1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (521 stemmen, gemiddeld: 4,39 van de 5)
Laden...

Een nieuw bestaan opbouwen in een ander land kan heel spannend, maar tegelijkertijd ook wel een beetje beangstigend zijn!

Of hoeft dat niet zo te zijn?

Nou het blijkt dat het helemaal niet beangstigend hoeft te zijn als je je goed hebt voorbereid.

Wonen en werken in Marokko is één van de mooiste ervaringen die je in je leven kunt meemaken. Hieronder zie je de laatste vacatures in Marokko op dit moment. Ook leer je alles wat je absoluut moet weten zodat jij straks de beste kans hebt om te wonen en werken in Marokko.

   

  Ben je op zoek naar een nieuw begin of avontuur?

  Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wil je werken in het buitenland op je CV zetten, of ben je op zoek naar vacatures in Marokko en werk met uitzicht op de Middellandse Zee?

  Dan is werken in Marokko in het bijzonder wellicht een interessante optie voor jou. Er zijn veel multinationals in dit land gevestigd. Marokko blijft echter tegelijkertijd een land met een rijke cultuur, een uitgebreide keuken en veel prachtige uitzichten.

  Verder is Marokko vanuit Nederland en België binnen een paar uurtjes te bereiken via vliegtuig dus je kunt makkelijk voor een weekendje terug bijvoorbeeld. Je vindt het hele jaar door regelmatig vluchten via vliegtuigmaatschappijen zoals Royal Air Maroc en Air Arabia.

  Voordat je op zoek gaat naar werk in Marokko zijn er flink wat dingen die geregeld moeten worden.

  Het belangrijkste is misschien nog wel het verdiepen in de plaatselijke cultuur en de verschillen bekijken die er zijn met Nederland en België, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt.

  Ook al zijn je ouders van Marokkaanse komaf, we weten van de ervaringen van anderen dat het toch wel even wennen kan zijn.

  Is werken in Marokko voor België of Nederland de volgende stap in je carrière? De stabiele, groeiende economie van Marokko maakt het een geweldige plek voor expats uit vele verschillende gebieden. Dit is dan ook een grote reden waarom vele mensen emigreren naar Marokko.

  Meld je nu geheel gratis aan via onderstaande knop, want dan vind je eerder jouw ideale vacature in Marokko.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

  Lees verder in ons artikel over werken in Marokko voor waardevolle informatie over de economie van Marokko, het zoeken naar werk, werkvergunningen en meer! Tip: bekijk na deze pagina ook via deze link meer informatie over vacatures in Marokko en veelgestelde vragen.

  Hieronder lees je alles wat je absoluut moet weten voor je aan jouw avontuur begint!

  werken in Marokko foto poort binnenshuis

  Werken in Marokko – Hoe vind je een baan?

  Expat mogelijkheden

  Expats die werken in Marokko en wonen, hebben veel mogelijkheden om deel te nemen aan de groeiende economie van het land. Expats met technologie, communicatie en zakelijke achtergronden zijn zeer gewild vanwege hun expertise.

  Casablanca, als het economische centrum van Marokko en de grootste industriële markt van het land, huisvest het grootste aantal expats dat in Marokko werkt. Veel expats vinden ook jobs en banen in Rabat, Tanger, Marrakech, Oujda, Agadir, Meknes, Al Hoceima en Tetouan.

  De Marokkaanse overheid moedigt momenteel buitenlanders aan om in het land te investeren, wat bijdraagt ​​aan een toename van het toch al hoge aantal internationale en multinationale ondernemingen met een dochteronderneming in Marokko.

  Veel van deze multinationale en Nederlandse bedrijven hebben hun hoofdkantoor in Casablanca en bieden banen Marokko aan.

  Als je Engels als moedertaal hebt, kun je proberen een baan te vinden die in Marokko werkt als docent aan een internationale school of een Engelse taalschool. Veel Engelse scholen vereisen dat je een TEFL-certificering hebt.

  Investeren in de groeiende dienstensector in Marokko is een lucratieve optie voor expats.

  Marokko maakt een gestage economische groei door; de inkomensongelijkheid en de werkloosheid blijven echter hoog.
  Casablanca is het hoofdkantoor van veel multinationale bedrijven in het land. Je hebt ook veel Nederlandse bedrijven die ooit zijn begonnen met een bedrijf beginnen in Marokko.

  Het is zeer aangeraden om een ​​particuliere ziektekostenverzekering te regelen als expatriate en regelmatig de meest actuele reisinformatie in de gaten te houden. Het laatste kan bijvoorbeeld door je in te schrijven voor alerts wanneer er iets belangrijks gebeurt.

  Naast Marokko kunnen we je ook helpen met het vinden van een baan in Turkije, Barcelona, China en andere plekken in het buitenland.

  Solliciteer nu gratis via onderstaande knop. Zo kunnen we je helpen met een baan vinden bij Nederlandse bedrijven in Marokko.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Zoeken naar werk

  Vreemdelingen die geen visum nodig hebben om Marokko binnen te komen, hoeven voor hun aankomst geen baan te vinden.

  Houd er echter rekening mee dat je bij het aanvragen van jouw verblijfsvergunning moet aantonen dat je over voldoende financiële middelen beschikt. Daarom is het het beste om een ​​baan zo snel mogelijk te vinden na een verhuizing naar Marokko.

  Als je graag wilt gaan werken in Marokko voor België of Nederland, is het essentieel om over de nodige taalvaardigheden te beschikken voor jobs.

  Hoewel standaard Arabisch de werktaal is voor de meeste overheidsinstellingen en het rechtssysteem, blijft Frans de taal van het bedrijfsleven in Marokko.

  Een groeiend aantal Marokkanen kan Engels spreken. Dat is de taal die in sommige internationale en Nederlandse bedrijven in Marokko wordt gesproken.

  In het algemeen zal het echter heel moeilijk zijn om in Marokko te werken zonder vloeiend Arabisch of Frans te spreken, tenzij je Nederlandstalig bent of Vlaams spreekt. Nederlands- en Vlaamstaligen hebben namelijk het voordeel dat er veel organisaties zijn die mensen nodig hebben die hun taal beheersen. Hier kun je trouwens goede tips vinden als je Arabisch leren wilt of een cursus zoekt.

  Afbeelding werken in marokko Rabat en wonen bijvoorbeeld

  Een baan zoeken in Marokko

  Wanneer je wilt gaan werken in Marokko dan zijn er verschillende mogelijkheden en uitdagingen die je tegenkomt. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de arbeidsomstandigheden bij de jobs.

  Het is een kwestie van afwegen van de voordelen en nadelen om zo te kijken of werken in Marokko iets voor jou is, en welke baan of welke locatie het beste bij jou past.

  Werk is er in ieder geval genoeg in Marokko en met de huidige ontwikkelingen is de kans groot dat het aantal banen de komende tijd alleen nog maar verder zal stijgen.

  Hierbij zullen ook steeds meer buitenlanders gevraagd worden voor bepaalde functies en Vlaams- en Nederlandstalige jobs.

  Het grootste voordeel van het zoeken naar werk in Marokko is dat je dit grotendeels vanuit Nederland of België kunt doen. Er zijn namelijk mensen nodig die de Nederlandse of Vlaamse taal beheersen, of bijzonder goed zijn in het Engels.

  De vacatures in Marokko zijn dan ook in deze talen opgesteld. Het zijn voor klantenservices (callcenters) die werknemers zoeken voor telefonisch werk. Dit zal de aankomende tijd alleen maar toe blijven nemen door de gestegen interesse vanuit de bedrijven voor dit land.

  Een groeiende vraag naar Nederlandstalige en Belgische werknemers

  Maar dat is niet alles. Marokko is zelf veel geld gaan investeren in een betere infrastructuur.

  Op die manier kunnen de grote steden beter met elkaar verbonden worden. Verder worden de netwerken hierdoor beter. Tot slot is er overheidssteun voor de bedrijven die zich hier willen vestigen of uitbreidingen op de planning hebben staan.

  Dat betekent dat er veel vraag is naar mensen met de juiste opleidingen en diploma’s voor jobs in Marokko.

  De meeste experts verwachten dat ook deze vraag alleen maar verder toe zal nemen in de toekomst. Dit is, omdat de Nederlandse bedrijven in Marokko steeds meer op volle capaciteit kunnen draaien. Dit komt onder andere door de verbeterde infrastructuur.

  Rondvragen in jouw netwerk van internationale professionele contacten is een goede manier om een ​​baan te vinden. Dit vanwege het groot aantal internationale bedrijven dat in Marokko actief is.

  Zorg wel dat je je goed voorbereidt op de sollicitatie rondes en dat jouw CV er perfect uitziet.

  Als dat niets oplevert, kun je de volgende opdrachtportals raadplegen voor banen Marokko (in het Frans):

  Tanger, Casablanca, Rabat, Marrakech, Oujda, Agadir en de islam

  In de grotere steden is veel werk. Het grote voordeel is dat de internationale sfeer door de overheid wordt toegejuicht. Dat is ook te zien aan de houding ten opzichte van het geloof.

  De Marokkaanse overheid promoot de liberale islam en heeft bijvoorbeeld de verkoop van alcohol mogelijk gemaakt. Hier is wel goed te zien wat het verschil is tussen de steden en het platteland.

  In de steden is het Westen duidelijk goed vertegenwoordigd, maar wanneer je de situatie bekijkt in de kleine dorpen en het platteland dan lijkt het alsof de tijd hier stilgestaan heeft.

  Nederlandse bedrijven in Marokko

  Er zijn een hoop Nederlandse bedrijven in Marokko die Nederlanders of Belgen zoeken om hun vacatures te vervullen.

  Denk aan organisaties zoals Agis Verzekeringen, Akzo Nobel, Philips Elektronique Maghreb, Dell, Microsoft, Societe Shell Du Maroc, Unilever Maghreb. Maar ook andere bedrijven zoals Groupon, Uber, Intervet, Societe Des Brasseries Du Maroc Daf Industries Maroc S.A., Club Custome etc.

  Hiertussen zitten uiteraard ook Belgische bedrijven. Bij Gedma Consultancy hebben we connecties met veel van hen. Zo kunnen we je dus goed helpen bij het vinden van de baan van jouw dromen.

  Stuur ons gratis en eenvoudig je CV op via de grote oranje knop “gratis aanmelden” hieronder en dan zullen we contact met je opnemen.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu aanmelden erop

  Algemene informatie over Werken in Marokko

  Afbeelding Chef Chouen blauwe stad straten Marokko

  Vergunningen en visa

  Op dit moment zijn er veel Marokkaanse Nederlanders en Belgen die teruggaan naar Marokko en daar aan het werk gaan in grote bedrijven.

  Daardoor is het idee ontstaan dat Nederlanders en Belgen geen visum of werkvergunning nodig hebben om aan de slag te gaan in Marokko, maar dat klopt niet.

  De Marokkaanse Nederlanders en Belgen hebben namelijk de Marokkaanse nationaliteit en kunnen daardoor direct aan de slag. Wanneer je in dat geval wilt emigreren naar Marokko is het natuurlijk extra makkelijk.

  Ben je een geboren en getogen Nederlander of Belg, dan moet je dus wel een werkvergunning aanschaffen. In veel gevallen kan dit geregeld worden door een uitnodiging te overhandigen van de werkgever waar je aan het werk gaat.

  Het aantal Nederlandse bedrijven in Marokko dat zich er vestigt blijft nog altijd stijgen. Een bedrijf beginnen in Marokko is namelijk populair. De komende tijd zal er dus ook steeds meer vraag zijn naar werknemers, ook uit het buitenland. Dat is gunstiger voor jou, want dit betekent dat je een grotere kans hebt om te werken in Marokko voor België & Nederland en er meer vacatures zijn.

  Meld je gratis via de knop hier beneden, want dan heb je veel meer kans op goed verdienen door te werken bij Nederlandse bedrijven in Marokko

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst meld mij gratis aan erop

  Werkvergunning in Marokko

  Wanneer je op zoek gaat naar Nederlandstalig werk in Marokko en je bent geen Marokkaanse Nederlander of Belg, dan moet je een werkvergunning aanvragen. In dit geval heb je namelijk niet de Marokkaanse nationaliteit (bijvoorbeeld via jouw ouders).

  Dat doe je bij de ANAPEC. Dit gaat via een vooraf opgesteld traject en de werkgever speelt hier een grote rol in.

  De ANAPEC kijkt naar de arbeidscontracten die buitenlanders aangeboden krijgen. Dit gebruiken ze om te beoordelen of de overeenkomst niet in strijd is met de wetten van Marokko.

  Daarnaast bekijkt de ANAPEC of er geen Marokkanen zijn die de vacature hadden kunnen vervullen. Dit wordt gedaan om de eigen arbeidsbevolking voor te trekken.

  Zelf de werkvergunning regelen

  Wil je het zelf regelen, of wil jouw werkgever hier niet aan meewerken om welke reden dan ook, dan moet je naar Rabat, waar het Ministerie van Werk gevestigd is.

  Je hebt minstens nodig:

  • twee formulieren via de ANAPEC met de nodige stempels
  • twee pasfoto’s die aan de eisen voldoen
  • een kopie van jouw paspoort
  • een kopie van het arbeidscontract dat gelegaliseerd is
  • en een kopie van de diploma’s die je hebt om aan te tonen wat jouw kwalificaties zijn.

  Aangezien het wat meer tijd in beslag kan nemen is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Het werken in Marokko zonder werkvergunning is strafbaar bij wet, het is niet verstandig om dit risico te nemen.

  Ben je een Belg of Nederlander met Marokkaanse nationaliteit via geboorte, dan gelden deze regels niet voor jou. Dit komt, omdat je gezien wordt als deel van de actieve arbeidsbevolking.

  Verblijfsvergunning in Marokko krijgen

  Voor alle mensen die in Marokko willen werken geldt dat zij een verblijfsvergunning aan moeten vragen. Tenzij je al de Marokkaanse nationaliteit hebt door geboorte.

  Het aanvragen van een verblijfsvergunning is een lang en bureaucratisch proces waar zo snel mogelijk mee begonnen moet worden.

  Alle mensen die langer dan 90 dagen aaneengesloten in Marokko willen verblijven, moeten een carte de séjour aanvragen.

  Deze wordt verstrekt door het Bureau Vreemdelingenzaken bij de plaatselijke afdeling van de politie.

  Probeer de volgende lijst hierbij aan te houden

  • Het is belangrijk dat er een inreisstempel verkregen wordt bij aankomst in Marokko.
  • Daarnaast zijn er maar liefst tien pasfoto’s nodig
  • twee ingevulde formulieren die via Bureau Vreemdelingenzaken te verkrijgen zijn
  • een werkvergunning, een bewijs van goed gedrag (aan te vragen in het land van herkomst)
  • en een check m.b.t. het actuele banksaldo.
  • Daarnaast moet een arts aantonen dat je geen besmettelijke ziektes hebt.

  Wanneer deze lijst afgewerkt en gecontroleerd is, wordt er een tijdelijke verblijfsvergunning verstrekt die drie maanden geldig is. Hierna volgt een officiële verblijfsvergunning.

  Deze moet na een jaar verlengd worden. Dat kan een oneindig aantal keren gedaan worden voor een periode van een jaar, of twee jaar.

  Wanneer de familie ook meekomt

  Afbeelding Marokkaans eten voedsel

  Het kan ook zijn dat je jouw familieleden wilt meenemen om samen te genieten van het zonnige leven in Marokko. Of samen aan tafel te gaan voor lekkere Marokkaanse gerechten.

  Wanneer je jouw familieleden meeneemt is jouw verblijfsvergunning echter niet afdoende voor hen. Zij moeten ook een verblijfsvergunning aanvragen.

  Voor minderjarigen is het niet nodig om een verblijfsvergunning aan te vragen, studentenvisa zijn namelijk niet verplicht in Marokko.

  Dit is een lang proces met veel bureaucratische regeltjes die ervoor kunnen zorgen dat een document afgewezen wordt.  Het is dus verstandig om hier op tijd mee te beginnen.

  Wanneer jouw ouders geboren zijn in Marokko of je op een andere manier de Marokkaanse nationaliteit verkregen hebt, gelden de bovenstaande regels niet voor jou.

  Mensen met de Marokkaanse nationaliteit hoeven geen werkvergunning of verblijfsvergunning aan te vragen. Zij moeten zich alleen inschrijven bij de plaatselijke gemeente wanneer zij willen wonen en werken in Marokko.

  Dit proces is uiteraard vele malen eenvoudiger dan het proces om de vergunningen te krijgen als buitenlander zonder de Marokkaanse nationaliteit.

  Betaald verlof bij het werken in Marokko

  Wanneer je op zoek bent naar een baan in het buitenland, is het goed om naar alle aspecten te kijken. Ook wanneer je zoekt naar werk in Marokko.

  Waar heb je recht op en wat zijn de plichten waar je aan moet voldoen? Hoe zit het bijvoorbeeld met het opnemen van betaald verlof wanneer je een tijdelijke of vaste aanstelling hebt in Marokko?

  Hoe zit het met betaald verlof?

  Betaald verlof is iets waar alle mensen die werken in Marokko recht op hebben. Je bent echter als werknemer niet verplicht om er gebruik van te maken.

  Je hebt pas recht op betaald verlof in Marokko wanneer je zes maanden in dienst bent van één bedrijf of één werkgever en hier geen onderbrekingen in geweest zijn. Het betaald verlof wordt geregeld door de wetgever.

  Het betaald verlof is iets wat je opbouwt. Elke maand staat voor anderhalve dag betaald verlof, wat neerkomt op een maximaal aantal dagen van 18 op jaarbasis.

  Bij een aanstelling van meer dan vijf jaar heb je recht op meer verlofdagen (tot maximaal 30 per jaar). Dit is echter een zeldzaamheid bij de mensen die in het buitenland gaan werken en er salaris ontvangen.

  En bij een tijdelijke aanstelling?

  Bij een tijdelijke aanstelling gelden dezelfde regels, maar er is iets waar je even op moet letten. De verlofdagen moeten namelijk gebruikt zijn voor de einddatum van het arbeidscontract.

  Wanneer je geen verlof wilt

  Je kunt er uiteraard in overleg met je werkgever voor kiezen om de verlofdagen niet te gebruiken. Omdat je door wilt met het project of omdat je het geld harder nodig hebt bijvoorbeeld.

  Je kan dan de verlofdagen uit laten betalen als loon voor je baan. De verlofdagen worden dan tegen het basissalaris uitbetaald en op die manier kun je net even wat meer goed geld verdienen door de vrije dagen in te leveren.

  Een bankrekening openen in Marokko

  Wanneer je wilt gaan wonen en werken in Marokko, is het wenselijk om een bankrekening te hebben bij de plaatselijke bank. Zo wordt het ontvangen en uitgeven van de salaris of het loon dat je ontvangt een stuk makkelijker. Goed verdienen in Marokko kan dus, maar er wel slim mee om.

  Hiervoor is geen verblijfsvergunning of werkvergunning nodig, alle mensen kunnen gewoon direct een bankrekening openen. Dit kost een kleiner bedrag, maar het is goed om eerst even de mogelijkheden op een rijtje te zetten.

  Bank kiezen

  De verschillende Marokkaanse banken hebben allemaal hun eigen tarieven voor het pinnen, of de kosten voor het hebben van een bankrekening.

  De bekendste zijn toch wel Attijariwafa BankBanque Populaire du MarocBMCE BankSociété Générale MarocBMCI.

  Aan de hand van jouw eigen voorkeuren, of de voorkeur van de werkgever die je in Marokko hebt, kun je meestal al snel een selectie maken.

  Pinnen bij de eigen bank is goedkoper dan pinnen bij een andere bank. Het is dus goed om te kiezen voor een bank die bij jou in de buurt zit.

  Ben je van plan om vaker te pinnen, zorg er dan voor dat je een bank kiest met de laagste pin kosten

  Regel bankzaken zelf

  Het is ook mogelijk om een saldo aan te houden in euro’s bij de Marokkaanse bank. Ook hier zijn kosten aan verbonden die sterk kunnen variëren per bank.

  Het is in ieder geval niet verstandig om een derde partij het openen van een bankrekening te laten regelen. Een Marokkaanse bankrekening openen is namelijk een simpel proces waarbij vergelijken de doorslag kan geven en is heel erg snel gedaan.

  Het is dus iets wat je het beste gewoon zelf kunt regelen.

  Wonen in Marokko als Nederlander of Belg

  Heb je je al afgevraagd hoe het leven er echt uitziet of hoe het er is om te wonen in Marokko als Nederlander of Belg?

  In de video hieronder krijg je een glimp van hoe het is om te werken in Marokko.

  Bereid je voor op het leven in Marokko door verder te lezen. In de rest van dit artikel vind je belangrijke informatie over geschiedenis, cultuur, keuken en het dagelijks leven. Bij aankomst zul je versteld staan ​​van de rijke culturele geschiedenis van het land en de gevarieerde geografie en het klimaat.

  Solliciteer nu via de knop hieronder, want het is gratis.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

  Assistentie bij het verhuizen naar Marokko

  Ben je al langere tijd op zoek naar de mogelijkheden om te wonen en te werken in Marokko, maar vraag je je af hoe bepaalde elementen precies werken, of wil je er hulp bij hebben omdat je het allemaal in een keer goed geregeld wilt hebben?

  Dan kunnen we jou helpen bij het wonen in Marokko als Nederlander. We bieden je graag tips en hulp aan bij je verhuizing naar het buitenland.

  We weten dat het geen kleine stap is om te gaan werken in het buitenland en begrijpen dat Marokko zowel interessant als eng klinkt. Het is daarom handig om een helpende hand te hebben van iemand met ervaring.

  Daarom helpen we jou graag met de voorbereidingen en de planning voor het emigreren naar Marokko.

  Zo kunnen wij op zoek gaan naar een huis, appartement of ander verblijf dat past bij het bedrag dat jij hieraan uit wilt geven en dat in de buurt ligt van de werkplek. Zo heb je altijd de beste woningen om te huren of kopen tegen de laagste huurprijzen.

  Vraag je je af hoe het allemaal werkt bij de Marokkaanse ambassade in Nederland, het uitschrijven en inschrijven? Of bij de  Marokkaanse ambassade in België? Ook daar kunnen we je bij helpen.

  Verder bieden wij trouwens ook hulp bij het aanvragen van de verschillende vergunningen, zoals het inschrijven bij de gemeente, het aanvragen van de werkvergunning en meer.

  Gaan jouw kinderen ook mee en moeten deze naar school? Wij hebben contact met alle grotere internationale scholen in Marokko en kunnen helpen de school uit te zoeken die het beste bij de opleiding of richting van jouw kinderen past.

  Solliciteer nu door de knop hieronder te klikken, omdat we je dan vrijblijvend kunnen helpen met werken in Marokko voor België / Nederland.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Een korte geschiedenis van Marokko

  Voordat de moslims veroverden, werd Marokko bevolkt door verschillende nomadische Berberstammen.

  In de 8e eeuw vielen Arabieren de Marokkaanse gebieden binnen en luidden een reeks islamitische dynastieën in. De huidige Marokkaanse koninklijke familie behoort tot de Alaouite-dynastie, die aan de macht kwam in de 17e eeuw.

  Spanje bezet het noorden van Marokko in 1860, en een halve eeuw van handelsconflicten tussen de Europese machten resulteerde in de gestage achteruitgang van de soevereiniteit van Marokko.

  In 1912, met de ondertekening van het Verdrag van Fez (of Fès), vestigde Frankrijk een protectoraat over het hele land. De koloniale periode in Marokko kwam in 1956 ten einde na een lange strijd voor onafhankelijkheid.

  Economisch overzicht

  Marokko heeft een diverse en open marktgerichte economie, die veel baat heeft bij de nabijheid van Europa.

  Deze stabiele economie is de afgelopen jaren gekenmerkt door een gestage groei en een lage inflatie. Hoewel een slechte oogst en de economische problemen in Europa in 2012 tot een economische vertraging hebben geleid.

  2015 heeft echter een fatsoenlijke economische prestatie geleverd, met behulp van overheidsinvesteringen en binnenlandse consumptie; de economie kende een groeipercentage van 4,9%, vergeleken met 2,4% van 2014.

  Driekwart van de mensen die in Marokko werken, woont in de kustvlakten en plateaus. Dit gebied omvat de meeste steden van Marokko en moderne landbouwgronden.

  Enkele grote uitdagingen voor de Marokkaanse economie zijn corruptie, hoog analfabetisme, met name in plattelandsgebieden, hoge werkloosheid (10%) en armoede.

  Belangrijkste economische sectoren

  Afbeelding Marokkaanse economie sectoren die goed werken

  Het BBP van Marokko (Purchasing Power Parity) bereikte 274,5 miljard USD in 2015.

  Belangrijke sectoren van de economie zijn landbouw, toerisme, textiel, fosfaatgesteente mijnbouw en verwerking, conservenindustrie, constructie, energie en subcomponenten.

  De economie blijft afhankelijk van de toestand van de landbouwsector. Hierin is 39,1% van de mensen in Marokko werkzaam. De rest van de beroepsbevolking werkt in de industriesector (20,3%) of in de dienstensector zoals bijvoorbeeld callcenters.

  Toerisme is een belangrijke sector binnen de dienstensector en voor salaris en banen Marokko. Het koninkrijk had bijvoorbeeld meer dan negen miljoen bezoekers in 2013. Een percentage hiervan besluit te emigreren naar Marokko.

  De inkomsten uit het toerisme beginnen echter te dalen vanwege de situatie in de buurlanden. In feite heeft Tunesië tijdens de ‘Arabische Lente’ gewelddadig geprotesteerd en recentelijk hebben verschillende terroristische aanvallen het land geschokt.

  Daarnaast heeft de terroristische organisatie ISIS leden uit Tunesië, Algerije en Marokko aangeworven. Hierdoor bestaat het risico dat terroristen terugkeren naar hun thuisland om verdere aanvallen te plegen.

  Wij helpen jou graag

  afbeelding marokkaanse mintthee

  We willen dat de drempel lager wordt voor de mensen die willen om wonen en werken in Marokko. Zo krijg jij de baan die jij wilt op een makkelijke manier en vind je de vacatures Marokko die jij wilt.

  Hoe lager de drempel is en hoe beter de voorbereidingen zijn, hoe groter de kans is dat het een succesvol avontuur wordt waar je later met veel plezier op terug kunt kijken.

  Bij Gedma Consultancy gaan we daarin graag een stapje verder. Wist jij bijvoorbeeld dat je kans maakt op een gratis woning of tijdelijke huisvesting wanneer je hiervoor in aanmerking komt bij jouw werkgever?

  Dat bespaart al snel veel geld en maakt het veel makkelijker om direct aan de slag te gaan met jouw droom.

  Neem vandaag nog contact met ons op zodat wij kunnen kijken of je gebruik kunt maken van gratis tijdelijke huisvesting, of flinke kortingen kunt krijgen op het verblijf.

  Wat feitjes over Marokko

  Afbeelding infographic feitjes Marokko

  • De islam is intrinsiek verweven met het dagelijks leven in Marokko.
  • De Marokkaanse bevolking is een mix van Arabische en Berber-etniciteit. Islam heeft een grote invloed op het dagelijks leven, vooral tijdens de Ramadan.
  • Het land staat bekend om zijn warme klimaat. Het Atlasgebergte, gelegen in het binnenland, ervaart echter elk jaar sneeuwval en is een “must-see”.
  • Het koninkrijk Marokko is politiek stabiel, maar de hervormingen komen langzaam.
  • Marokko heeft andere feestdagen dan wat je wellicht gewend bent.

  De mensen

  Marokko heeft een oppervlakte van 446.550 km2 en ongeveer 33,8 miljoen mensen woonden in juli 2014 in Marokko.

  Meer dan de helft van de bevolking woont in stedelijke gebieden. Atlantisch Marokko, met zijn rijke kustvlaktes en plateaus, is de meest bevolkte regio.

  De bergachtige gebieden ten zuiden en oosten van het Atlantische Marokko zijn centra van de Amazigh (Berber) cultuur, die naar schatting 50% van de bevolking vertegenwoordigen.

  De oostelijke provincies voorbij de Rif-keten, en de regio ten zuiden van het Atlasgebergte ten zuiden van de Sahara en de Sahara, zijn goed voor een groot deel van het land, maar ze herbergen slechts een klein deel van de bevolking, voornamelijk nomadische Berberstammen.

  afbeelding eettafel Sahara woestijn

  Bijna de gehele bevolking (99%) heeft een Arabische Berber-etniciteit. Islam is de officiële staatsgodsdienst van Marokko, en soennitische moslims vormen bijna 99% van de mensen die in Marokko wonen.

  De resterende 1% van de bevolking is christen, en minder dan 0,2%, ongeveer 6.000 mensen, volgt het joodse geloof.

  Cultuurkloof?

  Afbeelding van mensen in Marokkaanse traditionele kleren die daar wonen

  De Marokkaanse cultuur verschilt sterk van de Nederlandse cultuur, maar zo groot als de kloof was is deze al lang niet meer in de grote steden.

  De steden in Marokko zijn redelijk internationaal en Westers geworden. Hierbij kun je ook steeds meer bedrijven verwachten die je ook in Nederland of België ziet.

  Er zijn relatief veel mensen die Nederlands, Vlaams en Engels kunnen, wat de overstap wat kleiner maakt. Het leren van de plaatselijke taal is namelijk niet eenvoudig.

  Toch word je sneller geaccepteerd door de plaatselijke bevolking wanneer je een aantal woorden kent. Zo kun je de mensen in hun eigen taal begroeten.

  Er wordt vaak gesteld dat de arbeidsmoraal in Marokko lager ligt. Het is echter de vraag in hoeverre je hier rekening mee dient te houden.

  De multinationals die op zoek zijn naar mensen voor een bepaalde vacature en deze in het buitenland aanbieden, zijn op zoek naar Nederlandstaligen die eigenschappen hebben.

  Dit zodat zij arbeid functies kunnen vervullen die niet door de plaatselijke bevolking vervuld kunnen worden. Zo zoeken zij bijvoorbeeld naar mensen met een iets hoger arbeidsmoraal.

  Talen

  Marokko heeft twee officiële talen, Modern Standaard Arabisch en, sinds 2011, Tamazight, een van de drie belangrijkste Berber-talen.

  Hoewel het gebruik van de Berber-taal afneemt, spreekt minstens een derde van de Marokkanen vanaf 2012 verschillende Berbers als moedertaal.

  Hoewel het geen officiële taal is, wordt Frans ook veel gesproken in Marokko en is het de taal die in de zakenwereld wordt gebruikt.

  Als je in Marokko woont, hoor je het lokale Marokkaanse dialect, Darija, dat op straat wordt gesproken, hoewel Modern Standaard Arabisch wordt onderwezen op scholen.

  Spaans wordt vaak gesproken in het noorden van Marokko, vooral in Tanger. Engels wint aan populariteit nu het leven in Marokko internationaler wordt.

  Klimaat

  Het koninkrijk Marokko ligt in de noordwestelijke hoek van Afrika, gescheiden van het Europese continent door de Straat van Gibraltar.

  Het wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het westen, de Middellandse Zee in het noorden, Algerije in het oosten en zuiden, en de Westelijke Sahara in het zuiden.

  De twee Spaanse enclaves van Ceuta en Melilla liggen aan de Middellandse Zeekust.

  De meeste expats die in Marokko wonen, zullen waarschijnlijk aan de Atlantische kust liggen, die een mediterraan klimaat ervaart, met milde, natte winters en hete, droge zomers.

  Het regenseizoen loopt meestal van oktober tot maart. Aan de kust zorgen koele briesjes ervoor dat het leven in Marokko aangenaam blijft in de zomer, met temperaturen die gewoonlijk uiteenlopen van 18 tot 28 ° C.

  Verder naar het binnenland wordt het klimaat echter extremer, met temperaturen die in de zomer boven 35 ° C stijgen.

  In de winter aan de kust variëren de gemiddelde temperaturen van 8 tot 17 ° C, hoewel ze aanzienlijk zinken naarmate je verder landinwaarts gaat.

  Wil je vandaag nog genieten van al het moois dat Marokko te bieden heeft? Neem vandaag nog contact met ons op via de knop hieronder om meer te ontdekken.

  Afbeelding van knop met de tekst Ontdek Meer, zodat je direct door kan gaan naar de gelinkte aanbieding.

  Disclosure: We doen ons best om dit artikel up-to-date te houden. We kunnen echter niet garanderen dat de verstrekte informatie altijd actueel of volledig is.

  Het Gedma Team