De zon, het strand, altijd zacht weer, gelukkige mensen, lekker eten en tijd om te ontspannen. Wie wilt dat nou niet?! En als Spanje niet alleen een vakantiebestemming was? Hoe zou het eruit kunnen zien als je ervoor kiest langer te blijven voor wonen en werken in Spanje?
Een essentiële gids over banen in Spanje, inclusief informatie over de huidige banenmarkt, Spaanse werkvergunningen en het vinden van werk in Spanje in steden zoals Barcelona, Valencia, Madrid, Malaga, Sevilla, Alicante en meer.
Bekijk hieronder alle actuele vacatures in Spanje op dit moment. Je kunt aan de slag in verschillende steden. Klik op de vacature waarin je geïnteresseerd bent om er meer over te lezen.
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
Werken in Spanje: Algemene informatie
Meld je gratis en vrijblijvend aan via onderstaande knop voor werk in Spanje, want het is eenvoudig en dan kunnen we je beter verder helpen aan jouw droombaan.
In 2021 waren de sectoren met de hoogste groei in de sectoren dienstverlening, boekhouding en financiën, landbouw, bedrijfsbeheer en marketing, hernieuwbare energie, de creatieve sector, engineering en informatietechnologie (IT).
Voor Engelstalige banen in Spanje zijn seizoensarbeid in de toeristenindustrie, werken in een callcenter en het onderwijzen van Engels in Spanje populaire banen voor buitenlanders.
Dit zijn de populairste opties voor de grote expat-populatie langs de Spaanse kustgebieden en in grote steden, zoals Madrid, Barcelona en Sevilla. Anders is Spaans typisch een functie vereiste.
Grote bedrijven met een sterke internationale aanwezigheid bevinden zich meestal in sectoren die te maken hebben met toerisme, infrastructuurontwikkeling, hernieuwbare energie, bankieren, verzekeringen, textiel, gezondheidszorgtechnologie, luchtvaart, landbouw en de auto-industrie.
In de huidige banenmarkt is het belangrijk om in eerste instantie een tijdelijke baan of een lager salaris niet uit te sluiten totdat je iets meer permanent kunt vinden.
Het starten van een bedrijf of het werken als zelfstandige en freelancen is ook een optie, en Spanje heeft sinds het begin van zijn economische crisis een aanzienlijke groei gezien in autonome-werknemers.
Vacatures in Spanje
Er zijn bepaalde sectoren in Spanje waar er vacatures zijn, omdat de posities moeilijk te vervullen zijn. Vooral in hooggeschoolde functies is dit lastig.
De Spaanse overheid houdt een lijst bij van knelpuntberoepen in elke Spaanse regio, en zorgt voor een versneld en minder beperkt wervingsproces voor dergelijke vacatures in Spanje voor buitenlanders.
Het EURES-portaal voor beroepsmobiliteit levert ook vacatures en arbeidsmarktinformatie voor Spanje.
Beroepen waar een tekort aan is omvatten over het algemeen middelgrote tot hooggekwalificeerde functies op het gebied van onderwijs (waaronder taaldocenten en universiteiten), mechanische, industriële en productie-ingenieurs, computer- en bedrijfsexperten, commerciële relaties, artsen, web- en multimedia ontwikkeling, onroerend goed, hotels, restaurants en toerisme.
In de video hieronder kun je de ervaringen van Fransie ontdekken waarin ze uitlegt hoe het is om te emigreren naar Spanje.
Meld je nu gratis en vrijblijvend aan voor werken in Spanje, Barcelona, Valencia, Malaga, Madrid, Alicante, Sevilla en andere steden via de knop hieronder, want dan kunnen we je goed helpen.
Geschatte salarissen en loon in Spanje
Je salaris is afhankelijk van het type werk dat je doet. Over het algemeen zou je niet moeten verwachten dat je heel veel geld zou verdienen door in Spanje te werken.
Als je een tijdelijke baan in Spanje aangaat, verdien je waarschijnlijk een basissalaris. Dit is voldoende is om te overleven, omdat de basiskosten voor levensonderhoud iets goedkoper zijn in vergelijking met buurlanden. Onroerend goed kan echter vrij duur zijn (vooral in de grote steden).
Het bedrag dat je spaart terwijl je in Spanje werkt, hangt allemaal af van jouw bestedingspatroon!
Spaanse werkomgeving en arbeidsrecht
De gemiddelde fulltime werkweek is iets meer dan 40 uur, van 9.00 uur tot 20.00 uur. Je hebt lange lunchpauzes tussen 14.00 en 16.00 uur die nog steeds in sommige bedrijven worden gegeven.
Na de koffie in de ochtend begint het werkgesprek. De lunch wordt beschouwd als een tijd om te ontspannen en te mixen met collega’s. De werklunch tijdens werken in Spanje zomer of de rest van het jaar is wellicht anders dan dat je thuis gewend bent.
In grotere bedrijven en multinationals, met name in grote steden zoals Madrid en Barcelona, zul je waarschijnlijk de gebruikelijke werkuren en een standaard lunchpauze van een uur vinden.
Bedrijven hebben nog steeds de neiging om hiërarchisch gestructureerd te zijn, waarbij strategische en andere beslissingen bovenaan worden genomen. Er worden vergaderingen gehouden om informatie uit te wisselen of instructies te geven, niet om tot een consensus te komen.
Verwacht dat collega’s tijdens een eerste ontmoeting tijd zullen doorbrengen om je te leren kennen – het gaat erom het vertrouwen onderling te vestigen en persoonlijke kwaliteiten hoog in het vaandel te houden – en onderhandelingen kunnen lang duren.
Individualisme heeft de voorkeur boven teamwerk, hoewel bescheidenheid meer wordt gewaardeerd dan assertiviteit bij werknemers.
De salarissen in Spanje daalden in bijna alle sectoren na de economische crisis, met name de publieke sector.
Naarmate de economie sterker wordt, vertonen de salarissen echter tekenen van groei, met name in de particuliere sector en in e-commerce, toerisme, engineering, inkoop en constructie.
In 2017 verhoogde het Ministerio de Empleo y Seguridad Social (Werkgelegenheid en sociale zekerheid) het minimumloon (salario mínimo interprofessional (SMI)) tot € 707,60 per maand of € 23,59 per dag. Wonen en werken in Spanje als Nederlander betekent echter dat je veel meer dan dat bedrag zult kunnen verdienen in een callcenter bijvoorbeeld.
Vereisten om in Spanje te werken als buitenlander – Spaanse werkvisa en verblijfsvergunningen
Burgers van de EU en de Europese Economische Ruimte (EER – EU plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen), de lidstaten en Zwitserland kunnen naar Spanje komen en vrij werken, zonder dat een werkvergunning nodig is.
Iedereen buiten de EU / EER-landen en Zwitserland heeft een verblijfsvisum nodig, evenals een geldige Spaanse werkvergunning.
Je zult ook je NIE-nummer van een politiebureau met een buitenlandse afdeling moeten krijgen en je bij je nationale belastingkantoor Agencia Tributaria moeten registreren wanneer je aankomt om Spaanse belasting te betalen.
Als je werknemer gaat worden, vraagt de werkgever de werkvergunning aan via de Dirección Provincial de Trabajo, Seguridad Social y Asuntos Sociales.
Nadat de werkvergunning is verleend, kun je een Spaans visum voor een verblijfsvergunning aanvragen om naar Spanje te komen voor werk.
Als je als zelfstandige gaat wonen en werken in Spanje, moet je zelf een werkvergunning aanvragen bij het Spaanse consulaat in jouw eigen land.
Schrijf je gratis en vrijblijvend in via onderstaande knop, want anders mis je wellicht de Nederlandse vacatures in Spanje van jouw dromen.
Talen
Als je geen Spaans spreekt, afgezien van een multinational bedrijf, zul je waarschijnlijk werken in een callcenter, toerisme, onroerend goed, Engels onderwijs en diensten gericht op expats.
Voor andere soorten banen Spanje, moet je meestal Spaans spreken. Er zijn tal van taalscholen in Spanje waar je je vaardigheden kunt opfrissen.
Kwalificaties en referenties
Zorg ervoor dat jouw professionele kwalificaties in Spanje worden erkend door contact op te nemen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport; zie daarbij de vereisten voor het verifiëren van gereguleerde beroepen. Op deze site van de overheid kun je de geldigheid van je diploma checken.
Je kunt erachter komen of jouw beroep in Spanje is gereguleerd (dat wil zeggen, je moet specifieke kwalificaties hebben om het in de praktijk te kunnen brengen), door de database van de Europese Commissie te raadplegen.
Je zult ook professionele referenties vertaald moeten hebben in het Spaans – vergeet ze niet mee te nemen wanneer je verhuist. Dit zal het werken in Spanje vacatures namelijk vele malen makkelijker maken. Overweeg om een Europass te nemen, waarbij jouw persoonlijke gegevens, kwalificaties en vaardigheden in een standaard weergave gepresenteerd worden.
Hoe banen vinden in Spanje
Neem eerst contact met ons op voor een baan, want we hebben we hebben veel connecties waardoor je kunt werken in Spanje voor Nederlandse bedrijven. Je zult een constant veranderende selectie van banen in Spanje voor buitenlanders vinden in een reeks verschillende sectoren, zowel Nederlands of Vlaams sprekend of meertalig.
EURES
Als je uit de EU, EER of Zwitserland komt, kun je banen zoeken in Spanje op de EURES-website (European Employment Services).
EURES is een portaal netwerk voor banen Spanje dat door de Europese Commissie wordt beheerd en dat is ontworpen om het vrije verkeer binnen de Europese Economische Ruimte te vergemakkelijken.
Naast het zoeken naar werk, kun je ook CV’s plaatsen en advies inwinnen over de juridische en administratieve aspecten van wonen en werken in Spanje of enig ander land in de EU / EER of Zwitserland.
Openbare diensten voor arbeidsvoorziening
De openbare dienst voor arbeidsvoorziening (Servicio Público de Empleo Estatal) of SEPE heeft informatie over vacatures, opleidingscursussen en advies over het zoeken naar werk.
Je kunt ook naar banen Spanje zoeken op Empleate, een portaal voor overheidsbanen. De autonome regio’s (verschillende regio’s in Spanje) hebben ook landelijke arbeidsbureaus – kijk in de telefoongids of op de SEPE-website voor lokale adressen.
Je kunt ook Sistema Nacional de Empleo raadplegen voor lokale arbeidsbureaus en vacatures.
Banenwebsites
Er zijn veel banen websites om werk Spanje vacatures te vinden, inclusief gespecialiseerde sites voor bepaalde beroepen.
Banen in Spanje voor afgestudeerden:
- Eurograduate – de Europese Gids voor Graduate Career -zoek multinationale bedrijven voor kansen voor afgestudeerden.
- Primer Empleo
- iAgora.com
Spaanse taal:
- Bolsadetrabajo
- InfoJobs
- Infoempleo.com
- Monster
- trabajo
- Oficina Empleo – gaat over arbeidsvoorzieningen
- bebee
- Busco Jobs
- Indeed
- trabajos
Banen Spanje voor Engels sprekenden:
Au pairs:
Specialist / professionele werkgelegenheid:
- Approach People Recruitment – meertalige professionals
- Tecnoempleo – IT- en telecommunicatiebanen
- Xpatjobs – meertalig
- Ambient recruitment – meertalige professionals
- Talent Search People – financiën, IT, Sales, moedertaalsprekers en e-commerce
Solliciteer kosteloos en makkelijk via de knop hieronder zodat we je kunnen helpen met wonen en werken in Spanje.
Beste steden voor expats
De meeste expats kiezen ervoor om werk Spanje vacatures te zoeken in één van de grote steden, waar banen het best beschikbaar zijn voor internationale werknemers. Hier zijn namelijk enkele van de beste steden voor expats in de wereld te vinden.
Madrid is de hoofdstad van het land en is niet alleen een belangrijk centrum van de Spaanse cultuur, maar ook een zeer invloedrijke kracht in de wereldeconomie en een gastheer voor vele prestigieuze internationale organisaties.
Als je in Spanje in het buitenland wilt werken, dan is Madrid ook een goede plek voor jou. Barcelona biedt een meer ontspannen gevoel bij het werken in Spanje.
Als een van de meest populaire reisbestemmingen ter wereld vanwege zijn uitgesproken kunst en ongerepte ligging aan de Middellandse Zeekust, is Barcelona ook een belangrijk centrum van handel en industrie. Hierdoor is het ideaal voor banen Spanje.
Valencia en Sevilla zijn twee populaire steden voor banen in Spanje, die elk een unieke regionale smaak van de Spaanse cultuur bieden. Werken in Valencia Spanje is bijvoorbeeld ook een hele populaire keuze.
Jouw mogelijkheden voor banen in het buitenland in Spanje zijn niet beperkt tot deze vier grote steden. Zij blijven echter de belangrijkste knooppunten van activiteit in Spanje met de meeste kansen op werk.
Als je echt op zoek bent naar een ander avontuur, dan is Marokko wellicht een optie voor jou. Ontdek er meer over in onze gids over werken in Marokko.
Banen in Barcelona voor expats
Ongeveer 15% van de bevolking van Barcelona is buitenlands – en dit percentage stijgt de laatste jaren. Barcelona heeft ook de grootste bevolking van Catalonië (ongeveer 75% woont alleen in Barcelona).
Buitenlanders vertegenwoordigen ongeveer 20% van de werklozen, maar maken ook ongeveer 20% uit van nieuwe banen in Barcelona.
Terwijl de landbouw en de bouw nog steeds aan het herstellen zijn, is er een toename van de werkgelegenheid in deze sectoren, maar ook in de dienstensector en de industrie. Over het algemeen zijn de sectoren die de meeste werkgelegenheid genereren de industrie en diensten.
De industriële sector van Barcelona staat bekend om chemicaliën, farmaceutica, autofabricage en agrarisch-voedsel, terwijl activiteiten in de dienstensector met betrekking tot toerisme, handel, logistiek, nieuwe technologieën en transport ook een tendens tot groei vertonen.
In welke sectoren de meeste banen voor expats te vinden zijn
Buitenlanders met deskundige of managementvaardigheden in dergelijke gebieden kunnen een fatsoenlijke reeks banen vinden in Barcelona. Ze hebben misschien ook minder problemen om een vergunning goedgekeurd te krijgen als lokale werknemers de functie niet kunnen vervullen.
Sommige van de grotere bedrijven hebben banen in IT, social media marketing of andere computer- en communicatiegebieden in het Nederlands of Engels. Het loont dus om te controleren welke bedrijven een niet-Spaans publiek hebben.
Er zijn ook tal van internationale bedrijven gevestigd in Barcelona. Aangezien Barcelona een vrij internationale stad is, richten sommige expats ook startups op of worden ze freelancers in Spanje (autónomos genoemd).
Er is behoefte naar native Nederlandse freelance-schrijvers, -editors en -vertalers. Je hebt echter wel een Spaanse werkvergunning nodig. Verder moet je geregistreerd zijn voor het betalen van de ondernemersbelasting in Spanje.
Met voldoende goede klanten en ervaring, kun je een fatsoenlijk leven maken gezien de lage kosten voor levensonderhoud in Spanje. Bekijk ook onze gids over werken in Barcelona als je per se in die stad wilt zijn.
Solliciteer nu binnen 1 minuut en gratis met de knop hieronder voor werken in Spanje vacatures.
Lesgeven in Spanje
Er zijn veel mogelijkheden om Engels te doceren in Spanje. Je hebt een veel betere kans als je een TEFL-kwalificatie hebt. Overweeg een cursus in jouw eigen land of een cursus in Spanje te volgen.
TtMadrid en TEFL Iberia zijn scholen die je kunnen helpen bij het vinden van TEFL-banen in Spanje, anders kun je ook zoeken naar banen als leraar bij Spainwise en Lingobongo.
Part-time Engelstalige assistent posities, via de British Council, voor studenten met twee jaar hoger onderwijs vereisen slechts een minimum AS-niveau Spaans.
Je zou ook privélessen kunnen geven en je eigen Engelssprekende banen in Spanje kunnen vinden. Plaats een advertentie in een krant of expat-publicatie, of gebruik je netwerken en mond-op-mondreclame.
Voor meer informatie over wonen en werken in Spanje als leraar, bezoek Tesol-Spain, de non-profit Spaanse vereniging voor leraren Engels.
Uitzendbureaus
Uitzendbureaus bieden vaak tijdelijke banen in Spanje. Je kunt altijd bij ons terecht voor wonen en werken in Spanje.
Verder neemt de Empresas de Trabajo Temporal (ETT) werknemers direct in dienst en wijst deze vervolgens toe aan andere bedrijven die het werk zelf zullen overzien; je kunt ook controleren welke agentschappen zijn geregistreerd.
Naast een aantal hierboven genoemde agentschappen voor gespecialiseerde beroepen, zijn Adecco, Randstad, Faster en Accessett ook uitzendbureaus die tijdelijk en permanent werk aanbieden.
Meld je gratis aan voor Nederlandse vacatures in Spanje, want aanmelding is snel en makkelijk.
Spaanse banen in kranten
Hoewel Spaanse nationale, regionale en provinciale kranten dagelijks reclame maken voor vacatures, worden de meeste banen geadverteerd in de Zondag-edities.
Voor de nieuwste online vacatures, zie El Pais, El Mundo, ABC en Gaceta. La Vangaurdia heeft ook een banenwebsite. Je kunt ook de banenpagina’s in de gedrukte kranten International New York Times, Wall Street Journal en de Overseas Jobs Express bekijken.
Er zijn verschillende expat-publicaties, sommige met online versies, met een vacaturelijst. Plaats of reageer op wervingsadvertenties zoals in de Metropolitan (Barcelona).
Radio en tv
Er zijn specifieke werkprogramma’s op zowel tv als radio. Op bijvoorbeeld Aquí hay Trabajo wordt op tv van maandag tot en met vrijdag om 9.45 uur op kanaal 2 (RTVE) uitgezonden en vermeldt ook banen op hun webpagina. Op deze manier vergroot je je kans om te kunnen werken in Spanje als Nederlander.
Netwerken in Spanje
Veel banen worden niet openlijk geadverteerd in Spanje. Veel functies worden namelijk vervuld via mond-op-mondreclame of persoonlijke contacten.
Vertel daarom dat je op zoek bent naar werk in Spanje (vertel vrienden en familie die al in Spanje wonen als je daar zelf nog niet woont). Netwerk ook met anderen op vergelijkbare gebieden. Tot slot is het handig lid te worden van werkgerelateerde groepen, forums en netwerksites, zoals LinkedIn.
Sommige bedrijfsnetwerken omvatten:
- Spaanse Kamer van Koophandel (Camara de Comercio): het grootste zakelijke netwerk van Spanje met lokale kamers in het hele land, netwerkevenementen en bedrijfsondersteuning.
- Guiri Business
- Professioneel vrouwennetwerk Spanje
- Aseme (vrouwen, voornamelijk in Madrid)
- Costa Women
- Neem contact op met Spanjaarden en andere expats met vergelijkbaar werk of persoonlijke interesses via een ontmoetingsgroep bij jou in de buurt. Als er geen is, kun je jouw eigen groep beginnen.
Wil je zelf ook wonen en werken in Spanje, Barcelona, Valencia, Alicante, Sevilla, Madrid, Malaga en andere steden? Solliciteer nu via onderstaande knop en ontdek je mogelijkheden.
Traineeships, interships en vrijwilligerswerk in Spanje
De EU biedt stages aan voor universitair afgestudeerden via het Stagebureau van de Europese Commissie (Bureau de Stages). Anders kunnen stages of zomerstages worden georganiseerd door AIESEC (voor studenten en pas afgestudeerden) of IAESTE (voor studenten in de wetenschap, techniek en toegepaste kunst).
Interships zijn ook te vinden op Europlacement en Intern Abroad. Voor personen tussen 17 en 30 jaar worden vrijwilligersprogramma’s georganiseerd door het Europees vrijwilligerswerk (EVS). Hier kun je tot 12 maanden in het buitenland werken in ruil voor bestuur, eten, verzekering en een kleine vergoeding.
Concordia is nog zo een organisatie voor vrijwilligersmogelijkheden om te kunnen werken in Spanje als Nederlander.
Wonen in Spanje
5 redenen om te wonen in Spanje
Uit de HSBC Expat Explorer Survey blijkt dat Spanje wereldwijd de 17e plaats verdient als de beste bestemming voor expats (iemand die tijdelijk naar het buitenland gaat om te werken en/of wonen).
Dankzij dit loopt Spanje vooruit op dit gebied vergeleken met landen zoals Frankrijk (23e), VK (35e) en Italië (38e).
Ondanks een economische krimp als gevolg van de wereldwijde financiële crisis van 2008, bleef Spanje een populaire bestemming voor expats. Spanje trekt internationale kandidaten uit de hele wereld aan met zijn heldere blauwe luchten en zandstranden. Dit komt ook door de zakelijke kansen voor de bekwame internationale arbeider.
Dit zijn echter niet de enige redenen om je leven naar Spanje te verhuizen. Bekijk hieronder vijf redenen waarom wonen in Spanje een goede optie voor jou is.
1. De taal
Meer dan 48 miljoen mensen wonen in Spanje en de meerderheid spreekt Spaans als hun moedertaal.
Als expat heb je de mogelijkheid om één van de drie meest gebruikte talen ter wereld te leren met 400 miljoen sprekers, waardoor je een concurrentievoordeel hebt op de lokale en internationale arbeidsmarkt.
Afhankelijk van je beroep is het meestal geen vereiste om Spaans te spreken zolang je vloeiend Engels spreekt. Niettemin zijn er genoeg mogelijkheden om de taal te leren kennen. Dit kan bij talenscholen of cursussen via het bedrijf, of door op straat te oefenen met je nieuwe Spaanse vrienden waardoor wonen in Spanje een stuk leuker wordt.
2. De kwaliteit van het leven
Volgens de HSBC Expat Explorer Survey is Spanje de beste plaats in Europa voor expats in termen van levenskwaliteit, en ten tweede over het algemeen, net achter Nieuw-Zeeland.
Spanje presteert ook zeer goed in de Better Life Index van de OESO, bijvoorbeeld boven het Europese gemiddelde in werk-privébalans.
Het is er ook heel veilig in Spanje dus je zult je al snel op je gemak voelen.
Door het goede weer, niet alleen in de zomer, kun je namelijk veel meer van jouw vrije tijd na het werk genieten. Verder kun je ook regelmatig nieuwe mensen ontmoeten. Je zult je nooit vervelen tijdens het wonen in Spanje.
3. Sociaal leven
Spanje staat op de veertiende plaats wereldwijd wat betreft integratie in de HSBC Expat Explorer-enquête. Spanjaarden zijn over het algemeen vrij extravert en nieuwsgierig naar nieuwe culturen en volkeren.
Tijdens het werken in Spanje als Nederlander kun je ook van je collega’s vrienden maken om de Spaanse taal sneller te leren.
Na enige taalvaardigheid te hebben opgedaan, is het nog gemakkelijker om met de lokale bevolking contact te maken over tapas of over alledaagse zaken te praten met een nieuwe collega.
4. Gezondheid
Spanje heeft een zeer goed systeem voor openbare gezondheidszorg. De lokale bevolking en internationale inwoners met een sofinummer (número de seguridad social) kunnen hiervan gebruik maken.
Het sofinummer wordt gegeven na registratie voor een NIE (Número de Identidad de Extranjero). Hierdoor kunnen expats legaal in Spanje wonen.
Na aankomst in Spanje krijgt de werknemer een arbeidscontract van de werkgever. Deze kan zich vervolgens via een afspraak bij de gemeenteraad registreren voor het NIE en het sofinummer om comfortabel te wonen in Spanje.
Er is ook de mogelijkheid om te genieten van uitstekende particuliere gezondheidszorg voor redelijke prijzen van een aantal grote aanbieders.
Op het gebied van gezondheidszorg heeft Spanje een OESO-tevredenheidsniveau bereikt van 8,4 van de 10. Het goede weer en voedsel zijn mogelijk een indicator zijn voor deze positieve ontwikkeling.
5. Kosten van levensonderhoud
De kosten van levensonderhoud in Spanje zijn relatief laag in vergelijking met andere bestemmingen in Europa. Expats betalen minder voor bijna alle basics, inclusief accommodatie, eten, transport en hulpprogramma’s.
Een appartement met twee slaapkamers is te vinden voor ongeveer EUR 700 (afhankelijk van locatie en stad). Hierdoor is het gemakkelijk de accommodatie te delen met een vriend of vriendin voor een redelijke prijs. Wonen in Spanje kan dus relatief goedkoop zijn.
Ben je benieuwd naar werken in Spanje vacatures? Meld je aan voor Nederlandse vacatures in Spanje via de knop hieronder en daag jouw zakelijke vaardigheden uit ten behoeve van jouw toekomstige carrière.
Wat zijn de beste steden voor leven en wonen in Spanje?
Hieronder nog even een korte samenvatting van enkele top steden om te wonen in Spanje. Wil je wat uitgebreidere informatie per stad in een handig overzicht, dan kun je hier meer vinden.
Madrid
De Spaanse hoofdstad Madrid in het midden van het land is een multicultureel wonder waar expats zich echt welkom voelen. Naast de vriendelijke lokale bevolking zijn er overal in de stad Nederlandse expat-gemeenschappen. Verder is het is gemakkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken. Je vindt er Nederlanders, Belgen maar ook Engelstaligen, Spaanse burgers of andere expats van over de hele wereld die wonen in Spanje.
Alicante
Dit juweel van een stad is te vinden aan de Costa Blanca van Spanje aan de zuidoostkust. Het heeft een schat aan bezienswaardigheden voor expats. Het klopt dat dit een van de meer toeristische gebieden van Spanje is, maar met goede reden. De kust is omringd met prachtige stranden. De zomers zijn heet en droog. Zelfs in de winter als de toeristen zich inpakken en naar huis gaan, kunnen bewoners nog steeds genieten van verrassend comfortabele temperaturen.
Valencia
Spanje’s derde grootste stad na Madrid en Barcelona is de havenstad Valencia wat een uitstekende plek is om te wonen in Spanje. Deze stad is genesteld aan de oevers van de Turia-rivier aan de oostkust van Spanje. Valencia heeft in de afgelopen jaren een geweldige transformatie ondergaan die het heeft veranderd in een van de meest dynamische en begeerlijke steden in het land.
Málaga
Een prachtige mix van oud en modern. Deze historisch en cultureel rijke provinciestad ligt aan de zuidelijke Costa del Sol van Spanje aan de noordrand van de glinsterende Middellandse Zee. Málaga heeft bijna het hele jaar een subtropisch klimaat met warm weer.
Barcelona
Bohemian Barcelona is de thuisbasis van enkele van de meest verbluffende architectuur van Spanje. Dit is te danken aan Antoni Gaudí, de beruchte Catalaanse architect. Zijn fantastische creaties die de nog onvoltooide Sagrada Família-kathedraal omvatten, waarvan de gotische modernistische torenspitsen de skyline van Barcelona domineren. De stad heeft ook een strand en is een van de beste plekken om te wonen in Spanje.
Sevilla
Ontspannen, charmant, levendig, romantisch, flamboyant – zonovergoten Sevilla in Zuid-Spanje is dit alles en meer. De lokale bevolking is onbeschaamd gepassioneerd over hun geschiedenis en cultuur. Traditionele flamenco en stierenvechten zijn nog steeds populair hier.
San Sebastián
San Sebastian is een verfijnde stad in het Baskenland van Noord-Spanje. Koeler dan meer zuidelijke delen van het land, blijft de temperatuur in San Sebastian toch zwoberig. Zomerse temperaturen hebben hier een gemiddelde van 21 ° C en winters warmer dan Nederland met ongeveer 9 ° C.
Handige links voor kamers, appartementen en woningen
Hieronder een lijst met handige sites waar je betrouwbaar accommodatie in Spanje kunt vinden tegen voordelige tarieven.
Huidige Situatie + Solliciteren naar een baan in Spanje
De Spaanse arbeidsmarkt
Als je een expat bent die werk Spanje vacatures zoekt, lijkt het erop dat er maar een handvol geschikte banen en ontzettend veel werkzoekenden zijn, vooral als je beperkt bent tot banen in Spanje voor Engels sprekenden.
Maar het is mogelijk om een baan in Spanje te vinden als je weet waar je naar werk moet zoeken. Er zijn met name tal van banen in Spanje voor buitenlanders met specialistische vaardigheden.
In Spanje vinden veel mensen werk via informele routes. Denk aan mond-op-mondreclame, netwerken en speculatieve toepassingen (vooral in kleine en middelgrote bedrijven).
Je moet jouw zoektocht naar een baan dus niet beperken tot uitzendbureaus en advertenties. Het is daarnaast namelijk ook belangrijk om proactief te zijn, op zoek te gaan naar kansen en te netwerken.
Ook is het belangrijk om je goed in te lezen over alles wat nodig is voor je reis naar Spanje. Op deze informatieve pagina van de Rijksoverheid vind je daar ook veel informatie over zodat je goed ingelicht bent.
Werkloosheid in Spanje
Het werkloosheidscijfer in Spanje is één van de hoogste in Europa. In Spanje zit ongeveer één op de vijf mensen zonder werk. Spanje is echter ook één van de snelst herstellende economieën van de Europese Unie (EU) en de vierde grootste.
De werkloosheid neemt af naarmate het land langzaam herstelt van de economische neergang. Er zijn dan dus meer mensen die kunnen werken in Spanje, omdat er meer vacatures worden aangeboden.
Deze daalde van 26% in 2013 naar ongeveer 16% in 2019. Sommige sectoren hebben zelfs een toename van de rekrutering gemeld in de afgelopen jaren, bijvoorbeeld in de grootste regio van Spanje, Castilla y León.
Er waren meer kansen dan vóór de crisis voor personeel in de persoonlijke verzorging, bouwvakkers en chefs.
Jeugdwerkloosheid blijft echter een probleem en afgestudeerden rapporteren problemen met het vinden van kwaliteit en vast werk.
Spanje heeft een jeugdwerkloosheidspercentage van ongeveer 35% in 2019. Dit is de reden waarom veel van de opgeleide beroepsbevolking in het buitenland gekeken naar betere kansen.
De hoogste niveaus van werkloosheid zijn echter onder ongeschoolde werknemers geweest. Degenen met opleiding en ervaring zullen het beter doen betreft banen in Spanje voor buitenlanders.
Als je op zoek bent naar afgestudeerd werk, heb je nog steeds competitie van een groot aantal afgestudeerden in Spanje. Je hebt echter de beste kansen voor banen Spanje in de sectoren consulting, industrie en IT, die de afgelopen jaren allemaal zijn gegroeid.
Overtuigd door de man in deze video? Solliciteer via de knop hieronder voor in Spanje werken als Nederlander.
Als ondernemer aan de slag in Spanje
Veel multinationals hebben ook hun hoofdkantoor in Spanje, waaronder Abengoa, Abertis, Acciona, ACS Group, Almirall, Grupo Antolin, Ebro Foods, Ferrovial, Ficosa, Fomento de Construcciones y Contratas, Iberdrola, Inditex, Logista, Natraceutical, Pescanova, PRISA, Técnicas Reunidas en Viscofan.
De beschermde Spaanse arbeidswetgeving zou ook hebben bijgedragen aan de werkgelegenheidscrisis door een omgeving te beïnvloeden waarin bijna de helft van de nieuwe contracten tijdelijk is. Bedrijven zijn namelijk terughoudend in het aannemen van nieuw of jong personeel vanwege potentiële hoge kosten.
Sinds de crisis zijn er in Spanje ook meer freelancers en ondernemers. Als je toevallig zelf een ondernemer bent of dat wilt doen dan is dit een handige pagina waar je veel info zult vinden en kun je hier de Spaanse KvK vinden.
Maak de eerste zet
Zodra je een geschikte baan hebt gevonden, moet je jouw aanvraag voorbereiden. Je moet je CV en sollicitatiebrief aanpassen aan de Spaanse arbeidsmarkt. Verder moet je leren hoe je jezelf moet gedragen in een sollicitatiegesprek om culturele blunders te voorkomen.
Voor een open sollicitatie kun je terecht bij de Spaanse Bedrijvengids Directorio de empresas. Je kunt ook een mailtje sturen naar ons contact@gedma.nl wat veel sneller gaat zodat je gauw kunt wonen en werken in Spanje.
Het indienen van een speculatieve aanvraag (begeleidende brief en CV) kan zeer effectief zijn in Spanje. Zorg ervoor dat jouw brief is gericht aan de juiste persoon.
Volg het op met een telefoontje (als je Spaans spreekt) of e-mailen. Je kunt zoeken op de website van het bedrijf voor contactgegevens of de grote database met bedrijfsgegevens van Kompass Spain raadplegen.
Gebruik websites van bedrijven om te zoeken naar vacatures. Je zult de vacatures meestal vinden onder de kop ecursos humanos (human resources), empleo (werk) of trabaja para nosotros (werk voor ons). Werken in Valencia Spanje of andere steden is zo veel makkelijker te realiseren.
Leuke feitjes over Spanje in een overzicht
Hieronder vind je nog een infographic met leuke feitjes over Spanje.
Het beste is om je gratis aan te melden via onze aanmeldpagina, want dan vind je het snelst de beste Nederlandse vacatures in Spanje.
Heb je zelf nog tips of adviezen voor anderen betreft werken in Spanje? Laat het hieronder in de comments weten.