1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (782 stemmen, gemiddeld: 4,37 van de 5)
Loading...

Wonen en werken in Malta heeft zeker zijn voordelen: een multiculturele beroepsbevolking, een bloeiende toeristische sector en een adembenemende omgeving. In deze gids lees je alles wat je moet weten om interessante vacatures en jobs te vinden en te leven op Malta.

Afbeelding werken in Malta vacatures. Je ziet Azure.

Solliciteer nu via onderstaande knop, want het is gratis, makkelijk en zonder verplichtingen.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst gratis aanmelden erop

De Maltese arbeidsmarkt

Als je op zoek bent naar een baan buiten een bedrijfsoverdracht, moet je je ervan bewust zijn dat de arbeidsmarkt van Malta vrij klein is – het volledige personeelsbestand bestaat uit 175.000 mensen – en heeft een bepaalde werkgelegenheidsbeperking voor buitenlandse aanvragers.

De publieke sector (die een klein maar aanzienlijk percentage van de beroepsbevolking in dienst heeft) is grotendeels verboden, omdat de meeste kandidaten Maltees moeten spreken.

Dus, tenzij je toevallig in een gewilde bezigheid werkt of struikelt over de specialistische positie om aan je kwalificaties te voldoen, zijn er veel vacatures in Malta te vinden, bijvoorbeeld in zakelijke diensten of callcenters waar je als Nederlands- of Vlaamstalige terecht kan.

Maar laat dit je niet ontmoedigen, want via ons kun je wel een baan krijgen om te werken op Malta zoals in de prachtige Valletta bijvoorbeeld! Het vinden van werk in Malta vanuit het buitenland vereist gewoon een beetje geduld.

Als je een goedbetaalde, uitdagende functie zoekt om te wonen en werken in Malta, moet je waarschijnlijk niet alleen op een toeristenvisum reizen en hopen binnen drie maanden de perfecte baan te vinden. Je kunt bijvoorbeeld werken voor internationale of Nederlandse bedrijven in Malta callcenter (klantenservice), Horeca, casino, beveiliging, vakantiewerk in de zomer, hotel baantjes of andere jobs voor tijdelijk of voor een lange periode.

Die strategie wordt alleen aanbevolen als je er niet voor werk bent, maar alleen voor de charmes van Malta en de lokale levensstijl.

Aangezien de economie van Malta een stabiele haven in Zuid-Europa blijft (het bruto binnenlands product groeide met 2,4% in 2017), zullen er ook nieuwe werkgelegenheidskansen zijn voor Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten.

Hieronder zie je een video over ervaringen werken in Malta.

Wil je ook werken op Malta? Meld je nu gauw aan via de knop hieronder aan, want het is makkelijk.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst ja, ik schrijf me gratis in erop

Handig bronnen

Wat zit er voor jou als je gaat werken in Malta

Het gemiddeld salaris Malta ligt iets lager dan in veel andere Europese landen. De kosten zijn er echter ook lager en de koopkracht is er dus ongeveer gelijk. Relatief gezien verdien je bijna evenveel als in een ander Europees land. Je hoeft van tevoren meestal ook geen visum aan te vragen, omdat Malta deel uitmaakt van de Europese Unie. Check dit echter voor de zekerheid goed na bij de Maltese ambassade.

Volgens verschillende bronnen verdient de gemiddelde Maltese werknemer ofwel 16.000 EUR ofwel 22.000 EUR per jaar. Het gemiddelde brutoloon bereikte in het eerste kwartaal van 2017 een recordniveau, namelijk 16.600 EUR.

Afbeelding Malta kustplaats voor banen.

Wil je ook aan de slag in Malta? Meld je gratis aan via de knop hier beneden.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst nu solliciteren erop

Lonen kunnen hoger zijn voor zeer gespecialiseerde banen, managementfuncties en buitenlandse opdrachten of via werkgevers met wie wij samenwerken. En zelfs als de lokale kosten van levensonderhoud niet meer zo laag zijn als vroeger, blijft Malta een relatief betaalbare plaats. In 2017 lagen de jaarlijkse kosten van levensonderhoud merkelijk onder het EU-gemiddelde, hoewel deze sindsdien steeds meer is gestegen voor mensen die emigreren naar daar of werken op Malta.

Toch is het realistisch om te zeggen dat je er niet alleen voor het geld moet zijn. Als je droomt van een zeer lucratieve baan met veel voordelen en een enorme carrière-boost, dan is Malta misschien niet de juiste plek voor jou. Ga je echter voor een super leuke ervaring in een prachtige omgeving met leuke mensen om je heen en een aantrekkelijk salaris, dan is werken in Malta zeker wel wat voor jou.

Afbeelding Malta bootjes en gebouwen voor werk en arbeid.

De werkweek en feestdagen

De werkweek op Malta heeft gemiddeld 40 uur, en 48 uur is het wettelijke maximum. (De acht extra uren moeten worden betaald voor overwerkcompensatie.) Dagelijkse kantooruren in de privésector zijn meestal tussen 08:00 of 08:30 en 17:00 of 17:30. Het is iets anders in openbare kantoren, waar veel werknemers slechts halve dagen werken tijdens de zomermaanden. Dit geldt echter niet voor de meeste expats.

Tijdens jouw verblijf om te werken in het buitenland heb je wettelijk recht op 25 vakantiedagen. Je krijgt ook een vrije dag op elke officiële feestdag die niet op een zaterdag of zondag valt. Aangezien Malta 14 officiële feestdagen heeft, kun je dus profiteren van een hele reeks extra vrije tijd. Verder is Malta een veilig land.

Mensen die wonen en werken op Malta zijn een deel van de familie

Ervaringen van velen leren dat de sfeer in Maltese bedrijven vaak erg warm en gastvrij is. Vanwege het kleine formaat van Malta, is de zakelijke wereld van Malta vrij hecht. Dit heeft zowel zijn voordelen als een aantal nadelen. Jouw nieuwe werkgever en collega’s zullen je snel als “een deel van het gezin” gaan beschouwen. Dit maakt het gemakkelijk om je te vestigen in je nieuwe leven en te wonen in het buitenland.

infographic economie van Malta en andere feitjes over werken

Als je het werk echter niet leuk vindt of als je toevallig een betere baan vindt, kan jouw beslissing om het bedrijf te verlaten persoonlijker worden genomen dan elders. En aangezien de beroepsbevolking vrij klein is, is de kans groot dat je oude baas je toekomstige werkgever kent. De zeer persoonlijke sfeer op de werkplek – voor goed of slecht – is iets waar veel expats aan moeten wennen.

Meld je nu eenvoudig en gratis aan via de oranje knop hier beneden, omdat we je dan veel beter kunnen helpen met het vinden van leuke vacatures en te werken in Malta.

Afbeelding Grote Oranje knop met tekst solliciteren erop

We doen ons best om dit artikel up-to-date te houden. We kunnen echter niet garanderen dat de verstrekte informatie altijd actueel of volledig is.