1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (32 stemmen, gemiddeld: 4,38 van de 5)
Loading...

De zon, het strand, altijd zacht weer, gelukkige mensen, lekker eten en tijd om te ontspannen. Wie wilt dat nou niet?! En als Spanje niet alleen een vakantiebestemming was? Hoe zou het eruit kunnen zien als je ervoor kiest langer te blijven?

Een essentiële gids voor het vinden van werk in Spanje, inclusief informatie over de huidige banenmarkt, Spaanse werkvergunningen en het vinden van werk in Spanje.

5 redenen waarom je zou moeten overwegen om in Spanje te werken

Uit de HSBC Expat Explorer Survey blijkt dat Spanje wereldwijd de 17e plaats verdient als de beste bestemming voor expats (iemand die tijdelijk naar het buitenland gaat om te werken en/of wonen). Dankzij dit loopt Spanje vooruit op dit gebied vergeleken met landen zoals Frankrijk (23e), VK (35e) en Italië (38e).

Ondanks een economische krimp als gevolg van de wereldwijde financiële crisis van 2008, bleef Spanje een populaire bestemming voor expats, die internationale kandidaten uit de hele wereld aantrok met zijn heldere blauwe luchten, zandstranden en zakelijke kansen voor de bekwame internationale arbeider. Dit zijn echter niet de enige redenen om je leven naar Spanje te verhuizen. Bekijk hieronder vijf redenen waarom werken in Marokko een goede optie voor jou is.

1. De taal

Meer dan 48 miljoen mensen wonen in Spanje en de meerderheid spreekt Spaans als hun moedertaal. Als expat heb je de mogelijkheid om één ​​van de drie meest gebruikte talen ter wereld te leren met 400 miljoen sprekers, waardoor je een concurrentievoordeel hebt op de lokale en internationale arbeidsmarkt. Afhankelijk van je beroep is het meestal geen vereiste om Spaans te spreken zolang je vloeiend Engels spreekt. Niettemin zijn er genoeg mogelijkheden om de taal te leren kennen, beginnend bij talenscholen of cursussen bij het bedrijf, om op straat te oefenen of met je nieuwe Spaanse vrienden.

2. De kwaliteit van het leven

Volgens de HSBC Expat Explorer Survey is Spanje de beste plaats in Europa voor expats in termen van levenskwaliteit, en ten tweede over het algemeen, net achter Nieuw-Zeeland.
Spanje presteert ook zeer goed in de Better Life Index van de OESO, bijvoorbeeld boven het Europese gemiddelde in werk-privébalans. Door het goede weer kun je namelijk veel meer van jouw vrije tijd na het werk genieten en nieuwe mensen ontmoeten op een regelmatige basis. Je zult je nooit vervelen tijdens je tijd daar”.

3. Sociaal leven

Spanje staat op de veertiende plaats wereldwijd wat betreft integratie in de HSBC Expat Explorer-enquête. Spanjaarden zijn over het algemeen vrij extravert en nieuwsgierig naar nieuwe culturen en volkeren. Na enige taalvaardigheid te hebben opgedaan, is het nog gemakkelijker om met de lokale bevolking contact te maken over tapas of over alledaagse zaken te praten met een nieuwe collega.

4. Gezondheid

Spanje heeft een zeer goed systeem voor openbare gezondheidszorg dat kan worden gebruikt door de lokale bevolking en internationale inwoners met een sofinummer (número de seguridad social). Het sofinummer wordt gegeven na registratie voor een NIE (Número de Identidad de Extranjero), waardoor expats legaal in Spanje kunnen wonen. Na aankomst in Spanje krijgt de werknemer een arbeidscontract van de werkgever en kan zich vervolgens via een afspraak bij de gemeenteraad registreren voor het NIE en het sofinummer.
Er is ook de mogelijkheid om te genieten van uitstekende particuliere gezondheidszorg voor redelijke prijzen van een aantal grote aanbieders.
Op het gebied van gezondheidszorg heeft Spanje een OESO-tevredenheidsniveau bereikt van 8,4 van de 10, waarbij het goede weer en voedsel een mogelijke indicator zijn voor deze positieve ontwikkeling.

5. Kosten van levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud in Spanje zijn relatief laag in vergelijking met andere bestemmingen in Europa. Expats betalen minder voor bijna alle basics, inclusief accommodatie, eten, transport en hulpprogramma’s. Een appartement met twee slaapkamers is te vinden voor ongeveer EUR 700 (afhankelijk van locatie en stad), waardoor het gemakkelijk is om accommodatie te delen met een vriend of vriendin voor een redelijke prijs.

Ben je benieuwd naar het verkennen van Spanje? Bekijk onze vacaturesen daag jouw zakelijke vaardigheden uit ten behoeve van jouw toekomstige carrière.

Werken in Spanje: de Spaanse arbeidsmarkt

Als je een expat bent die werk zoekt in Spanje, lijkt het erop dat er maar een handvol geschikte banen en ontzettend veel werkzoekenden zijn, vooral als je beperkt bent tot banen in Spanje voor Engelssprekenden. Maar het is mogelijk om een ​​baan in Spanje te vinden als je weet waar je naar werk moet zoeken. Er zijn met name tal van banen in Spanje voor buitenlanders met specialistische vaardigheden.
In Spanje vinden veel mensen werk via informele routes zoals mond-op-mondreclame, netwerken en speculatieve toepassingen, vooral in kleine en middelgrote bedrijven. Je moet jouw zoektocht naar een baan dus niet beperken tot uitzendbureau’s en advertenties: het is daarnaast namelijk ook belangrijk om proactief te zijn, op zoek te gaan naar kansen en te netwerken.

Het werkloosheidscijfer in Spanje is één van de hoogste in Europa – met ongeveer één op de vijf mensen zonder werk – hoewel Spanje ook één van de snelst herstellende economieën van de Europese Unie (EU) is en de vierde grootste. De werkloosheid neemt af naarmate het land langzaam herstelt van de economische neergang. Deze daalde van 26% in 2013 naar ongeveer 16% in februari 2018. Sommige sectoren hebben zelfs een toename van de rekrutering gemeld in de afgelopen jaren, bijvoorbeeld in de grootste regio van Spanje, Castilla y León. Er waren meer kansen dan vóór de crisis voor personeel in de persoonlijke verzorging, bouwvakkers en chefs.

Jeugdwerkloosheid blijft echter een probleem en afgestudeerden rapporteren problemen met het vinden van kwaliteit en vast werk. Met een jeugdwerkloosheidspercentage van ongeveer 35% in maart 2018, hebben veel van de opgeleide beroepsbevolking van het land in het buitenland gekeken naar betere kansen. De hoogste niveaus van werkloosheid zijn echter onder ongeschoolde werknemers geweest, dus degenen met opleiding en ervaring zullen het beter doen als ze op zoek zijn naar banen in Spanje voor buitenlanders.

Als je op zoek bent naar afgestudeerd werk, heb je nog steeds competitie van een groot aantal afgestudeerden in Spanje, maar je hebt de beste kansen in de sectoren consulting, industrie en IT, die de afgelopen jaren allemaal zijn gegroeid. Veel multinationals hebben ook hun hoofdkantoor in Spanje, waaronder Abengoa, Abertis, Acciona, ACS Group, Almirall, Grupo Antolin, Ebro Foods, Ferrovial, Ficosa, Fomento de Construcciones y Contratas, Iberdrola, Inditex, Logista, Natraceutical, Pescanova, PRISA, Técnicas Reunidas en Viscofan. De beschermde Spaanse arbeidswetgeving zou ook hebben bijgedragen aan de werkgelegenheidscrisis door een omgeving te beïnvloeden waarin bijna de helft van de nieuwe contracten tijdelijk is, omdat bedrijven terughoudend zijn in het aannemen van nieuw of jong personeel vanwege de potentieel hoge kosten. Sinds de crisis zijn er in Spanje ook meer freelancers en ondernemers.

Vacatures in Spanje

Er zijn bepaalde sectoren in Spanje waar er vacatures zijn omdat de posities moeilijk te vervullen zijn, vooral in hooggeschoolde functies. De Spaanse overheid houdt een lijst bij van knelpuntberoepen in elke Spaanse regio, en zorgt voor een versneld en minder beperkt wervingsproces voor dergelijke vacatures in Spanje voor buitenlanders. Het EURES-portaal voor beroepsmobiliteit levert ook vacatures en arbeidsmarktinformatie voor Spanje.

Beroepen waar een tekort aan is omvatten over het algemeen middelgrote tot hooggekwalificeerde functies op het gebied van onderwijs (waaronder taaldocenten en universiteiten), mechanische, industriële en productie-ingenieurs, computer- en bedrijfsexperten, commerciële relaties, artsen, web- en multimedia ontwikkeling, onroerend goed, hotels, restaurants en toerisme.
In 2015 waren de sectoren met de hoogste groei in de sectoren dienstverlening, boekhouding en financiën, landbouw, bedrijfsbeheer en marketing, hernieuwbare energie, de creatieve sector, engineering en informatietechnologie (IT).

Voor Engelstalige banen in Spanje zijn seizoensarbeid in de toeristenindustrie en het onderwijzen van Engels in Spanje zowel populaire banen voor buitenlanders, als diensten voor de grote expatpopulaties langs de Spaanse kustgebieden en in grote steden, zoals Madrid, Barcelona en Sevilla. Anders is Spaans typisch een functie-eis. Grote bedrijven met een sterke internationale aanwezigheid bevinden zich meestal in sectoren die te maken hebben met toerisme, infrastructuurontwikkeling, hernieuwbare energie, bankieren, verzekeringen, textiel, gezondheidszorgtechnologie, luchtvaart, landbouw en de auto-industrie.

In de huidige banenmarkt is het belangrijk om in eerste instantie een tijdelijke baan of een lager salaris niet uit te sluiten totdat je iets meer permanent kunt vinden. In de huidige omgeving,
Het starten van een bedrijf of het werken als zelfstandige en freelancen is ook een optie, en Spanje heeft sinds het begin van zijn economische crisis een aanzienlijke groei gezien in autonome-werknemers.

Geschatte salarissen en loon in Spanje

Je salaris is afhankelijk van het type werk dat je doet, maar over het algemeen zou je niet moeten verwachten dat je heel veel geld zou verdienen door in Spanje te werken. Als je een tijdelijke baan in Spanje aangaat, verdien je waarschijnlijk een basissalaris, wat voldoende is om te overleven, omdat de basiskosten voor levensonderhoud iets goedkoper zijn in vergelijking met buurlanden, hoewel onroerend goed vrij duur kan zijn (vooral in de grote steden). Het bedrag dat je spaart terwijl je in Spanje werkt, hangt allemaal af van jouw bestedingspatroon!

Spaanse werkomgeving en arbeidsrecht

De gemiddelde fulltime werkweek is iets meer dan 40 uur, van 9.00 uur tot 20.00 uur, met lange lunchpauzes tussen 14.00 en 16.00 uur die nog steeds in sommige bedrijven worden gegeven. Na de koffie in de ochtend begint het werkgesprek en de lunch wordt beschouwd als een tijd om te ontspannen en te mixen met collega’s, in plaats van de werklunch die je wellicht thuis gewend bent. In grotere bedrijven en multinationals, met name in grote steden zoals Madrid en Barcelona, ​​zul je waarschijnlijk de gebruikelijke werkuren en een standaard lunchpauze van een uur vinden.
Bedrijven hebben nog steeds de neiging om hiërarchisch gestructureerd te zijn, waarbij strategische en andere beslissingen bovenaan worden genomen. Er worden vergaderingen gehouden om informatie uit te wisselen of instructies te geven, niet om tot een consensus te komen.
Verwacht dat collega’s tijdens een eerste ontmoeting tijd zullen doorbrengen om je te leren kennen – het gaat erom het vertrouwen onderling te vestigen en persoonlijke kwaliteiten hoog in het vaandel te houden – en onderhandelingen kunnen lang duren. Individualisme heeft de voorkeur boven teamwerk, hoewel bescheidenheid meer wordt gewaardeerd dan assertiviteit bij werknemers.
De salarissen in Spanje daalden in bijna alle sectoren na de economische crisis, met name de publieke sector. Naarmate de economie sterker wordt, vertonen de salarissen echter tekenen van groei, met name in de particuliere sector en in e-commerce, toerisme, engineering, inkoop en constructie. In 2017 verhoogde het Ministerio de Empleo y Seguridad Social (Werkgelegenheid en sociale zekerheid) het minimumloon (salario mínimo interprofessional (SMI)) tot € 707,60 per maand of € 23,59 per dag.
Zie voor meer informatie onze artikelen over zakelijke cultuur in Spanje, Spaanse lonen, arbeidscontracten en werktijd en vakanties in Spanje.

Vereisten om in Spanje te werken als buitenlander – Spaanse werkvisa en verblijfsvergunningen

Burgers van de EU en de Europese Economische Ruimte (EER – EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen), de lidstaten en Zwitserland kunnen naar Spanje komen en vrij werken, zonder dat een werkvergunning nodig is. Iedereen buiten de EU / EER-landen en Zwitserland heeft een verblijfsvisum nodig, evenals een geldige Spaanse werkvergunning.
Je zult ook je NIE-nummer van een politiebureau met een buitenlandse afdeling moeten krijgen en je bij je nationale belastingkantoor Agencia Tributaria moeten registreren wanneer je aankomt om Spaanse belasting te betalen.
Als je werknemer gaat worden, vraagt ​​de werkgever de werkvergunning aan via de Dirección Provincial de Trabajo, Seguridad Social y Asuntos Sociales. Nadat de werkvergunning is verleend, kun je een Spaans visum voor een verblijfsvergunning aanvragen om naar Spanje te komen voor werk.
Als je als zelfstandige gaat werken, moet je zelf een werkvergunning aanvragen bij het Spaanse consulaat in jouw eigen land.

Talen

Als je geen Spaans spreekt, afgezien van een multinational bedrijf, zul je waarschijnlijk werken in een callcenter, toerisme, onroerend goed, Engels onderwijs en diensten gericht op expats. Voor andere soorten banen, moet je meestal Spaans spreken. Er zijn tal van taalscholen in Spanje waar je je vaardigheden kunt opfrissen.

Kwalificaties en referenties

Zorg ervoor dat jouw professionele kwalificaties in Spanje worden erkend door contact op te nemen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport; zie daarbij de vereisten voor het verifiëren van gereguleerde beroepen.
Je kunt erachter komen of jouw beroep in Spanje is gereguleerd (dat wil zeggen, je moet specifieke kwalificaties hebben om het in de praktijk te kunnen brengen), door de database van de Europese Commissie te raadplegen.
Je zult ook professionele referenties vertaald moeten hebben in het Spaans – vergeet ze niet mee te nemen wanneer je verhuist. Overweeg om een ​​Europass te nemen, waarbij jouw persoonlijke gegevens, kwalificaties en vaardigheden in een standaard weergave gepresenteerd worden.

Hoe banen vinden in Spanje – Exp. banen

Bekijk eerst een baan bij ons. Je zult een constant veranderende selectie van banen in Spanje voor buitenlanders vinden in een reeks verschillende sectoren, zowel Nederlands of Vlaams sprekend of meertalig.

EURES

Als je uit de EU, EER of Zwitserland komt, kun je banen zoeken in Spanje op de EURES-website (European Employment Services). EURES is een portaal netwerk voor banen dat door de Europese Commissie wordt beheerd en dat is ontworpen om het vrije verkeer binnen de Europese Economische Ruimte te vergemakkelijken. Naast het zoeken naar werk, kun je ook CV’s plaatsen en advies inwinnen over de juridische en administratieve aspecten van werken in Spanje of enig ander land in de EU / EER of Zwitserland.
Openbare diensten voor arbeidsvoorziening
De openbare dienst voor arbeidsvoorziening (Servicio Público de Empleo Estatal) of SEPE heeft informatie over vacatures, opleidingscursussen en advies over het zoeken naar werk. Je kunt ook naar banen zoeken op Empleate, een portaal voor overheidsbanen.
De autonome regio’s (verschillende regio’s in Spanje) hebben ook landelijke arbeidsbureaus – kijk in de telefoongids of op de SEPE-website voor lokale adressen. Je kunt ook Sistema Nacional de Empleo raadplegen voor lokale arbeidsbureaus en vacatures.

Banenwebsites

Er zijn veel banenwebsites om werk te vinden in Spanje, inclusief gespecialiseerde sites voor bepaalde beroepen.
Banen in Spanje voor afgestudeerden:
Eurograduate – de Europese Gids voor Graduate Career: zoek multinationale bedrijven voor kansen voor afgestudeerden.
iAgora.com
Primer Empleo
Spaanse taal:
Bolsadetrabajo
Infoempleo.com
InfoJobs
Oficina Empleo
bebee
Monster
Busco Jobs
Indeed
Banen in Spanje voor Engels sprekenden:
The Guardian
De lokale
ThinkSpain
Specialist / professionele werkgelegenheid:
Ambient recruitment: meertalige professionals
Approach People Recruitment: meertalige professionals
Talent Search People: financiën, verkoop, IT, e-commerce en moedertaalsprekers
Tecnoempleo: IT- en telecommunicatiebanen
Xpatjobs: meertalig
Au pairs:
Au Pair International

Beste steden voor expats

De meeste expats kiezen ervoor om werk te zoeken in Spanje in één van de grote steden, waar banen het best beschikbaar zijn voor internationale werknemers. Hier zijn enkele van de beste steden voor expats in Spanje.
Madrid is de hoofdstad van het land en is niet alleen een belangrijk centrum van de Spaanse cultuur, maar ook een zeer invloedrijke kracht in de wereldeconomie en een gastheer voor vele prestigieuze internationale organisaties. Als je in Spanje in het buitenland wilt werken, dan is Madrid ook een goede plek voor jou.
Barcelona biedt een meer ontspannen gevoel bij het werken in Spanje. Als een van de meest populaire reisbestemmingen ter wereld vanwege zijn uitgesproken kunst en ongerepte ligging aan de Middellandse Zeekust, is Barcelona ook een belangrijk centrum van handel en industrie, waardoor het ideaal is voor banen in Spanje.
Valencia en Sevilla zijn twee populaire steden voor banen in Spanje, die elk een unieke regionale smaak van de Spaanse cultuur bieden. Jouw mogelijkheden voor banen in het buitenland in Spanje zijn niet beperkt tot deze vier grote steden, maar zij blijven de belangrijkste knooppunten van activiteit in Spanje met de meeste kansen op werk.

Banen in Barcelona voor expats

Ongeveer 15% van de bevolking van Barcelona is buitenlands – en dit percentage stijgt de laatste jaren. Barcelona heeft ook de grootste bevolking van Catalonië (ongeveer 75% woont alleen in Barcelona).
Buitenlanders vertegenwoordigen ongeveer 20% van de werklozen, maar maken ook ongeveer 20% uit van nieuwe banen in Barcelona.
Terwijl de landbouw en de bouw nog steeds aan het herstellen zijn, is er een toename van de werkgelegenheid in deze sectoren, maar ook in de dienstensector en de industrie. Over het algemeen zijn de sectoren die de meeste werkgelegenheid genereren de industrie en diensten. De industriële sector van Barcelona staat bekend om chemicaliën, farmaceutica, autofabricage en agrarisch-voedsel, terwijl activiteiten in de dienstensector met betrekking tot toerisme, handel, logistiek, nieuwe technologieën en transport ook een tendens tot groei vertonen. Buitenlanders met deskundige of managementvaardigheden in dergelijke gebieden kunnen een fatsoenlijke reeks banen vinden in Barcelona, ​​en hebben misschien ook minder problemen om een ​​vergunning goedgekeurd te krijgen als lokale werknemers de functie niet kunnen vervullen.
Sommige van de grotere bedrijven hebben banen in IT, social media marketing of andere computer- en communicatiegebieden in het Nederlands of Engels, dus het loont om te controleren welke bedrijven een niet-Spaans publiek hebben. Er zijn ook tal van internationale bedrijven gevestigd in Barcelona.
Aangezien Barcelona een vrij internationale stad is, richten sommige expats ook startups op of worden ze freelancers in Spanje (autónomos genoemd). Er is behoefte naar native Nederlandse freelance-schrijvers, -editors en -vertalers, hoewel je een Spaanse werkvergunning nodig hebt en geregistreerd moet zijn voor het betalen van de ondernemersbelasting in Spanje. Met voldoende goede klanten en ervaring, kun je een fatsoenlijk leven maken gezien de lage kosten voor levensonderhoud in Spanje.

Lesgeven in Spanje

Er zijn veel mogelijkheden om Engels te doceren in Spanje. Je hebt een veel betere kans als je een TEFL-kwalificatie hebt. Overweeg een cursus in jouw eigen land of een cursus in Spanje te volgen. TtMadrid en TEFL Iberia zijn scholen die je kunnen helpen bij het vinden van TEFL-banen in Spanje, anders kun je ook zoeken naar banen als leraar bij Spainwise en Lingobongo.
Part-time Engelstalige assistent posities, via de British Council, voor studenten met twee jaar hoger onderwijs vereisen slechts een minimum AS-niveau Spaans.
Je zou ook privélessen kunnen geven en je eigen Engelssprekende banen in Spanje kunnen vinden – plaats een advertentie in een krant of expatpublicatie, of gebruik je netwerken en mond-op-mondreclame.
Voor meer informatie, bezoek Tesol-Spain, de non-profit Spaanse vereniging voor leraren Engels.

Uitzendbureaus

Uitzendbureaus bieden vaak  tijdelijke banen in Spanje. Je kunt altijd bij ons terecht. Verder neemt de Empresas de Trabajo Temporal (ETT) werknemers direct in dienst en wijst deze vervolgens toe aan andere bedrijven die het werk zelf zullen overzien; je kunt ook controleren welke agentschappen zijn geregistreerd. Naast een aantal hierboven genoemde agentschappen voor gespecialiseerde beroepen, is  Adecco ook een andere uitzendbureau die tijdelijk en permanent werk aanbiedt.

Spaanse banen in kranten

Hoewel Spaanse nationale, regionale en provinciale kranten dagelijks reclame maken voor vacatures, worden de meeste banen geadverteerd in de Zondag-edities. Voor de nieuwste online vacatures, zie El Pais, El Mundo en ABC. La Vangaurdia heeft ook een banenwebsite. Je kunt ook de banenpagina’s in de gedrukte kranten International New York Times, Wall Street Journal en de Overseas Jobs Express bekijken.
Er zijn verschillende expat-publicaties, sommige met online versies, met een vacaturelijst. Plaats of reageer op wervingsadvertenties zoals in de Metropolitan (Barcelona).

Radio en tv

Er zijn specifieke werkprogramma’s op zowel tv als radio. Op bijvoorbeeld Aquí hay Trabajo wordt op tv van maandag tot en met vrijdag om 9.45 uur op kanaal 2 (RTVE) uitgezonden en vermeldt ook banen op hun webpagina.

Netwerken in Spanje

Veel banen worden niet openlijk geadverteerd in Spanje en veel functies worden vervuld via mond-op-mondreclame of persoonlijke contacten. Vertel daarom dat je op zoek bent naar werk in Spanje (vertel vrienden en familie die al in Spanje wonen als je daar zelf nog niet woont), netwerk met anderen op vergelijkbare gebieden en word lid van werkgerelateerde groepen, forums en netwerksites, zoals LinkedIn.

Sommige bedrijfsnetwerken omvatten:

Spaanse Kamer van Koophandel (Camara de Comercio): het grootste zakelijke netwerk van Spanje met lokale kamers in het hele land, netwerkevenementen en bedrijfsondersteuning.
Guiri Business
Professioneel vrouwennetwerk Spanje
Aseme (vrouwen, voornamelijk in Madrid)
Costa Women
Neem contact op met Spanjaarden en andere expats met vergelijkbaar werk of persoonlijke interesses via een ontmoetingsgroep bij jou in de buurt – als er geen is, kunt je jouw eigen groep beginnen.

Maak de eerste zet

Het indienen van een speculatieve aanvraag (begeleidende brief en CV) kan zeer effectief zijn in Spanje. Zorg ervoor dat jouw brief is gericht aan de juiste persoon. Volg het op met een telefoontje (als je Spaans soreejt) of e-mailen. Je kunt zoeken op de website van het bedrijf voor contactgegevens of de grote database met bedrijfsgegevens van Kompass Spain raadplegen.

Je kunt naar websites van bedrijven kijken voor vacatures. Je zult de vacatures meestal vinden onder de kop ecursos humanos (human resources), empleo (werk) of trabaja para nosotros (werk voor ons).

Traineeships, interships en vrijwilligerswerk in Spanje

De EU biedt stages aan voor universitair afgestudeerden via het Stagebureau van de Europese Commissie (Bureau de Stages), anders kunnen stages of zomerstages worden georganiseerd door AIESEC (voor studenten en pas afgestudeerden) of IAESTE (voor studenten in de wetenschap, techniek en toegepaste kunst). Interships zijn ook te vinden op Europlacement en Intern Abroad.

Voor personen tussen 17 en 30 jaar worden vrijwilligersprogramma’s georganiseerd door het Europees vrijwilligerswerk (EVS), waar je tot 12 maanden in het buitenland werkt in ruil voor bestuur, eten, verzekering en een kleine vergoeding. Concordia is nog zo een organisatie voor vrijwilligersmogelijkheden.

Solliciteren naar een baan in Spanje

Zodra je een geschikte baan hebt gevonden, moet je jouw aanvraag voorbereiden. Je moet je CV en sollicitatiebrief aanpassen aan de Spaanse arbeidsmarkt en leren hoe je jezelf moet gedragen in een sollicitatiegesprek om culturele blunders te voorkomen.