1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (828 stemmen, gemiddeld: 4,21 van de 5)
Loading...

Als je wilt wonen en werken in Denemarken zul je zeer zeer gewaardeerd worden als je eenmaal werk hebt gevonden. Dit is dankzij de focus van Denemarken op gelijkheid en samenwerking op de werkvloer.

In ruil voor het betalen van de beruchte hoge belastingen en de hoge kosten van het wonen in Denemarken, profiteer je van eersteklas openbare diensten, waaronder gratis gezondheidszorg. Deelnemen aan het woon-werkverkeer zal ook leuk zijn, aangezien de helft van de mensen in Kopenhagen elke dag naar hun werk fietsen.

Afbeelding van vacatures buitenland voor werken in Denemarken.

De ontspannen en informele werkcultuur van Denemarken maakt deel uit van de reden waarom het het derde gelukkigste land ter wereld is, volgens het World Happiness Report 2018. Het is ook de plek om naartoe te gaan als je op zoek bent naar ‘hygge’. Dit is het unieke Deense concept van gezelligheid en saamhorigheid.

Ondertussen betekenen de royale vakantierechten dat je voldoende tijd hebt om toeristische attracties te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan de Tivoli-tuinen in Kopenhagen, het originele LEGOLAND en Bakken, de oudste draaiende kermis ter wereld, en nog vele andere attracties.

Meld je nu volledig gratis en zonder verplichtingen aan voor een goede baan in Denemarken, want dan kunnen we je helpen.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

Banen voor wonen en werken in Denemarken als Nederlander

Vanwege de geografische ligging is Denemarken een belangrijk distributiepunt voor Europa. De belangrijkste exportproducten zijn machines, farmaceutische producten en landbouwproducten zoals vlees, vis, eieren en kaas. Wereldberoemde merken zoals Ecco, Pandora en Lego hebben allemaal hun roots in Denemarken.

De Deense arbeidsmarkt heeft één van de laagste werkloosheidspercentages in de Europese Unie (EU), slechts 5,61% per december 2017 volgens Eurostat.

Bekijk in de onderstaande Engelstalige video hoe het is om een baan te zoeken en te wonen in Denemarken.

Wil je zelf ook een interessante job in Denemarken? Solliciteer dan nu makkelijk en snel via onderstaande knop.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

Werknemers genieten ook van uitstekende arbeidsomstandigheden, dankzij een sterke samenwerkingsovereenkomst tussen vakbonden, werkgevers en de Deense overheid. De markt wordt voornamelijk gedomineerd door kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Je voelt je gewaardeerd in je rol, waar je ook werkt in het meest zuidelijke Noord-Europees land.

Populaire banen voor afgestudeerden:

  • IT’er
  • Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs
  • Medische arts
  • Statisticus
  • Productiemanager

Je kunt zoeken naar vacatures in Denemarken op:

Kranten

Handige links

Afbeelding vacatures in Denemarken. Je ziet een bekend standbeeld.

Vaardigheden tekort

De Deense beroepsbevolking wordt momenteel geconfronteerd met tekorten aan vaardigheden op bepaalde gebieden, zoals de sectoren onderwijs, IT, bouwkunde, geneeskunde en de gezondheidszorg. Er is ook een tekort aan consulenten, farmacologen, apothekers en psychologen.

De regering houdt een lijst bij van knelpuntberoepen. Als je de juiste kwalificaties hebt om een ​​rol te vervullen die op deze lijst voorkomt, zou het vinden van een baan om te werken in Denemarken relatief eenvoudig voor je moeten zijn.

Hoe een baan te krijgen om te wonen in Denemarken

Je kunt in eerste instantie moeite hebben om werk te vinden in Denemarken. Het land geeft namelijk de voorkeur aan het inhuren van Deense aanvragers ten opzichte van mensen uit het buitenland. Er zijn echter een aantal dingen die je als internationale werknemer kunt doen om een grotere kans te hebben.

Zorg er voor dat je het bedrijf waarop je solliciteert, hebt onderzocht en dat je jouw CV en begeleidende brief aan de organisatie hebt aangepast. Kennis en enthousiasme tonen voor het specifieke bedrijf waarvoor je zou willen werken, zal je helpen om op te vallen.

Als je bereid bent om te pendelen, of je vaardigheden wilt gebruiken in functies die je nog niet eerder hebt overwogen, zul je jezelf openstellen voor meer kansen op werk.

Ten slotte is het belangrijk om je te realiseren dat social media tools, met name LinkedIn, groot zijn in Denemarken. Je kunt ze gebruiken om connecties op te bouwen en te laten zien wat je meest relevante vaardigheden en ervaringen zijn. Je zult eerder een baan vinden als je online aanwezigheid gepolijst is.

Solliciteer via de onderstaande knop, want het is gratis en we kunnen je dan goed verder helpen.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

Zomer baantjes voor werken in Denemarken

Er zijn volop mogelijkheden voor seizoensarbeid in de toeristische sector van Denemarken in de horeca, bars, hotels en clubs van Kopenhagen, Aarhus en andere steden. Ook is het altijd mogelijk om voor korte of lange termijn in een callcenter te werken. Er is geen officieel aanvraag proces voor dit soort rollen, dus probeer vestigingen direct te benaderen om kansen te vinden.

Je zou ook een zomer als Au Pair kunnen doorbrengen. In ruil voor het verstrekken van een gezin met kinderopvang en het voltooien van huishoudelijke taken, ontvang je een wekelijkse uitkering. Verder ben je gedekt door een medische verzekering en voorzien van gratis accommodatie.

Als alternatief kun je je, als je jezelf financieel kunt ondersteunen, aansluiten bij de 35% van de bevolking van Denemarken die deelneemt aan één of andere vorm van vrijwilligerswerk.

Nederlandse burgers kunnen vrijwilligerswerk doen via Concordia om te wonen in Denemarken. Dit is een programma dat kansen biedt op een aantal gebieden, waaronder festival- en milieunormen, renovatie en het werken met oudere en gehandicapte leden van de gemeenschap.

Het Europese jeugdportaal, gefinancierd door de Europese Commissie, biedt vrijwilligerswerk aan in een aantal Europese en niet-Europese landen. Ze zijn beschikbaar voor mensen tussen 17 en 30 jaar en de duur varieert  van twee weken tot twaalf maanden. Gebruik de database van de European Youth Portal om mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in Denemarken te zoeken.

Afbeelding wonen in Denemarken Kopenhagen stadscentrum

Je kunt ook vrijwillige en betaalde vacatures vinden via:

  • IAESTE – voor wetenschap, techniek en toepassingen
  • JobsInCopenhagen – voor Engelssprekende professionals die op zoek zijn naar kansen in de hoofdstad.

Onderwijzen

Het openbare onderwijssysteem is strikt gereglementeerd in Denemarken. Als je hoopt les te geven, moet je er eerst voor zorgen dat jouw kwalificaties worden erkend en goedgekeurd door het ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschap. In sommige gevallen moet je misschien een aanvullende opleiding volgen om les te geven in een Deense school.

Als je uit een EU-land komt, is het erkenningsproces voltooid binnen drie maanden nadat de bevoegde autoriteit jouw aanvraag heeft ontvangen. In sommige gevallen kan deze deadline met maximaal een maand worden verlengd.

Denen krijgen doorgaans van jongs af aan Engels mee. Er zijn dus beperkte mogelijkheden om Engels als vreemde taal te onderwijzen. Misschien kun je wel zakelijk Engels onderwijzen in privéscholen in steden zoals Kopenhagen en Fredericia.

Wil je snel en vrijblijvend solliciteren naar leuke vacatures in Denemarken? Meld je dan nu snel en makkelijk aan via onderstaande button.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

Stages

Het overgrote merendeel van de Deense stages zijn te vinden in Kopenhagen, waar veel grote internationale en Nederlandse bedrijven in Denemarken zijn gevestigd. Je kunt betaalde betaalde stages in Denemarken zoeken op:

Als je een niet-EU-burger bent die een visum nodig heeft om Denemarken binnen te komen, is het mogelijk om een ​​verblijfsvergunning en een werkvergunning te krijgen om een ​​stage van maximaal 18 maanden te volgen. Dit is afhankelijk van bepaalde voorwaarden en de sector waarin je geïnteresseerd bent. Meer informatie hierover kun je vinden op New to Denmark – Internship.

Deense visa voor wonen in Denemarken

Burgers van de EU, landen van de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland hebben geen verblijfsvergunning of werkvergunning nodig om het land binnen te komen en te werken in Denemarken. Als je echter van plan bent langer dan drie maanden te blijven, dien je bij aankomst een registratiecertificaat aan te vragen.

Afbeelding Denemarken huisjes waar je kunt werken.

Met dit certificaat kun je een burgerlijk registratienummer (CPR), een ziekteverzekeringskaart en een fiscaal nummer ontvangen, die je allemaal nodig hebt om toegang te krijgen tot openbare diensten en betaald te krijgen.

Als je uit één van de Scandinavische landen komt – Noorwegen, Finland, IJsland of Zweden – kun je zonder dit certificaat wonen en werken in Denemarken. Je moet je echter nog wel aanmelden voor een CPR-, ziekteverzekeringskaart en belastingnummer.

Als je een inwoner bent van buiten deze landen, moet je de juiste verblijfsvergunning aanvragen. Dit kun je doen via NewtoDenmark.

Als je deze aanvraag wilt indienen, heb je een arbeidsovereenkomst nodig waarin jouw arbeidsvoorwaarden en salaris worden vermeld.

Meer info hierover vind je op de volgende sites:

Solliciteer nu via de oranje knop hier beneden voor werken in het buitenland, want het is vrijblijvend en gemakkelijk en we kunnen je dan goed begeleiden.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst ja, ik schrijf me gratis in erop

Taalvereisten

De officiële taal van het land is Deens, maar het is niet de enige die je in Denemarken hoort spreken. De meerderheid van de bevolking (ongeveer 86%) spreekt namelijk Engels als tweede taal, en velen spreken ook Duits, Frans en Zweeds.

Je moet sollicitaties in het Deens of Engels kunnen maken. Je kunt echter het beste contact opnemen met de door jou gekozen organisatie voor specifieke taalvereisten.

Hoewel je de arbeidsmarkt kunt betreden zonder vloeiend Deens te kunnen spreken, zal het leren van de taal essentieel zijn voor integratie met de lokale bevolking, je onderdompelen in de Deense cultuur en het meeste halen uit je ervaring met voor lange tijd of tijdelijk werken in Denemarken als Nederlander of Belg. Daarbij toon je ook betrokkenheid met jouw werkgevers.

Er zijn veel manieren om Deens te leren – ontdek je opties op Denmark.dk.

Afbeelding van duinen Denemarken voor arbeid vacatures.

Hoe je jouw kwalificaties aan werkgevers kunt uitleggen

Het Bolognaproces, een reeks overeenkomsten tussen Europese landen om de directe vergelijkbaarheid van kwalificaties op het hele continent te waarborgen, betekent dat Nederlandse kwalificaties voldoen aan de normen van die in Denemarken. Werkgevers zouden geen problemen moeten hebben om ze te erkennen. Mocht je wel problemen ondervinden, dan kun je jouw kwalificaties laten beoordelen door het Deense Agentschap voor Hoger Onderwijs, waardoor ze gemakkelijker te begrijpen zijn voor werkgevers.

Sommige beroepen zijn gereglementeerd en je hebt toestemming van een openbare instantie nodig om je kwalificaties te bevestigen. Bekijk hier een volledige lijst van gereglementeerde beroepen bij het Deense ministerie van Hoger Onderwijs en Wetenschap.

Hoe is het om te werken Denemarken?

Het Deens personeel werkt een standaard werkweek van 37 uur, van maandag tot vrijdag. Bij de meeste werkgevers is dit echter flexibel en kan het worden aangepast aan de behoeften van een werknemer. Denemarken heeft 12 officiële feestdagen en je hebt er recht op 5 weken vakantieverlof.

infographic economie van Denemarken en andere feitjes over werken

De organisaties hebben meestal een platte hiërarchie. Dit betekent dat je als werknemer wordt gestimuleerd om ideeën aan te dragen en deel te nemen aan de besluitvorming. Het is normaal om bijvoorbeeld problemen bij jouw leidinggevende aan te kaarten.

Het land houdt zich aan een progressief belastingstelsel. Terwijl het gemiddeld salaris in Denemarken over het algemeen hoog is, word je een veel hoger belastingtarief aangerekend dan de meeste Europese landen. Houd in gedachten dat dit systeem is ontworpen om gratis openbare diensten mogelijk te maken, zoals gezondheidszorg en onderwijs.

In overeenstemming met hogere lonen en belastingtarieven, zul je merken dat de kosten voor levensonderhoud – zoals accommodatie, eten en openbaar vervoer – ook redelijk hoog zijn. Houd hier rekening mee in jouw onderzoek en budgettering als je van plan bent om te verhuizen naar Denemarken.

Wil je zelf ook wonen en werken in Denemarken? Meld je dan kosteloos en snel aan via de button hieronder.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop