1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1.259 stemmen, gemiddeld: 4,56 van de 5)
Laden...

Als je wilt werken in Portugal, vind je hier een gids over het vinden van een baan, vereisten voor Portugese werkvergunningen en over wonen in Portugal.

Het vinden van banen in Portugal is de laatste jaren makkelijker geworden door de economische- en jobverbetering.

Hieronder tref je de actuele vacatures in Portugal (zoals Lissabon, Porto en Algarve). Is er een vacature die je aanspreekt? Klik erop en ontdek meer.

   

  Werken in Portugal: Algemene info

  Als je op zoek bent naar een baan in Portugal, bereid je dan voor op de arbeidsmarkt voordat je verhuist en stel realistische verwachtingen voor jezelf. Dit is een gids om je op weg te helpen met het zoeken naar werk in Portugal.

  Je kunt ook lezen over het vinden van een baan in Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Of als je wilt heb je ook de optie om te lezen over Nederlandse bedrijven in Marokko.

  Met de juiste kwalificaties en onderzoek, kan het mogelijk zijn om een ​​goede baan te vinden of kun je overwegen om jouw eigen bedrijf in Portugal te starten.

  afbeelding wonen Portugal met kleine bootjes op water en achtergrond stad

  Meld je aan voor werken in Portugal Lissabon, Porto, Algarve en andere steden, want het is gratis, vrijblijvend en snel gedaan.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Misschien vind je enkele obstakels bij het kunnen werken in Portugal. Er is een groeiend aantal afgestudeerden en dus is de concurrentie op de arbeidsmarkt toegenomen, maar er zijn nog steeds tekorten voor hoog opgeleide werknemers en in groeiende industrieën.

  De werkloosheid blijft relatief hoog in Portugal, geschat op ongeveer 12,4% in het eerste kwartaal van 2016 (www.ine.pt). De jeugdwerkloosheid (jonger dan 25 jaar) bedroef echter ongeveer 30%. Circa 4% van de geregistreerde werkloosheid was afkomstig van buitenlanders in januari 2016.

  Sommige sectoren melden echter nog steeds een tekort aan geschoolde werknemers, zoals de IT-sector, de gezondheidssector, de toeristische sector (hoewel deze banen meestal seizoensgebonden zijn), de landbouwsector en de communicatie- en call center Portugal sector.

  Hieronder een kleine introductie van Mitchel over emigreren naar Portugal.

  Het salaris in Portugal

  Het minimumloon in Portugal wordt jaarlijks vastgesteld, in 2017 vastgesteld op ongeveer 530 EUR per maand. Als Nederlander verdien je echter veel meer voor het wonen en werken in Portugal voor Nederlands bedrijf. Je kunt namelijk een salaris verwachten van tussen de 900 en 1200 EUR per maand.

  Naast een basissalaris hebben fulltime werknemers in Portugal ook recht op een jaarlijkse kerstbonus gelijk aan een maandloon in december. Verder krijg je dan ook een vakantiebonus eenmaal per jaar.

  Werknemers in Portugal moeten ook belastingen en socialezekerheidsbijdragen van hun loon betalen – met hoeveel, afhankelijk van het bedrag dat je verdient. Als je een voltijdse baan in deeltijd bij een Portugees bedrijf hebt, zullen ze je bijdragen van je maandsalaris aftrekken.

  Het gemiddelde salaris in een call center Portugal zit tussen de €900 en €1200 euro bruto per maand. Met deze loon kun je relatief goed leven in Portugal, want daar verdien je veel meer dan gemiddeld.

  Hoe dan ook kiezen jaarlijks enorm veel Nederlands ervoor om naar Portugal te gaan. Het lekkere weer, de mooie stranden en het lekker eten spelen daar uiteraard een grote rol in. Geen wonder dat men op zoek gaat naar vacatures Portugal.

  portugal infographic expat

  Beschikbare banen in Portugal

  De toerismesector is van vitaal belang voor de Portugese economie, met een verscheidenheid aan seizoens- en deeltijdbanen in de hele sector, met name in het hotel en de horeca.

  In de afgelopen jaren is ook de call center Portugal markt enorm gegroeid, wat goede kansen biedt voor meertalige werknemers, terwijl de automatieve handel en reparatiesector en de bouw een zekere banengroei vertoonden.

  Naarmate de productiesector moderniseert, worden ook meer gespecialiseerde banen gecreëerd in Portugal.

  Voor afgestudeerden die voor de grote bedrijven willen werken in Portugal bol.com of anderen zoals Teleperformance & Zalando, is Lissabon de ideale plek om te zijn. Er zijn multinationals zoals Samsung en Nestle die hier zijn gevestigd, evenals het hoofdkantoor van Energais de Portugal en Portugal Telecom.

  De Portugese overheid moedigt momenteel ook ondernemers aan om een ​​bedrijf op te starten en heeft EUR 20 miljoen ingebracht in een investeringsmaatschappij genaamd Portugal Ventures om dit te ondersteunen.

  Schrijf je via de knop hieronder gratis en vrijblijvend in, want anders loop je wellicht leuke vacatures in Portugal mis.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

  Arbeidsrecht dat geldt bij werken in Portugal

  Medewerkers in Portugal werken meestal 40-urige werkweken (acht uur per dag), hoewel het arbeidsrecht flexibiliteit in bepaalde gevallen toestaat tot een limiet van 60 uur per week (12 uur per dag).

  Voltijdwerknemers hebben recht op een jaarlijks verlof van 22 dagen, bovenop de verplichte negen officiële feestdagen.

  Arbeidscontracten in Portugal werken op dezelfde manier als in veel Europese landen, met vaste, tijdelijke, deeltijdse en intermitterende arbeidscontracten als de meest gebruikelijke werkvormen.

  Vacatures Portugal schepen op het water.

  Portugese werkvisa en verblijfsvergunningen voor vacatures Portugal

  Burgers uit de Europese Unie (EU), Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland die naar Portugal verhuizen, hebben geen officiële werkvergunning nodig. Ze moeten echter binnen zes maanden een baan aanvragen en een ingezetenschapskaart (Cartão de Residencia) aanvragen.

  Als je de limiet van zes maanden mist, kun je bestraft worden. Als je geen baan hebt met een vast inkomen, kan jouw aanvraag worden geweigerd. Daarom is het belangrijk dat je zekerheid hebt over werken in Portugal voor een Nederlands bedrijf.

  Als je eenmaal een baan hebt gevonden of een bedrijf hebt gestart, kun je de verplichte verblijfskaart aanvragen. Werken Portugal wordt dan een stuk makkelijker.

  Werkvergunning en visum voor niet-EU burgers

  Als je een niet-EU-burger bent, heb je meestal een visum nodig om in Portugal te werken. Als je alleen op korte termijn in het land werkt, kun je een visum voor tijdelijk verblijf krijgen. Dit is over het algemeen maximaal drie maanden geldig is.

  Voor langer werk moet je eerst een Portugese verblijfsvergunning aanvragen door je aan te melden bij het secretariaat-generaal van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen (SGMEC).

  Hiermee kun je vier maanden in Portugal verblijven terwijl je een tijdelijke verblijfsvergunning aanvraagt. Dit is een jaar geldig en kan vervolgens verlengd worden.

  eten en drinken op terras wonen in portugal

  Je kunt dit aanvragen door contact op te nemen met de Immigration and Borders Service (SEF).

  Als een niet-EU-burger kan het moeilijk zijn om een ​​werkvergunning te krijgen, omdat bedrijven doorgaans bedoeld zijn om eerst posities aan te bieden aan Portugese burgers of EU / EER-onderdanen.

  Alleen als niemand uit die groep gekwalificeerd is, kan het bedrijf een aanbieding aan iemand anders aanbieden. Als je beschikt over gespecialiseerde vaardigheden die moeilijk te verwerven zijn, heb je een grotere kans op een baanaanbieding. Hierdoor kun je eenvoudiger wonen en werken in Portugal.

  De eenvoudigste manier om een ​​Portugese werkvergunning te krijgen, is waarschijnlijk om te werken voor een multinational die actief is met vacatures Portugal. Het voordeel is dat het bedrijf meestal al het papierwerk voor zijn rekening neemt.

  Meld je gelijk gratis aan voor vacatures in Portugal, omdat aanmelden snel en makkelijk kan.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Talen

  Hoewel vloeiend Portugees spreken uiteraard een voordeel is, zijn er in Portugal banen voor Nederlanders en Engels sprekenden.

  Als taal een barrière is, zijn er tal van instellingen die taalcursussen, CESA-talen en het Eurolingua Instituut aanbieden.

  Als je besluit een baan te zoeken in de toeristische sector, kan het spreken van andere Europese talen zoals Duits, Frans en Spaans zeer nuttig zijn.

  drinken met vrienden na je werk in portugal

  Kwalificaties en referenties

  De meeste grote Europese landen hebben zich aangemeld voor het Bologna-proces, waardoor jouw kwalificaties uit jouw thuisland in Portugal worden erkend.

  Als jouw land niet is aangemeld, moet je contact opnemen met het National Academic Recognition Information Center (NARIC) om ervoor te zorgen dat jouw kwalificaties worden erkend.

  Waar vind je banen om te werken in Portugal

  Gedma banen in Portugal

  Je kunt geschikte vacatures vinden op de Gedma-banenpagina, met een voortdurend bijgewerkte lijst met vacatures in heel Portugal.

  Solliciteer nu snel en kosteloos met onderstaande knop zodat we je goed kunnen bijstaan met wonen en werken in Portugal.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

  EURES

  Als je uit de EU, EER of Zwitserland komt, kun je een baan zoeken via EURES, het Europese portaal voor beroepsmobiliteit, dat wordt beheerd door de Europese Commissie. Je kunt er zoeken naar vacatures Portugal. Verder kun je je CV uploaden en advies krijgen over werken Portugal.

  Publieke vacaturesites

  De Portugese openbare dienst voor arbeidsvoorziening (Instituto do Emprego) geeft informatie over vacatures in Portugal. Hier kun je je CV registreren en duizenden vacatures in het hele land bekijken zodat je gauw kunt wonen en werken in Portugal.

  Baan websites

  Er zijn ook verschillende algemene vacaturesites, waaronder de volgende:

  Engelstalige banen

  Als je op zoek bent naar een Engels-sprekende baan, dan is Jobs in Lisbon een startpunt, met een reeks van zowel fulltime als parttime banen vermeld en de mogelijkheid om je CV te uploaden.

  Het is ook de moeite waard om Engelstalige kranten in de gaten te houden, zoals Portugal Resident, die vacatures in zijn rubriek over advertenties aanbiedt.

  Werken in Portugal via wervingsbureaus

  Kijk als uitgangspunt in de Portugese Gouden Gids onder pessoal temporário en pessoal recrutamento e seleção. Hier vind je veel plekken om te kunnen werken in Portugal.

  Lesgeven in vreemde talen

  Om Engels te doceren op een school in Portugal, moet je over het algemeen een BA-diploma en een TEFL-certificaat hebben.

  De meeste leercontracten beginnen in september en eindigen eind juni. Sommige leraren kiezen er ook voor om les te geven in Engelse taalkampen in de zomer of privélessen te volgen.

  De belangrijkste steden voor banen in het onderwijs zijn Lissabon, Porto, Algarve, Coimbra en Braga. Er zijn meer dan 30 Engelstalige scholen in het hele land.

  Je kunt ook banen zoeken bij British Council en op TEFL-gerelateerde websites zoals www.appi.pt of www.eslbase.com om er maar twee te noemen.

  vacatures portugal mooi kasteel in kleuren

  Ambassades en buitenlandse organisaties

  De Nederlandse ambassade in Lissabon adverteert banen van tijd tot tijd. Naast het werken aan buitenlandse beleidsaangelegenheden, biedt de ambassade verschillende diensten aan voor Nederlandse staatsburgers in Lissabon, inclusief hulp bij noodreisdocumentatie.

  Kranten voor vacatures Portugal

  Portugese kranten zoals Correio de Manhã, Diário de Notícias, Jornal de Notícias (banenpagina) en Expresso (banenportaal) zijn de moeite van het bekijken waard om vacatures Portugal in het oog te houden.

  Je hebt ook een Nederlandse krant / magazine in Portugal die je kunt bezoeken.

  Solliciteer gratis en binnen 1 minuut met de knop hieronder voor werken in Portugal vacatures.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Maak de eerste stap

  Het is een ook een goed idee om te werken in Portugal bol.com, Zalando, Teleperformance en andere Nederlandse bedrijven.

  De beste manier om de contactgegevens van geschikte bedrijven te vinden, is door gebruik te maken van de Portugese Gouden Gids (Paginas Amarelas) of de Portugese Witte Gids (Paginas Brancas) of door individuele bedrijfswebsites te bekijken.

  Ter inspiratie voor toonaangevende Portugese bedrijven, kun je de lijst met beste werkplaatsen van Great Places to Work in Portugal bekijken. Grote bedrijven in Portugal zijn de Britse Portugese Kamer van Koophandel, Accenture, Hewlett Packard, PwC, Liberty Seguros, Re Max Portugal, Deloitte, Europages, Kompass, Martifer en Mapfre.

  Traineeships, stages en vrijwilligerswerk in Portugal

  Universitair afgestudeerden kunnen traineeship in de EU vinden via het Traineeships Office van de Europese Commissie (Bureau de Stages), anders kun je zoeken naar stages en stages op AIESEC (voor studenten en pas afgestudeerden) of IAESTE (voor studenten in de wetenschap, techniek en toegepaste kunst).

  Stages om te werken in Portugal zijn ook te vinden op Europlacement en Intern Abroad.

  Voor mensen tussen 17 en 30 jaar kun je vrijwilligersprogramma’s vinden bij het Europees vrijwilligerswerk (EVS), waar je tot 12 maanden in het buitenland werkt in ruil voor bestuur, eten, verzekering en een kleine vergoeding. Concordia is nog een organisatie voor vrijwilligersmogelijkheden en vacatures Portugal.

  wonen en werken in portugal als nederlander aan het strand is mooi

  Tips voor solliciteren naar een baan in Portugal

  • Aanvraagformulieren zijn gebruikelijk; sommige formulieren vragen om standaardinformatie terwijl anderen open vragen stellen.
  • Sommige bedrijven hebben online toepassingen nodig. Zorg ervoor dat jouw cv-rubrieken duidelijk zijn. Kies een gewoon lettertype voor het geval de werkgever jouw aanvraag scant.
  • Als je papieren toepassingen verzendt, mogen begeleidende letters niet langer zijn dan één zijde van A4. CV’s mogen echter maximaal vier pagina’s lang zijn (hoewel doorgaans maximaal een tot twee pagina’s worden geadviseerd).
  • Mogelijk wordt je gevraagd om een ​​foto bij te voegen.
  • Stuur geen kopieën van educatieve certificaten mee met jouw aanvraag, maar neem ze wel mee als je een interview krijgt.
  • Het interviewproces kan soms psychometrische, psychologische of technische tests omvatten.
  • Verwacht geen snel antwoord na een interview; het kan enige tijd duren om uit te vinden of je succesvol was (of niet).

  Wil je werken in Portugal Lissabon, Algarve en Porto net als vele andere Nederlanders? Solliciteer dan door onderstaande knop en ontdek wat er mogelijk is.

  afbeelding van oranje knop met tekst "ontdek meer" zodat je er meer over kunt lezen

  Hieronder volgt een samenvatting van waar te zoeken naar werk:

  • Industrieën: toerisme, onroerend goed, horeca, openbare diensten, landbouw, energie en watervoorziening, detailhandel.
  • De call- en contactcenters en shared services centers zijn recente groeigebieden.
  • Er zijn tekorten aan seizoensbanen in de toeristische sector, horecadiensten, de gezondheidssector (artsen met verschillende specialisaties), de informatietechnologiesector (ingenieurs, analisten, programmeurs en software- en hardwaretechnici) en call- en contactcentermanagement.
  • Hoofdsteden: Lissabon, Porto, Vila Novo de Gaia, Amadora, Braga, Almada, Coimbra, Funchal.

  Wonen in Portugal

  5 redenen om te wonen in Portugal

  Stel je voor dat je in een land woont waar je een enorme diversiteit aan landschappen en omgevingen in een klein gebied kunt vinden: zandstranden zo ver het oog reikt, gouden vlaktes en bergen, levendige en kosmopolitische steden en een millennium erfgoed.

  Hier kun je watersporten beoefenen, golfen op de beste golfbanen ter wereld, de natuur bekijken, de meest nieuwe wellness behandelingen ondergaan of gewoon het land intrekken en onovertroffen erfgoed, wijnen en gerechten ontdekken.

  Afbeelding wonen in Portugal, huis en openbaar vervoer

  1. Klimaat

  Qua klimaat zijn onze winters zacht en zijn de zomers heet en droog. Wist je dat het aantal uren zonneschijn per jaar waarden bereikt van wel 3300 in het zuiden van het land en 1600 in het noorden, enkele van de hoogste in Europa? Dit maakt het ideaal om te wonen en werken in Portugal.

   2. De Portugees

  De Portugezen zijn vriendelijk en vriendelijk en verwelkomen alle bezoekers, ongeacht waar ze vandaan komen. Er komen hier bezoekers hier over de hele wereld.  Dit komt omdat het land aan de westkust van Europa ligt en als zodanig een toegangspunt tot de Schengen-zone is. Een groot deel van de bevolking spreekt vreemde talen, met name Engels.

  3. Geografisch

  Portugal heeft een uitstekende geografische locatie. Op het ontmoetingspunt tussen drie continenten – Europa, Afrika en Amerika – stond het altijd centraal op de belangrijkste internationale routes. Hier vind je internationale luchthavens in het hele land – Lissabon, Faro en Porto hebben regelmatige verbindingen met grote steden in de wereld.

  Wist je dat Lissabon met het vliegtuig slechts twee en een half uur verwijderd is van Parijs en Londen? Als je de schoonheid van Portugal wilt ontdekken, heeft het land een modern wegennet dat wacht om ontdekt te worden: het duurt slechts twee uur om van Lissabon naar Porto of Faro, de grote steden in het noorden en het zuiden van het land, te komen. Madrid is slechts zes uur rijden.

  4. Het land

  Met bijna negen eeuwen goed gedefinieerde geografische grenzen, heerst in Portugal een democratisch parlementair regime met politieke stabiliteit.

  Portugal is lid van de Europese Unie en maakt deel uit van het Europees Monetair Stelsel, met gebruikmaking van de Europese eenheidsmunt. Het is ook de 46ste meest concurrerende economie, van een totaal van 138 landen volgens de Global Competitiveness Index 2016-2017, geproduceerd door het World Economic Forum.

  Portugal is het derde meest vredige land ter wereld tussen 163 landen (Global Peace Index 2017) en staat op de 29e plaats van 176 landen in Transparency International (Corruption Perception Index 2016).

  5. Beste kwaliteit van leven

  In 2016 werd Lissabon uitgeroepen tot een van de 42 steden in de wereld met de beste kwaliteit van leven, door de Worldwide Quality of Living Survey 2016. Wonen en leven in Portugal is dus zeker een goede keuze.

  6. Kosten van levensonderhoud

  De meeste buitenlanders vinden de kosten van levensonderhoud laag.
  Volgens NUMBEO (Cost of Living in Portugal 2019 2015) zijn de prijsindexen aantrekkelijk:

  7. Fiscale regels

  Portugal is ook een van de beste landen om een ​​huis te kopen, omdat het duidelijke en transparante belastingregels heeft en faciliteiten biedt voor het verkrijgen van verblijfsvergunningen, als onderdeel van nieuwe wettelijke bepalingen die aantrekkelijker zijn voor buitenlandse investeerders.

  Het heeft ook een speciaal regime voor niet-gewone inwoners, gericht op het aantrekken van buitenlandse investeerders door middel van zeer gunstige tarieven voor inkomstenbelasting.

  Wat zijn de beste steden voor wonen en leven in Portugal?

  Voor expats die overwegen om in Portugal te wonen, is Lissabon een logische trekpleister, met zijn kronkelige straatjes en prachtige architectuur, maar er zijn ook tal van andere expat-vriendelijke alternatieven, of je nu op zoek bent naar een langzamer leven of een locatie aan het strand.

  Porto en leven en werken in de Algarve zijn ook goede opties, maar voor het vinden van een baan is Lissabon zonder twijfel de beste keuze. Vandaar dat we deze stad aanraden wanneer je wilt wonen in Portugal.

  Bij het kiezen van waar te wonen in Portugal, evenals de kwaliteit van het leven, is het belangrijk om na te denken over het transportsysteem en hoe dicht je bij een grote stad en luchthaven moet zijn. Hier bekijken we enkele van de beste steden om te wonen in Portugal, op basis van hun populariteit en nabijheid, voordat ze doorgaan naar een aantal opties verder weg.

  Wil je werken en wonen in Portugal? Meld je dan nu geheel gratis en eenvoudig aan via de knop hieronder, want dan kunnen we je goed begeleiden.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Waar te wonen in Lissabon, Portugal

  Lissabon vinkt veel van de belangrijkste vakken voor expats aan, met een breed scala aan verschillende levensstijlen beschikbaar in de buurten. We zullen een korte blik werpen op enkele van de populairste buurten van Lissabon hieronder, maar om meer te weten te komen over de verschillende opties in de stad, kun je onze volledige gids over waar te wonen in Lissabon bekijken.

  Lissabon is de hoofdstad van Portugal en ligt aan de zuidwestkust. Het heeft een klimaat dat in de lente warm is en niet te warm in de zomer en biedt voor elk wat wils, zoals de diverse attracties.

  werken en wonen in Portugal Lissabon tram in straat

  Er zijn tal van prachtige plekken om te eten en te worden vermaakt, evenals vele architectonische hoogstandjes. De Alfama is een van de oudste delen van Lissabon en, omdat dit gebied grotendeels de aardbeving van 1755 overleefde, zijn veel van de oude gebouwen nog steeds te bewonderen.

  Enkele van de meest bekende en populaire buurten van Lissabon zijn:

  Hieronder vind je een korte samenvatting van de beste buurten om te wonen in Lissabon tijdens het werken Portugal.

  • Alfama & Graca – de oudste wijk van Lissabon, met kronkelige straatjes en een gevoel voor traditie en gemeenschap
  • Avenidas New & Alvalade – De thuisbasis van grote dure appartementen en goede voorzieningen, maar kan lijden aan een gebrek aan sfeer
  • Bairro Alto – Een populaire plek om te genieten van het nachtleven van Lissabon, populair bij jongeren en hipsters
  • Lower Town (Baixa) – Een grote aantrekkingskracht voor vastgoedbeleggers op zoek naar appartementen
  • Belem – Een wijk aan de rivier met enkele van de beroemdste musea van de stad
  • Restelo – biedt een rustige en relaxte levensstijl, zij het dat de prijzen van onroerend goed overeenkomen
  • Campo de Ourique – Populair bij gezinnen uit de middenklasse, maar mist een metrostation
  • Nations Park – Iets verder van het centrum, beschikt over meer hedendaagse architectuur en een aangename locatie aan het water
  • Prince Real – Op loopafstand van het centrum kan onroerend goed hier duur zijn
  • Santos & Lapa – Populair bij middenklasse locals en welgestelde gepensioneerden.

  Leuke feitjes over Portugal in een overzicht

  Hieronder tref je een infographic met leuke feitjes over Portugal.

  Portugal infographic feitjes

  Heb jij nog andere adviezen over wonen en werken in Portugal? Deel het hieronder met alle lezers mee.