1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (932 stemmen, gemiddeld: 4,27 van de 5)
Loading...

Steeds meer Nederlanders kiezer ervoor om te wonen en werken in Hongarije. Het land heeft namelijk veel internationale bedrijven die de hoofdstad Boedapest hun thuis noemen. In dit artikel vind je informatie over wonen in Hongarije, vacatures, de economie, het zoeken naar werk, het sociale zekerheidsstelsel, de belastingen en meer.

Afbeelding vacatures Hongarije Boedapest. Je ziet kathedraal met zonsopgang erachter.

Meld je gratis en vrijblijvend aan via de oranje knop hieronder, want dan kunnen we je sneller helpen om te werken in Hongarije.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

De economie van Hongarije

De meeste mensen die werken in Hongarije, zijn werkzaam in de particuliere sector, die ongeveer 80% van het totale BBP van Hongarije vertegenwoordigt. De economische crisis van 2008 heeft de economie van het land aanzienlijk beïnvloed. Hongarije moest dan ook terugvallen op een financiële bijstandspakket.

In 2010 nam de regering de economische neergang op zich en voerde een aantal wijzigingen door. Als gevolg werden er grote bezuinigingen doorgevoerd en extra belastingen opgelegd bij grote organisaties.

In de Engelstalige video ontdek je wat wonen en werken in Boedapest zo geweldig maakt.

Wil je zelf ook aan de slag in Hongarije? Gebruik dan onderstaande knop om te solliciteren, want het is eenvoudig en snel te doen.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

In combinatie met deze maatregelen verhoogde de overheid ook de export en in 2010 en 2011 herstelde de economie zich eindelijk. Ondanks de economische groei van bijna 2% in deze jaren was Hongarije echter onderworpen aan het begrotingstekort van de Europese Commissie.

De Hongaarse overheid heeft het tekort op een afstand gehouden en het blijft onder de EU-tolerantiedrempel van 3%. Bovendien ligt het werkloosheidspercentage in Hongarije vanaf 2015 op een historisch dieptepunt van ongeveer 6,71%. Bovendien zijn de reële inkomens de afgelopen vier jaar gestegen en de inkomstenbelasting gedaald waardoor emigreren naar Hongarije interessanter dan ooit tevoren is.

Een baan zoeken om te wonen en werken in Hongarije

Tegenwoordig zijn er tal van verschillende banen beschikbaar voor Nederlanders die wonen in Hongarije.

Sinds Hongarije in 2004 tot de EU is toegetreden, hebben verschillende internationale en Nederlandse bedrijven geïnvesteerd in filialen in Hongarije. Hierdoor zijn er veel nieuwe banen gecreëerd in de stad.

Er zijn verschillende online vacaturebanken die je kunt raadplegen voor vacatures in Hongarije:

Kranten

Handige links

Afbeelding werken in Boedapest en wonen in Hongarije. Je kunt hier terecht voor vacatures en je ziet kathedraal.

Je kunt ook een Nederlands (zoals ons) of Hongaars uitzendbureau inschakelen of rechtstreeks contact opnemen met een werkgever wanneer je wilt werken in het buitenland. Je kunt zo mogelijk een functie vinden die anders niet is geadverteerd of die net is geopend.

Op die manier kan er minder concurrentie zijn en kun je de baan van jouw dromen vinden. Sommige bedrijven met filialen in Boedapest zijn Diageo, Vodafone, ExxonMobil, en British Petroleum.

Wil je zelf ook solliciteren voor vacatures in Hongarije? Klik dan op de button hier beneden, omdat je dan door ons verder geholpen kunt worden.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

Het loon / salaris voor mensen die werken in Hongarije

Voordat je over jouw salaris onderhandelt, moet je eerst de totale kosten van levensonderhoud in Hongarije overwegen. Probeer niet te veel aan je vorige salarissen te denken. Wat je gaat verdienen met werken in Hongarije is misschien iets minder dan wat je gewend bent. Dit is niet erg, want de levensonderhoudskosten zijn echter ook een stuk lager!

Als je niet zeker weet wat je te wachten staat en je bent bang om jezelf te verkopen, probeer dan eens rond te vragen bij vrienden die wonen en werken in Hongarije. Ze hebben misschien een beter idee van wat je kunt vragen. Als je via ons solliciteert zorgen we er sowieso voor dat je een aantrekkelijk salaris krijgt. Dit is mogelijk, omdat bij sommige werkgevers Nederlanders die wonen in Hongarije zeer gewild zijn.

Salarisvergelijkers kunnen je ook helpen bij de voorbereiding op salarisonderhandelingen. Houd er rekening mee dat belastingen worden afgetrokken van jouw salaris, dus het is belangrijk om erachter te komen hoeveel je uiteindelijk zult verdienen na aftrek.

In onderstaande video (in het Engels) leer je meer over het leven in Hongarije.

ZakenCentra in Hongarije

In Boedapest en andere steden vind je verscheide commerciële gebieden waar het zakenleven explosief groeit en expats zich er direct thuis zullen voelen. Het Budapest Fair Centre, ook bekend als het HungExpo Center, is één van de grootste conferentie- en tentoonstellingscentra in Hongarije. Het is gelegen in District Ten en biedt onderdak aan diverse spraakmakende zakelijke evenementen en conferenties.

Afbeelding Hongarije Boedapest voor werken. Je ziet het centrum in vogelvlucht.

District Vijf is het hart en de ziel van Boedapest en de thuisbasis van belangrijke bedrijven, de gebouwen en ministeries van het Parlement. Het is ook het belangrijkste economische centrum van de stad voor zij die wonen in Hongarije.

In District Zes Daarentegen heb je de een commerciële kern van Boedapest waarin een kosmopolitische mix van bars, restaurants, winkels en clubs worden aangeboden. District Tien is de belangrijkste productiezone van de stad. De naam van het district, Kobanya, betekent letterlijk “steengroeve”. Tegenwoordig gebruiken veel brouwerijen, de grootste van hen Dreher, de steengroeven in het gebied.

Zelf ook als Nederlander werken in Hongarije voor Nederlands bedrijf? Solliciteren doe je eenvoudig en snel via de button hieronder, want dan kunnen we je beter begeleiden.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst ja, ik schrijf me gratis in erop

Wonen in Hongarije: visum, belastingen, sociale zekerheid en etiquette

Visa

Als expat in Hongarije moet je er zeker van zijn dat je de juiste formulieren, visa en vergunningen hebt om legaal in het land te werken. Burgers van de EU (Europa), de EER en Zwitserland hebben echter geen werkvergunningen nodig, wat één van de redenen is waarom Hongarije een populaire bestemming voor Nederlanders is. Zorg wel dat je van tevoren checkt bij de Hongaarse Ambassade waar je je eventueel moet aanmelden als je er langer wilt werken en wonen dan 3 maanden.

Inkomstenbelasting

In 2010 werd een super bruto-belastingregel ingevoerd. Dit is een tarief waarmee jouw belastbare basis wordt vermenigvuldigd, waardoor hogere belastinginkomsten mogelijk zijn. In het verleden bedroeg het super bruto-tarief 27%, dat moest worden betaald naast jouw inkomstenbelasting.

In 2012 gold dit alleen voor werknemers met een jaarinkomen hoger dan HUF (Hongaarse Forint) 2.420.000 (ongeveer 8000 euro). Werknemers met een lager inkomen hoefden alleen de inkomstenbelasting van 16% te betalen. Aan dit super tarief kwam echter een einde in 2013. Vandaar dat het aantrekkelijker is geworden om te emigreren naar Hongarije.

Sinds de belastinghervorming is dit 16 procent geworden voor alle werknemers onafhankelijk van de salarishoogte. De inkomstenbelasting werd in 2016 echter verlaagd van 16% naar 15%. Dit, in combinatie met het gebrek aan hoogopgeleide werknemers in Hongarije, zou een voordeel kunnen zijn voor expats die op zoek zijn naar vacatures in Hongarije.

Afbeelding banen en vacatures Hongarije. Je ziet een kunstwerk pilaar.

Sociale zekerheidsstelsel

Het sociale zekerheidsstelsel van Hongarije heeft betrekking op  ziekte, pensionering, arbeidsletsel, moederschap, werkloosheid en gezinsbijslagen. In sommige gevallen moet je enkele jaren sociale zekerheidsbijdragen betalen voordat je gebruik kunt maken van bepaalde voordelen.

Medewerkers dragen allemaal bij aan het socialezekerheidsstelsel met een percentage van hun inkomen. Degenen die niet gedekt zijn door een verplichte verzekering kunnen kiezen voor vrijwillige dekking. De maandelijkse werknemersbijdragen zijn als volgt:

  • Pensioen en arbeidsongeval: 10,1% van de maandelijkse inkomsten;
  • Ziekte en moederschap: 2 tot 4% van het bruto maandelijks inkomen;
  • Werkloosheid: 1,5% van het bruto maandelijks inkomen.

Houd er rekening mee dat, hoewel het socialezekerheidsstelsel als een vangnet fungeert, de voordelen die je kunt eisen niet altijd voldoende zijn om een ​​hoge kwaliteit van leven te garanderen. Als je met pensioen gaat in Hongarije, is het misschien verstandig om te investeren in een particulier spaar- of pensioenplan.

Omgaan met de lokale bevolking: zakelijke etiquette in Hongarije

Hongaren zijn heel direct en neigen hun mening te uiten, zelfs als het gaat om hun zakenpartners, wat betekent dat vage uitspraken een nogal negatief effect hebben. Daarom is het belangrijk om heel duidelijk te zijn tijdens zakelijke bijeenkomsten. Leg alle details van jouw aanbod uit en wees voorbereid op verdere discussies. Desondanks verloopt het zakendoen erg langzaam.

In de Hongaarse zakenwereld is samen eten en drinken of socialere enorm belangrijk. Uitnodigingen voor diners en culturele evenementen zijn net zo belangrijk als de daadwerkelijke vergaderingen.

Het is belangrijk dat je deze uitnodigingen serieus neemt. Zorg dat je op tijd opdaagt of op voorhand belt als je op het punt staat te laat te zijn. Een uitnodiging voor een diner annuleren op het laatste moment is een enorme faux pas en wordt beschouwd als zeer onbeleefd. In het ergste geval kan dit jouw zakelijke relatie onherstelbaar beschadigen.

infographic economie van Hongarije en andere feitjes over werken

Hongaarse werksfeer: vakbonden en woon-werkverkeer

Nadat de Hongaarse regering afstand had genomen van een communistische economie en een vrije markteconomie had geïntroduceerd, bereikte de werkloosheid in het land een piek van 13%.

Sindsdien is het werkloosheidspercentage voortdurend veranderd en is het aanzienlijk gedaald tot het huidige percentage van 6,71%. De meeste Hongaren die wonen in Hongarije emigreren naar de stedelijke gebieden van het land voor werk.

De arbeidswet die in 1992 werd aangenomen, geeft werknemers recht op staking en het recht zich te organiseren in vakbonden. De grootste vakbond is de nationale confederatie van Hongaarse vakbonden.

Meld je gratis aan via de de button hieronder, want het is snel en gemakkelijk om te doen.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop