Belangrijke Tips Voor Een Baan In Het Buitenland

Afbeelding man op tafel met carrière boek voor zich en koffie. Belangrijke Tips Voor Een Baan In Het Buitenland1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (55 stemmen, gemiddeld: 4,20 van de 5)

Loading...

We willen je hier graag informeren over werken in het buitenland in het algemeen en het zoeken van een baan in het buitenland in het bijzonder. We bespreken hieronder een aantal cruciale zaken.

1. Een eerste stap: het sollicitatie interview

Wanneer je daadwerkelijk kans wilt maken op een baan in het buitenland, dan zal je uitgenodigd moeten worden voor een sollicitatiegesprek.

Je vergroot de kans op een uitnodiging door een goede motivatiebrief te schrijven. Wanneer je een baan zoekt buiten Europa, dan zal je gesprek vaak verlopen via Skype, webcam of telefoon.

Betreft het een baan binnen Europa dan zal je gesprek veelal bij hen op kantoor plaatsvinden. Houd hier dus rekening mee.

2. Stel jezelf vragen over de banenmarkt

Voordat je concreet op zoek gaat naar een baan in het buitenland is het verstandig jezelf een aantal vragen te stellen. Weet je bijvoorbeeld al in welk land je wilt gaan werken?

Welke werkzaamheden je wilt gaan uitvoeren? Of dit bij een Nederlands bedrijf actief in het buitenland is? Of bij een lokaal bedrijf? De antwoorden hierop bepalen voor een belangrijk deel je verdere zoektocht.

Vacatures bij buitenlandse bedrijven vind je bijvoorbeeld bij ons. Het vinden van een baan is wellicht gemakkelijker als je al in het land van bestemming woont.

Dit moet echter wel tot je financiële mogelijkheden behoren. Functies bij Nederlandse bedrijven in het buitenland vind je op onze site. Houd deze websites scherp in de gaten.

Dit zal je slagingskansen enorm vergroten.

3. Maak je certificering in orde

Je beschikt wellicht over een aantal diploma’s die je in Nederland hebt behaald. De nieuwe Bachelor – Master structuur is gelukkig in heel Europa bekend, maar vele diploma’s worden niet zomaar in het buitenland geaccepteerd.

Het is daarom verstandig een en ander na te vragen bij een Nederlandse ambassade. Ambassades en consulaten kunnen je snel verder helpen.

Dit zal zeker niet voor alle banen nodig zijn, maar voor gespecialiseerde banen is het belangrijk je certificaten goed op orde te hebben. In dit artikel vind je hier meer informatie over.

4. Zorg voor een goed begin, want dat is het halve werk

Je zoektocht is geslaagd, je hebt een goed sollicitatiegesprek gehad en je hebt de baan binnen. Dat is een goed begin waar we allemaal van dromen.

Wees je ervan bewust dat hierna nog van alles geregeld moet worden en dat daar veel bureaucratische rompslomp bij hoort. Een verplaatsing naar het buitenland is geen sinecure.

Het ontvangstland (buiten Europa) wil alles van je weten en je moet allerlei persoonsnummers krijgen en ingeschreven worden voor verzekeringen en dergelijke.

Gelukkig sta je er niet alleen voor.

De Nederlandse ambassades in het buitenland ontvangen je met open armen en helpen je graag bij de beantwoording van al je vragen.

Bij dit alles is het belangrijk niet over één nacht ijs te gaan. Zoek eerst goed uit naar welk land je zou willen emigreren.

Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van het werk dat je wilt gaan doen, of het land waar je gek op bent, of economische vooruitzichten en klimatologische kenmerken.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een specifieke baan of verlaat je Nederland voor een zonnig, tropisch luilekkerland? In alle gevallen geldt dat we je aanraden grondig onderzoek te doen.

Vraag zo veel mogelijk informatie op, zodat je precies weet waar je aan begint. Natuurlijk staat er veel informatie op het internet en in brochures en boeken, maar ga ook eens langs een ambassade.

De ambassades kennen als geen ander de geldende wet –en regelgeving. 

Blog

2 thoughts on “Belangrijke Tips Voor Een Baan In Het Buitenland

  1. Jantien Ranger aan Antwoorden

    Certificering in orde maken is super belangrijk. Ik moest een keer vanuit China terugkeren naar Nederland, omdat ik mijn diploma’s nog moest laten erkennen. Ik kreeg dat namelijk bij twee werkgevers als kritiek tijdens mijn sollicitaties.

Geef een reactie