlanders. In feite trekt het land in grote aantallen buitenlanders aan, dankzij de gunstige economie, evenals de vele professionele kansen die het land biedt en de lage werkloosheid.

Hieronder zie je de actuele vacatures in Bulgarije van momenteel. Je kunt werken op verschillende plekken. Klik op de vacature die je interesseert om er meer over te ontdekken.

   

  Werken in Bulgarije: Algemene info + Formaliteiten

  Afbeelding werken in Bulgarije. Zie vacatures in Sofia en banen plus jobs. Foto van een kathedraal

  Veel velden vereisen buitenlandse expertise die niet lokaal beschikbaar is. Vandaar dat gekwalificeerde buitenlandse professionals graag aangenomen worden in een van de grote steden.

  Maar voordat je verder gaat, wordt je geadviseerd om te informeren naar de vereisten van de arbeidsmarkt, de arbeidsomstandigheden en eventuele vergunningen om te mogen werken in Bulgarije. Na het lidmaatschap van de Europese Unie in 2007 zijn Europese onderdanen niet verplicht een werkvergunning te verkrijgen.

  Solliciteer nu door de knop hieronder, want het is gratis, eenvoudig en zonder verplichtingen.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Werken in Sofia en andere steden: goed om te weten

  In vergelijking met andere Europese landen zijn de kosten van levensonderhoud in Bulgarije relatief laag, net zoals het minimumloon dat is vastgesteld op 341 lev per maand, dat is ongeveer € 175. Als Nederlander zul je echter veel meer verdienen, omdat je voor grote Internationale of Nederlandse bedrijven kunt werken in het buitenland.

  Europese Unie, Europese en Economische Zone en Zwitserse staatsburgers zijn vrijgesteld van de werkvergunningplicht. Ze moeten zich gewoon als werkzoekende bij het dichtstbijzijnde arbeidsbureau aanmelden in hun woonplaats.

  Hieronder wordt uitgelegd (in het Engels) hoe het is om te werken en leven in Bulgarije.

  Wil je ook aan de slag in Bulgarije? Meld je aan via de knop hieronder.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst meld mij gratis aan erop

  De documenten die ze moet presenteren zijn hun identiteitskaart of paspoort, een bewijs van accommodatie en een verblijfsvergunning. Vreemdelingen die verwantschapsbanden hebben met Zwitserse of Europese staatsburgers, moeten ook hun geboorteakte en een vertaling van hun huwelijksakte overleggen als dit van toepassing is.

  Buitenlanders die afkomstig zijn uit andere landen, van hun kant, mogen alleen werken in Bulgarije nadat ze een werkvergunning hebben ontvangen die is uitgegeven door het nationale arbeidsbureau.

  Deze vergunning, met een geldigheidsperiode van een jaar, verleent je het recht om alleen voor het aangegeven (internationaal of nationaal) bedrijf te werken. In het geval van managers en andere hoge functionarissen kunnen ze een verlenging van drie jaar aanvragen.

  Afbeelding Sozopol. Wonen en leven in Bulgarije is ook voor jou mogelijk om te emigreren naar Bulgarije.

  Goed om te weten

  Werkvergunningen worden afgegeven aan buitenlanders op voorwaarde dat ze specifieke vaardigheden hebben die in Bulgarije vereist zijn, dat ze zelfondernemer zijn of dat ze door hun werkgever zijn overgedragen. Wat betreft degenen die zijn ingehuurd door een lokaal bedrijf, zijn gerelateerde procedures de verantwoordelijkheid van de werkgever.

  Ten slotte zijn buitenlanders die in het bezit zijn van een permanente verblijfsvergunning in Bulgarije en personen die asiel hebben gekregen, vrijgesteld van de vereiste werkvergunning.

  Zoeken naar een baan

  Tenzij je door jouw bedrijf bent overgebracht naar Bulgarije, is de kans groot dat je met het zoeken naar werk op internet begint. Je kunt inderdaad bladeren door vacatures op meerdere algemene en gespecialiseerde jobwebsites, maar ook op professionele sociale netwerken. Je kunt ook informeren naar vacatures in Bulgarije en de vereisten en trends van de arbeidsmarkt op forums over emigreren.

  Netwerken en mond-tot-mondreclame kunnen ook helpen om te werken in Bulgarije als je vrienden en contacten hebt in het land. In feite is meer dan de helft van de Bulgaarse inwoners aan een baan gekomen via deze methode.

  Meld je nu gratis aan via de oranje knop hieronder, want dan kunnen we je veel beter helpen met het vinden van je droombaan.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

  Handige links:

  Uitzendbureaus

  Handige link:

  Arbeidsvoorwaarden

  In Bulgarije mag je werken vanaf 16 jaar mits je een werkvergunning hebt verkregen van de Arbeidsinspectie.

  Een fulltime baan bestaat uit een 40-urige werkweek, dat is 8 uur per dag gedurende 5 dagen. Je komt in aanmerking voor een jaarlijks betaald verlof van 20 dagen. Merk op dat part-time banen minder wijdverspreid zijn in het land.

  Nadat je bent aangenomen, ontvangt je een boek waarin je jouw professionele ervaring, details van de door je bewoonde banen en het aantal jaren, enz. zult beschrijven. Dit document moet worden ingediend bij jouw werkgever die het tijdens de duur van jouw contract houdt en terug zal geven zodra het tot een einde komt.

  infographic Bulgarije economie feitjes werken

  Contracten voor werken in Bulgarije

  Er zijn twee soorten arbeidscontracten in Bulgarije: het tijdelijke contract en het vaste contract. Houd er rekening mee dat contracten, ongeacht hun aard, officieel schriftelijk moeten worden gemaakt, omdat mondelinge overeenkomsten verouderd zijn in geval van geschillen.

  Het tijdelijk dienstverband heeft geen minimumduur, maar maximaal drie jaar. Je kunt het afsluiten in een van de volgende gevallen:

  • een baan op seizoens- of kortere termijn (minder dan drie jaar)
  • ter vervanging van een werknemer die met ziekteverlof of met zwangerschapsverlof is
  • het vervangen van een medewerker die afwezig is voor het doel van een examen of wedstrijd
  • een bepaalde taak die permanent moet worden uitgevoerd
  • voor een mandaat.

  In geval van ontslag vóór het einde van het contract, moet jouw werkgever je een opzegtermijn van drie maanden geven. Als je binnen 5 dagen na de vervaldatum van het tijdelijke contract aan het werk bent zonder een schriftelijk bezwaar van jouw werkgever, wordt dit beschouwd als een doorlopend contract.

  Het contract voor onbepaalde tijd begint met een proefperiode van zes maanden, inclusief de voorwaarden van het contract. In geval van ontslag moet jouw werkgever je een opzegtermijn van één maand geven. Deze periode kun je echter verkorten door een schriftelijke overeenkomst tussen beide partijen.

  Sociale zekerheid

  Voor zij die werken in Bulgarije zijn de bijdragen voor de sociale ziekteverzekering de verantwoordelijkheid van de werkgever en de werknemer. Als je zelfstandige bent, dan deel je deze verantwoordelijkheid met de staat.

  Solliciteer vrijblijvend en gratis via onderstaande knop, omdat het eenvoudig te doen is.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

  Vier gebieden vallen onder het Bulgaarse socialezekerheidsstelsel:

  • Ziekteverlof en zwangerschapsverlof
  • Ongevallen en beroepsziekten
  • Pensionering
  • Werkloosheid.

  Sociale zekerheid in Bulgarije omvat ook een ziekteverzekeringsprogramma en een pensioenverzekering. De bijdragen aan de verschillende programma’s worden vervolgens verdeeld tussen de werkgever en de werknemer tegen een tarief dat elk jaar door het Parlement wordt vastgesteld en wordt aangekondigd in de Social Insurance Code.

  Ongevallen en ziekten zijn zelf de verantwoordelijkheid van de werkgever. De verplichte ziekteverzekering wordt op zijn beurt door beide partijen op dezelfde manier gefinancierd, namelijk dat de werknemer van zijn maandsalaris wordt afgetrokken.

  Zelfstandige ondernemers betalen hun sociale bijdragen alleen via een bankoverschrijving naar het belastingkantoor, de bank of het postkantoor. Een online betalingssysteem, ePay bestaat ook en is handig voor mensen die werken in Bulgarije. De Bulgaarse staat draagt ​​12,1% van het ontvangen bedrag gedurende het jaar bij aan het pensioenfonds.

  Voor Europese en Zwitserse burgers zijn socialezekerheidsstelsels overdraagbaar van hun thuisland naar Bulgarije. Aanvraagformulieren voor teruggave zijn meestal beschikbaar op de sociale zekerheid website voor Europeanen.

  In alle gevallen moet je je voor jouw sociale zekerheid bij het dichtstbijzijnde kantoor van de nationale belastingdienst aanmelden bij jouw thuis adres als je zelf ondernemer bent of bij jouw bedrijf als je een werknemer bent.

  Afbeelding Seven Rila in Bulgarije waar je ook heen kunt als je er gaat werken.