1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (207 stemmen, gemiddeld: 4,56 van de 5)
Loading...

Ben je op zoek naar vacatures in Marokko? Of heb je een vraag over het wonen en werken in het land?

Scroll naar beneden om vacatures te vinden en antwoorden op veelgestelde vragen.

Afbeelding vacatures in Marokko. mooie decoratie-2

➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡

Vacatures in Marokko: Casablanca, Marrakech, Rabat, Tanger en Fes

Waar moet je rekening mee houden nadat je de ideale vacatures in Casablanca, Rabat, Tanger, Marrakech, Fes of een andere stad hebt gevonden? Vind verduidelijking in deze lijst met veelgestelde vragen.

Via de volgende link vind je alle vacatures en meer info: Check hierna dus ook onze pagina over werken in Marokko waar je nog meer belangrijke en relevante info zult kunnen vinden.

Algemene Vragen & Antwoorden

Hoe gaat de sollicitatie voor vacatures in Marokko precies in zijn werk?

We contacteren kandidaten altijd persoonlijk. Het eerste contact zal schriftelijk verlopen via de mail of sociale media (Facebook, LinkedIn en Whatsapp).

We vragen je daar om een intake-formulier voor vacatures Marokko. Daarna volgt een telefonisch gesprek; indien gewenst ook met beeld via Skype.

Een gesprek in persoon is eventueel ook mogelijk. Neem gerust contact op om te kijken wat de mogelijkheden zijn. We bevinden ons in Nederland, België en Marokko.

Ben je aangenomen? Top! Neem dan nog even even door wat je nodig hebt voor jouw avontuur.

Wat is het minimumbudget voor reizen naar en verblijven in Marokko?

Het budget zal per persoon verschillen, afhankelijk van de levensstijl. Op basis van ervaringen van onze kandidaten adviseren wij een minimumbudget van € 700 voor onderdak, voedsel en vervoer voor de eerste maand.

Het is belangrijk om dit bedrag apart te zetten, omdat je pas na de eerste werkmaand salaris krijgt. Om kosten te besparen kun je kijken of je tijdelijk bij familie of vrienden terechtkunt.

Wij hebben een samenwerking met ondernemingen die een verhuispakket aanbieden, waardoor je een deel van de kosten (vliegticket, documentatie en huisvesting) later terugbetaald kunt krijgen.

Afbeelding koffer animatie vertrekken naar Marokko vacatures

Betaalt de werkgever het vliegticket?

Veel bedrijven met wie wij samenwerken, genoemd in onze vacatures in Marokko, bieden een verhuispakket aan voor werknemers uit Nederland en België. Je krijgt daarmee een vastgesteld bedrag voor (gedeeltelijke) kostenvergoeding.

Hiermee kun je vaak ook gedeeltelijk je vliegticket vergoeden. Heel soms worden er zelfs extra’s als airport-transfers aangeboden. Het is echter verstandig om hier niet vanuit te gaan.Vraag het na bij de werkgever als je het zeker wilt weten.

Is de werkgever Marokkaans, Nederlands of Belgisch?

Via ons zal je werkzaam zijn voor internationale multinationals en ondernemingen. Denk hierbij onder andere aan Sitel, Webhelp of Dell (allen gevestigd in Marokko).

Hoewel de ondernemers internationaal zijn, staan de bedrijven wel geregistreerd in Marokko. Om deze reden gelden ook de arbeidsvoorwaarden volgens de Marokkaanse wet.

De bedrijven zijn regelmatig op zoek naar medewerkers uit Nederland of België voor Nederlandstalige projecten. Houd daarom onze website met vacatures in Marokko in de gaten om op de hoogte te blijven van nieuwe, uitdagende functies en eventuele ontwikkelingen.

Ook op de vacaturesite van je toekomstige werkgever zul je vaak aantrekkelijke functies of projecten in verschillende landen vinden.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

Kan ik in Marokko werken zonder de Marokkaanse nationaliteit?

Ja, met een toeristenvisum kun je in Marokko beginnen met werken. Op dit visum kun je drie maanden in het land verblijven en werken. Als je het land verlaat (bijvoorbeeld naar Ceuta of Melilla) kun je met drie maanden verlengen.

Het toeristenvisum is alleen om Marokko binnen te komen en de aanvraagprocedure voor een verblijfsvergunning te starten. Wel kan het nuttig zijn om pas na je proefperiode een verblijfsvergunning aan te vragen.

Werkgevers zijn dan vaak bereid om met de procedure te helpen. Dit bespaart een hoop tijd, moeite en geld. Een verblijfsvergunning is een jaar geldig en kan telkens verlengd worden voor een bepaalde tijd.

Informeer hiernaar bij de Marokkaanse Ambassade in Nederland of in België.

Waarin verschillen inbound van outbound projecten?

Voor de vacatures in Marokko wordt vaak onderscheid gemaakt tussen inbound of outbound. Het is belangrijk om te weten wat dit precies inhoudt.

Werk je binnen de communicatie- of commerciële branche, dan krijg je te maken met inbound en outbound projecten. Inboundmedewerkers richten zich op bestaande klanten van een of meerdere bedrijven.

Als klantenservicemedewerker beantwoordt je inkomende telefoontjes en geef je antwoord op vragen. Ook probeer je de klanten zo vriendelijk en professioneel mogelijk te helpen.

Outboundmedewerkers bellen naar potentiële of bestaande klanten. Voor klantenwerving worden aantrekkelijke aanbiedingen voorgelegd. De medewerker is verbaal sterk en kan producten en diensten duidelijk maar aantrekkelijk introduceren.

Huisvesting

Afbeelding van animatie met bus over transport woon en werkverkeer in Marokko, Casablanca, Rabat, Marrakech, Tanger, Fes. Hier kijken we naar in alle vacatures.

Kan ik hulp krijgen bij het vinden van huisvesting?

Voor een woonruimte in jouw nieuwe woonplaats kunnen wij opties aanbieden en voor je bemiddelen. Je hebt keuze uit een gedeelde of niet-gedeelde woning. Lees ook even alle tips door voordat je verhuist.

Hoe kan ik aan een niet-gedeelde woning komen?

Geef duidelijk aan dat je alleen een niet-gedeelde woning wilt. Vervolgens zorgen we dat we alleen die optie zoeken. Houd er wel rekening mee dat de prijs hiervoor hoger ligt (inclusief borg en bemiddelingskosten).

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

Woon- en werkverkeer

Afbeelding woonkamer of appartement in Marokko bij de vacatures in Casablanca, Tanger, Rabat, Marrakech, Fes, Meknes animatie

Woon- en werkverkeer: regelt de werkgever in Marokko het vervoer?

In Marokko heb je twee opties voor woon- en werkverkeer als je geen eigen vervoer hebt: de transportservice van je werkgever of het openbaar vervoer. Dit geldt voor vele steden zoals Casablanca, Tanger, Rabat, Fes, Marrakech en andere plekken.

Voor de eerste optie betaal je een kleine vergoeding. Via de opdrachtgever kun je gebruikmaken van een van transportbusjes die door de stad rijden. Bij je woonplaats en je werkplek vind je gemakkelijk een halte dichtbij.

Het openbaar vervoer in de grote steden is voordelig en goed geregeld. In iedere stad kun je gebruikmaken van stadsbussen. In Casablanca en Rabat kun je ook reizen per tram met een voordelig abonnement. Zelfs taxi’s zijn in Marokkaanse steden een betaalbaar vervoersmiddel.

Heb ik recht op een reiskostenvergoeding?

In de meeste gevallen zal je van je werkgever per maand een reiskostenvergoeding ontvangen. Om hier zeker van te zijn kun je dit navragen bij de betreffende onderneming te vinden op de vacatures in Marokko.

Zorgverzekering

Afbeelding reddingsboei. In alle vacatures in Marokko checken we of je een zorgverzekering krijgt.

Loopt mijn ziektekostenverzekering via mijn Marokkaanse werkgever?

Via je baan in Marokko ben je verzekerd voor zorgkosten tot wel 85%. De rest van de kosten betaal je zelf. De ziektekostenverzekering geldt ook voor je eventuele partner en kinderen.

In sommige gevallen gelden er afwijkende regels tijdens de proefperiode van drie maanden. Het kan zijn dat je opdrachtgever minder dan 85% vergoed. Informeer daarnaar om voorbereid te zijn op mogelijke extra kosten.

Hoe kan ik mijn zorgkosten declareren?

In Marokko wordt gebruikgemaakt van een systeem waar je kosten declareert. Je betaalt de factuur bij de dokter of tandarts direct en kunt deze inleveren bij je werkgever. Vervolgens wordt het afgesproken percentage terugbetaald.

Is extra verzekeren voor ziektekosten in Nederland raadzaam?

Voor spoedeisende hulp en extra zorg kan een Nederlandse verzekering naast je Marokkaanse ziektekostenverzekering gunstig zijn. Je kunt een jongerenverzekering afsluiten voor rond de € 35 per maand.

De verzekering is geschikt voor tijdelijk of langer verblijf in het buitenland. Klik op deze link om je aan te melden voor meer informatie over een aanvullende verzekering. LET OP: Geef hier wel duidelijk bij aan dat je via Gedma bij hen terecht gekomen bent, want dan krijg je de beste deal voor in Marokko. Dan wordt er geheel vrijblijvend contact met je opgenomen.

Arbeidsovereenkomst

Afbeelding arbeidsovereenkomst Marokko zoals CDI of CDD kunnen we je bij helpen en checken we op bij alle vacatures in Marokko.

Hoe is de arbeidsovereenkomst opgesteld?

Het is altijd goed om voorbereid te zijn en te weten wat je rechten en plichten zijn. Een arbeidsovereenkomst wordt altijd verstrekt voor banen in Marokko. De overeenkomst is in het Frans geschreven, maar kan op aanvraag voor je vertaald worden. In al onze vacatures in Marokko kun je er zeker van zijn dat je een contract krijgt.

Wanneer vertaling niet mogelijk is, kan een HR-medewerker persoonlijk de arbeidsovereenkomst met je doornemen. We raden dit aan om precies te weten waar je voor tekent. Jouw rechten en plichten en de afspraken tussen werknemer en werkgever staan vastgelegd in het contract.

Welke arbeidsvoorwaarden gelden er bij de opdrachtgever?

Het verschilt sterk per opdrachtgever wat je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn. Ook kan dit per project verschillen. Bij onze vacatures staan de voorwaarden ook vermeld. Daarnaast krijg je tijdens het intakegesprek alle verder benodigde informatie.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

Uit hoeveel uur bestaat een Marokkaanse werkweek?

Werknemers in Marokko werken doorgaans 44 uur per week, inclusief de pauzes. Omdat je via ons voor een Nederlands of Belgisch bedrijf werkt, zullen de werkuren ook op kantooruren van België en Nederland lijken.

In verband met de andere tijdzones begin je een of twee uur vroeger dan de klantenservice in het land van je opdrachtgever (in plaats van 9.00 uur bijvoorbeeld om 7.00 of 8.00 uur).

Om te zorgen dat de werkdagen niet te lang zijn, bestaan er ploegendiensten. Ter illustratie: een dienst van 8.00 tot 17.00 en van 9.00 tot 18.00 uur. Sommige projecten vereisen meer werk.

In die gevallen kun je ook avond- en/of weekenddiensten draaien waarvoor je later gecompenseerd wordt met vakantie-uren. Die extra uren kun je mooi gebruiken om meer van het land te zien.

Hoeveel pauzes zijn er per werkdag en hoe lang duren ze?

In vergelijking tot Nederland zijn middagpauzes in Marokko een stuk langer. Ze duren van een tot wel twee uur. Dit komt omdat de meeste mensen thuis warm eten en tijdens de pauze hun gebed verrichten.

In de middag en in de ochtend heb je ook een koffiepauze van een kwartier. Als je rookt heb je recht op rookpauzes. Gezien het warmere klimaat en de ander cultuur in Marokko kan tussen de middag een warme maaltijd eten veel voordelen hebben.

Hoe lang is de proeftijd?

Er geldt volgens de Marokkaanse wet een proeftijd van in totaal drie maanden. Daarna krijg je een vast contract. De proeftijd is verdeeld in twee delen van elk anderhalve maand.

Hoe is zwangerschapsverlof geregeld in Marokko?

Zwangerschapsverlof in Marokko is vergelijkbaar met Nederland, maar inclusief onbetaald verlof iets langer. Je krijgt drie maanden betaald en drie maanden onbetaald verlof. De kosten voor de bevalling worden vaak zelfs volledig vergoed. Informeer daarover bij je opdrachtgever.

Hoe zit het met mijn pensioenopbouw bij mijn Marokkaanse werkgever?

Volgens de Marokkaanse arbeidswet heb je naast een ziektekostenverzekering ook recht op pensioenopbouw via je werkplek. Je bouwt in Marokko dus ook een pensioen op. Een HR-medewerker binnen jouw toekomstige werkgever kan je daar meestal meer over vertellen.

Bankzaken

Afbeelding man bezig voor bankzaken animatie in Marokko

Wat moet ik doen om een bankrekening in Marokko te openen?

Heb je bepaalde vacatures in Marokko al op het oog en wil je alvast goed voorbereid zijn omtrent je bankzaken? Met onze hulp kun je voor het openen van een Marokkaanse bankrekening al op afstand beginnen.

Het banknummer haal je op na aankomst in Marokko, op het door ons doorgegeven adres in Marrakech, Casablanca, Rabat, Fes, Tanger of een andere stad. Dit nummer is waar je je loon op zult ontvangen en kan via verschillende Marokkaanse banken.

Hoe start ik mijn aanvraag voor een bankrekening?

Om de aanvraag te starten, hebben we alleen je naam en een kopie van een legitimatiebewijs nodig (Franse identiteitskaart of Nederlands of Belgisch paspoort).

Voor je eerste salaris geen bankrekening kunnen openen? Geef dit door en de werkgever geeft je een cheque die je kunt innen bij een cashkantoor. We raden wel sterk aan om een rekening te openen om diefstal en andere vervelende gevolgen te voorkomen.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst meld mij gratis aan erop

Taal en Cursussen

Afbeelding taal in Marokko van taalboeken op een wereldmap

Welke talen zijn vereist voor een baan in Marokko?

Hoewel Arabisch en Frans leren leuk en praktisch kan zijn, is het voor onze opdrachtgevers niet noodzakelijk. De nadruk ligt op Nederlandse spreek- en/of schrijfvaardigheid voor de vacatures in Marokko.

Met klanten en je directe collega’s is de voertaal Nederlands, met managementmedewerkers kun je je in het Engels redden. Je hoeft dus geen Marokkaans Arabisch te kunnen om te solliciteren. Bereid je wel altijd goed voor op je sollicitatie.

Voor je eigen gemak en om je thuis te voelen in Marokko, kan het gaandeweg natuurlijk wel prettig zijn om de taal te leren.

In het dagelijks leven naast je werk zal je naast Arabisch ook vaak Frans tegenkomen. Dokters spreken bijvoorbeeld vaak Frans. Om die reden kan het goed zijn om jouw Frans van de middelbare school weer op te halen en bij te schaven.

Op straat zal je ontdekken hoe divers Marokko is wat betreft talen. Je zult veel dialecten van het Darija (Marokkaans Arabisch) tegenkomen en in sommige gebieden wordt ook Berbers gesproken.

Voor officiële instanties wordt Engels ook steeds gebruikelijker. Voor bankzaken zal je ook met Engels je weg kunnen vinden.

Heb je een talenknobbel en leer je graag (of snel) nieuwe talen? Dan zal je in Marokko zeker aan je trekken komen en algauw meerdere talen kunnen leren of verbeteren.

Bestaat de mogelijkheid om een taalcursus te volgen via de opdrachtgever?

De kans bestaat dat jouw werkgever taalcursussen aanbiedt. Zo niet, dan zijn er veel goede alternatieven. Marokko staat bekend als een meertalig land. Dit biedt veel kansen om andere talen te leren.

Er zijn voldoende mogelijkheden voor taalcursussen in het Engels, Frans en Arabisch. Buurthuizen zijn een goede plek om goedkoop lessen te volgen. Het niveau is hier geschikt voor beginners.

Sommige particuliere cursussen zullen sneller resultaat leveren, maar kosten ook meer. Verder zal je in het dagelijks leven de taal verbazingwekkend snel opsteken.

In de praktijk leer je talen immers het best. Met een taalboekje Marokkaans Arabisch kun je ook in het begin al een eind komen. Zo zul je meer vacatures in Marokko vinden.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu aanmelden erop

Uitkering & VOG

Afbeelding van vrouw met vragen over uitkering en VOG voor Marokko

Wat moet ik doen als ik een (Wajong) uitkering heb in Nederland?

Uitkeringen van de Nederlandse overheid gelden niet wanneer je naar het buitenland verhuist. Het is belangrijk om zelf op tijd de verhuizing door te geven.

Onder het Marokkaans Arbeidsrecht heb je wellicht ook recht op een financiële tegemoetkoming. Overleg met je casemanager hoe je dat kunt regelen.

Ik moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Waar kan ik dat doen?

Veel werkgevers vragen aanstaande werknemers om een Verklaring Omtrent Gedrag. Dit is soms nodig wanneer je voor vacatures in Marokko solliciteert. Voor een Marokkaanse VOG kun je terecht op:

http://casierjudiciaire.justice.gov.ma/Accueil.aspx?culture=en-US

Heb je een VOG vanuit Nederland nodig, bezoek dan:

https://www.justis.nl/producten/vog/vog-aanvragen/

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stuur je vraag op naar contact@gedma.nl en dan zullen we je z.s.m. antwoorden.