1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (571 stemmen, gemiddeld: 4,28 van de 5)
Laden...

Ben je van plan om te wonen en werken in Griekenland? De overheid moedigt momenteel buitenlanders aan om naar Griekenland te komen en de economie een impuls te geven. Geïnteresseerd?

Onze gids bevat alle informatie die je nodig hebt, van sociale zekerheid tot bedrijfscultuur, en meer om te wonen en werken in Athene, Kreta, Rhodos of een andere stad.

Zie beneden de actuele vacatures in Griekenland die nu beschikbaar zijn. Is er iets bij wat je interessant vindt? Klik erop om erover te lezen.

   

  Werken in Griekenland: Algemene informatie

  Griekenland in een oogopslag

  • Toerisme is goed voor een vijfde van de Griekse economie, die grotendeels is gebaseerd op de dienstensector
  • Er is de afgelopen vier jaar een stijging van de belastingtarieven opgetreden in Griekenland
  • Grieken drukken zich heel emotioneel uit, zelfs in zakelijke situaties. Dus vergeet niet om je in te lezen over de lokale bedrijfscultuur.

  Afbeelding wonen en werken in Griekenland vacatures Athene. Prachtige eiland

  Wil je eenvoudig en vrijblijvend solliciteren naar interessante vacatures in Griekenland? Meld je dan nu gratis en snel aan via onderstaande knop.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

  In de afgelopen paar jaar heeft Griekenland de krantenkoppen gehaald met zijn financiële crisis. De regering heeft zware en impopulaire bezuinigingen doorgevoerd en de economie lijkt langzaam weer op het goede spoor te komen. Het werkloosheidspercentage is echter nog altijd extreem hoog met 23%.

  Dus waarom is werken in Griekenland nog steeds een haalbare optie? Afgezien van het goede weer en het lekker eten, lees je hieronder waarom en hoe je aan een baan komt.

  De Griekse economie, samen met die van veel andere ontwikkelde landen, raakt steeds meer betrokken bij de dienstensector. Deze sector vertegenwoordigt naar schatting 82,7% van het Griekse BBP.

  Griekenland is een belangrijke toeristische bestemming. Volgens projecties voor 2016 zullen 27 miljoen internationale bezoekers dit jaar in Griekenland aankomen. Hierdoor is toerisme een van de belangrijkste takken binnen de dienstensector.

  Toerisme is goed voor ongeveer 19% van het BBP van Griekenland. Het biedt werk aan een vijfde van de mensen die in Griekenland werken. Hoewel deze industrie zeer seizoensgebonden is, worden er maatregelen genomen. Denk aan het ontwikkelen van meertalige websites om de Griekse ervaring te promoten. Vooral in de zomer zijn er vele banen in de horeca, hotels, resorts en calllcenters te vinden.

  Hieronder een leuke video waarin een Griek de vraag krijgt of ze in Griekenland harder werken dan in Nederland.

  Werken in Athene: de belangrijkste sectoren in Griekenland

  De primaire en secundaire sectoren zijn goed voor een veel kleiner deel van het bbp, respectievelijk 3,8% en 13,2%. Ongeveer 12% van de mensen die werken in Athene of een andere stad, heeft banen in de landbouwsector. Hieronder valt het grote aandeel in de visserijsector.

  De aquacultuur in de zee draagt ​​steeds meer bij aan het jaarlijkse bbp van de natie. De overgebleven mensen die wonen en werken in Griekenland, zijn werkzaam in de scheepvaart of in de industriële sector. De rest werkt in de textiel- en chemische industrie en de productie van metaalproducten.

  Een baan vinden in Griekenland

  De banenmarkt verkeert momenteel in een slechte staat. Het vinden van een baan blijft dus erg moeilijk. Hoewel de economie steeds beter wordt, waren expats ook een van de vele mensen die hun baan verloren. Via ons is het echter relatief veel makkelijker om een baan te vinden, omdat we een uitgebreid netwerk hebben van Nederlandse bedrijven in Griekenland die op zoek zijn naar Nederlandstaligen.

  Afbeelding werken in het buitenland via vacatures in landen zoals Griekenland. Je ziet een boot en huisjes op Santorini

  Er waren ook nieuwsberichten over expats die het land verlieten vanwege de aanhoudende crisis. Niet-werkende expats met een inkomensbron die onafhankelijk is van de Griekse economie – met name gepensioneerden – kregen advies mee. Ze hielden hun spaargeld op een internationale bankrekening en haalden hun reguliere inkomsten van buiten Griekenland.

  Als je in Griekenland  aan het werk wilt gaan kun je bij de Manpower Employment Organisation (OAED) van de Griekse regering terecht. Deze organisatie levert jaarlijks een aantal regio’s en professionele velden op die een gebrek hebben aan geschikte kandidaten uit Griekenland of de rest van de EU.

  Je kunt zoeken naar vacatures in Athene of andere plekken in Griekenland via vele kanalen, waaronder online, kranten advertenties en wervingsbureaus.

  Hier is een selectie van nuttige websites:

  Je kunt je professionele kwalificaties ook registreren bij een OAED-jobcentrum, zodat potentiële werkgevers je kunnen vinden. Op de OAED-website kun je meer informatie vinden over tijdelijk werken in Griekenland of voor langere tijd.

  Solliciteer nu via de oranje button hieronder voor werken in het buitenland,  omdat het vrijblijvend en makkelijk is en we je dan goed kunnen begeleiden.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

  Belastingbetaling identificatienummer

  Nadat je een baan hebt gevonden en naar Griekenland bent verhuisd, moet je een identificatienummer voor belastingbetalers aanvragen (AΦΜ, afkorting van Αριθμός Φορολογικού Μητρώου). Dit nummer heb je namelijk nodig om veel andere dagelijkse transacties in Griekenland te voltooien. Denk bijvoorbeeld aan het openen van een bankrekening om te wonen en werken in Athene, Rhodos, Kreta of een andere plek tijdens de zomer of in andere seizoenen.

  Je moet jouw identificatienummer aanvragen bij jouw lokale belastingkantoor. Naast het invullen van formulier M1, moet je ook jouw paspoort meenemen. Hier zou ook naar gevraagd kunnen worden als je zoekt naar vacatures in Griekenland.

  Neem contact op met jouw plaatselijke belastingkantoor om te zien of aanvullende documenten vereist zijn. Denk hierbij aan documenten zoals jouw geboorteakte, huwelijksakte of visum.

  In de video hieronder zie je in het kort hoe mooi bijvoorbeeld Athene is.

  Wil je zelf ook werken in Athene? Meld je dan makkelijk en kosteloos aan via de button hier beneden.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst meld mij gratis aan erop

  Individuele belastingen voor mensen die werken in Griekenland

  Iedereen die langer dan 183 dagen per jaar in Griekenland verblijft, is onderworpen aan de Griekse inkomstenbelasting. Ook worden expats alleen belast op hun inkomsten uit Griekse bronnen.

  Griekenland klaagt momenteel over belastingontwijkers, dus als je in Griekenland werkt, is het belangrijk om je belastingaangifte uiterlijk op 30 juni van elk jaar tijdig in te dienen. Fiscale wetten aangenomen in 2012, geldig voor alle inkomsten verdiend op 1 januari 2013, verhoogde de tarieven, verlaagde de drempels en beperkte de aftrekkingen.

  Ze hebben ook het aantal belastingschijven verlaagd van acht naar drie. Inkomsten van maximaal 25.000 EUR worden momenteel belast tegen een tarief van 22%.

  Infographic economie Griekenland werken

  Voor diegene die tussen de 25.001 EUR en 42.000 EUR verdienen, is het tarief 32%. Verder wordt iedereen met een inkomen van meer dan 42.000 EUR belast tegen 42%.

  Voor freelancers en eenmanszaken worden hun bedrijfsinkomsten belast tegen een tarief van 26% onder de 50.000 EUR. Een tarief van 33% geldt boven de jaarlijkse winst van 50.000 EUR.

  Houd er rekening mee dat vanwege de huidige crisis vaak nieuwe wetten worden geïmplementeerd voor mensen die wonen en werken in Griekenland.

  Raadpleeg een belastingadviseur of de website van het ministerie van Financiën voor actuele en actuele informatie. In februari 2016 stelde de minister van Financiën, Euclid Tsakalotos, voor om het tarief van de personenbelasting te verhogen tot 50% in plaats van 42%. Tot dusverre is de stelling echter niet in de wet opgenomen.

  Solliciteer nu voor werken in Athene of ergens anders in Griekenland, want het is eenvoudig en gratis om te doen.

  Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

  We doen ons best om dit artikel up-to-date te houden. We kunnen echter niet garanderen dat de verstrekte informatie altijd actueel of volledig is.