Wil je graag wonen en werken in Zweden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten om er vacatures en een leuke baan te vinden.
Nederlanders kunnen goede werkmogelijkheden vinden in de bloeiende technische en industriële arbeidsmarkt in Zweden. Verder kent het land een hoge levensstandaard en is dus een uitstekende plek om te leven.
Er zijn goede vooruitzichten voor ingenieurs en specialisten in IT, bouw, gezondheidszorg en mensen die vloeiend Nederlands of Vlaams spreken. Je maakt er dus een goede kans om te werken in Zweden als Nederlander of Belg.
Solliciteer geheel gratis en vrijblijvend via de knop hieronder, want het is eenvoudig te doen.
➡ Klik dit open voor de Inhoudsopgave van dit artikel ➡
De banenmarkt voor wonen en werken in Zweden
Zweden biedt één van de hoogste levensstandaarden in de wereld en combineert een kleine, open en concurrerende economie met een goed gefinancierde welvaartsstaat die wordt ondersteund door relatief hoge belastingniveaus.
Engels wordt veel gesproken, hoewel het kunnen spreken van Zweeds uiteraard wel een voordeel is op de werkplek. Banen zijn vooral te vinden in het zuiden, maar er zullen ook vacatures Zweden zijn in het dunbevolkte noorden en in de steden verspreid langs de Oostzeekust naar het oosten.
Ontdek in onderstaande video hoe het is om te wonen en werken in Zweden.
Wil je zelf ook een leuke baan in Zweden? Solliciteer dan nu eenvoudig en snel via de knop hieronder.
De Zweedse economie is sterk afhankelijk van buitenlandse handel en haar drijvende kracht is de productie. Motoren en andere machines, motorvoertuigen en telecommunicatieapparatuur zijn allemaal belangrijke exportproducten.
Zweden is de thuisbasis van een aantal innovatieve technologie en communicatie bedrijven, en is bekend om haar sterke design vaardigheden (denk bijvoorbeeld aan IKEA) en haar bloeiende muziekscene.
Hoewel Zweden in 1995 tot de EU (Europese Unie) is toegetreden, is het buiten de euro gebleven sinds de mogelijkheid om lid te worden in een referendum in 2003 door het publiek werd verworpen.
Het is geen lid van de NAVO en heeft in de recente geschiedenis een beleid gevoerd van neutraliteit (in beide wereldoorlogen). Dientengevolge vervullen Zweedse staatslieden vaak belangrijke posities bij de Verenigde Naties.
Zweden heeft van oudsher een beleid van openstaan voor asielzoekers. In de jaren 2010-2016 groeide het aantal asielzoekers in Zweden exponentieel; het bereikte meer dan 160.000 in 2016. Veel van deze mensen vluchtten de Syrische burgeroorlog. Sindsdien heeft Zweden strengere toegangseisen ingevoerd.
Grote industrieën
- IT en communicatie
- ijzer en staal
- farmaceutica
- houtpulp en papierproducten
- bewerkte voedingsmiddelen
- huishoudelijke goederen
- motorvoertuigen
Wil je solliciteren voor vacatures in Zweden voor steden zoals Stockholm, Göteberg, Malmö en meer? Meld je dan nu vrijblijvend en gratis aan door onderstaand button.
Grote bedrijven om voor te werken in Zweden
Er zijn tal van multinationals met hoofdkantoor in Zweden, waaronder:
- Ikea (meubelhandel)
- H&M (kledingwinkel)
- Spotify (muziek, amusement, podcast en videostreaming)
- Ericsson (telecommunicatie)
- Electrolux (huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en wasmachines)
- Skanska (constructie)
- Volvo (voertuigproductie).
Er zijn ook kansen voor banen in de publieke sector of in de zorg, Horeca of als vakantiewerk.
Vaardigheden in de vraag
Het Zweeds Migratie Bureau en Publiek WerkBureau stellen een lange officiële lijst van knelpuntberoepen samen (dit is alleen beschikbaar in het Zweeds). Het wordt routinematig bijgewerkt. Vooral vacatures in de bouwkunde, constructie, IT en de gezondheidszorg komen erin voor.
Taalvereisten
Zweeds is de nationale taal en is de eerste taal van ongeveer 90 procent van de bevolking. Een aantal nationale minderheidstalen worden ook erkend, waaronder Sami en het Fins.
Engels wordt veel gesproken en sommige grote bedrijven gebruiken Engels als bedrijfstaal. Bekwaam zijn in het Zweeds zal echter deuren openen en het voor je vergemakkelijken om relaties met jouw collega’s op te bouwen.
Worden Nederlandse kwalificaties erkend?
Er bestaat een structuur voor de erkenning van Nederlandse kwalificaties. Nederland en Zweden zijn volwaardige leden van het Europese hogeronderwijsgebied en het Bologna-proces en maken deel uit van het netwerk dat de gelijkwaardigheid van hogeronderwijskwalificaties in heel Europa vaststelt. Je kunt hierover meer informatie vinden op de ERIC-NARIC-website.
Als je een burger van een EU- of EER-land bent of een werkvergunning hebt aangevraagd, kun je een evaluatie van jouw kwalificaties aanvragen. Je kunt hierover meer informatie zoeken op de website van de Zweedse Raad voor het hoger onderwijs, die buitenlandse kwalificaties evalueert.
Engels onderwijzen in een vreemde taal in Zweden
Er is vraag naar leraren Engels in Zweden. Je moet echter een hoog niveau van kwalificaties en taalvaardigheid hebben om hiervoor in aanmerking te komen: bijvoorbeeld, een diploma, een geschikte TEFL certificaat en enkele vaardigheid in het Zweeds. Als je dat hebt, kun je namelijk lesgeven op privéscholen en aan zakenmensen.
Voor lesgeven in het openbaar schoolsysteem moet je een geschikte onderwijskwalificatie hebben. Je kunt een aanvraag indienen bij het Nationaal Agentschap voor het Onderwijs (Skolverket) voor certificering van Zweedse leraren.
Wil je je ook aanmelden voor vacatures in Zweden? Solliciteer dan via de knop hier beneden, omdat het eenvoudig en snel is.
Hoe is het om te werken in Zweden?
Vakbonden zijn een vast onderdeel van de werkgelegenheid in Zweden en spelen een belangrijke rol bij het bepalen van het salaris en de voorwaarden. Er is geen wet met betrekking tot het minimumloon in Zweden, omdat dit wordt geregeld door verschillende collectieve overeenkomsten tussen vakbonden en werkgevers. Dit betekent dat verschillende sectoren andere minimumsalarissen kunnen hebben.
- Gemiddelde werkuren: een standaard werkweek mag niet langer zijn dan 40 uur. Dit is één van de laagste wettelijke maximale werkweken in de EU (de EU-richtlijn inzake de arbeidstijd bepaalt een maximum van 48 uur).
- Feestdagen: Zweden heeft gemiddeld 33 vakantiedagen per jaar, wat genereus is in vergelijking met het EU-gemiddelde (net boven de 25). Het is niet ongebruikelijk voor Zweden om lange periodes van vakantie te nemen in de zomer, zelfs tot vier opeenvolgende weken.
- Belastingtarieven: Zweden hanteert een progressief belastingstelsel, met lagere belastingtarieven voor degenen die minder verdienen. Over het algemeen is de inkomstenbelasting relatief hoog. Lokale belastingen variëren van ongeveer 29% tot bijna 35,1%, en men moet ook nationale inkomstenbelasting betalen, die begint met 20% en gaat tot 25,1%. In feite kan het tarief van de inkomstenbelasting oplopen tot ongeveer 54,9%. Je moet inkomstenbelasting betalen in Zweden nadat je zes maanden in het land hebt gewoond.
Vergeet niet om jouw Nederlandse belasting- en nationale verzekeringspositie bij de belastingdienst te controleren om ervoor te zorgen dat je geen Nederlandse pensioenrechten verliest.
Vacatures Zweden zoeken
Je kunt mogelijk ook een baan vinden via het Europees portaal voor beroepsmobiliteit (EURES). Burgers van EU-landen kunnen gebruikmaken van het programma ‘Jouw eerste EURES-baan’.
Dit is bedoeld om de Europese mobiliteit te stimuleren, die openstaat voor werkzoekenden tussen de 18 en 35 jaar oud en die werkgevers willen matchen met vacatures die moeilijk te vullen zijn met bekwame Europese kandidaten. Ontdek ook banen via de Zweedse openbare dienst voor arbeidsvoorziening.
Verder kun je ook gebruik maken van Korta vägen; een initiatief van het Zweedse openbare arbeidsbureau om buitenlandse academici een snel pad naar de Zweedse arbeidsmarkt te bieden.
Andere handige links
Kranten met vacatures
Je kunt Zweeds nieuws in het Engels lezen op de website TheLocal, waar je ook vaak vacatures kunt vinden.
Belangrijke kranten (in het Zweeds) waar je wellicht een baan zou kunnen vinden zijn onder andere:
- Dn.se (Stockholm)
- Svenska Dagbladet (Stockholm)
- Dagens Industri
CV, sollicitatie- en interviewtips
Wanneer je solliciteert naar een baan in Zweden, moet je goed nadenken over de vraag of je jouw sollicitatie in het Zweeds moet indienen. Als de vacature niet specifiek vermeldt dat je in het Engels kunt solliciteren, is een aanvraag in het Engels mogelijk niet aanvaardbaar.
Het formaat voor sollicitaties is in grote lijnen hetzelfde als in Nederland. Of je nou gaat werken in Zweden voor Nederlands bedrijf of internationaal, je moet de organisatie eerst onderzoeken en jouw vaardigheden afstemmen op de vereisten voor het werk. CV’s zijn één tot twee pagina’s lang en bevatten een overzicht van je werkervaring, studies, prestaties en prijzen en speciale vaardigheden, evenals contactgegevens.
De volgende fase van het wervingsproces is waarschijnlijk een interview. Dit kan plaatsvinden via de telefoon of een online platform zoals Skype als je vanuit het buitenland solliciteert. Er kunnen dan verdere interviews of tests zijn.
Tijdens het sollicitatiegesprek zou je een aantal vragen kunnen krijgen die niet direct verband hebben met jouw beroepsleven. Je kunt bijvoorbeeld worden gevraagd om te praten over wat je graag doet in jouw vrije tijd.
Werkervaring, stages en uitwisselingen
Zweden is betrokken bij Erasmus +, het EU-programma voor onderwijs, jeugd, opleiding en sport, dat studentenuitwisselingen, werkervaring en vrijwilligerswerkmogelijkheden omvat en zowel studenten als postuniversitaire studenten in staat stelt gedurende 3 maanden tot 1 jaar in het buitenland te studeren.
Organisaties die stages in Zweden aanbieden, zijn onder meer:
Grote bedrijven zoals die vermeld staan bovenaan in dit artikel kunnen stageplaatsen op dezelfde manier aanbieden. Deze kansen worden vaak op hun websites vermeld. Hieronder vind je nog een aantal andere sites om stages te vinden:
IAESTE, de internationale vereniging voor de uitwisseling van studenten voor technische ervaring, biedt studenten in de wetenschap en techniek betaalde industriële stages aan tussen zes weken tot één jaar.
ELSA, de European Law Students ‘Association, biedt internationale stages van twee weken tot twee jaar aan rechtenstudenten en jonge advocaten.
IFMSA, de Internationale Federatie van Verenigingen van Medische Studenten, biedt professionele of onderzoeksuitwisselingen van een maand.
Schrijf je gratis in voor wonen en werken in Zweden, omdat we je dan kunnen we helpen aan een interessante baan.
Vrijwilligerswerk
Het Europees vrijwilligerswerk (EVS), dat wordt gefinancierd door de Europese Commissie, biedt mensen tussen 17 en 30 jaar de kans om vrijwilligerswerk te doen op projecten variërend van milieu tot sociale zorg. Plaatsingen duren tussen 2 weken en 1 jaar.
Heb je een visum nodig om te werken in Zweden?
Nederlandse paspoorthouders hebben geen visum nodig om Zweden binnen te komen en hebben het recht om maximaal drie maanden als bezoekers te verblijven.
Het huidige advies over reizen naar Zweden van de Nederlandse overheid is echter dat als je langer dan drie maanden wilt blijven, je contact moet opnemen met een kantoor van het Zweedse migratiebureau.
Houders van een EU-paspoort hebben geen werkvergunning of verblijfsvergunning nodig om naar Zweden te komen om te werken. Indien zij naar Zweden zijn gekomen om te werken of studeren of over voldoende middelen beschikken om zichzelf te onderhouden, hebben zij het recht om in Zweden te wonen en zijn zij vrij om te starten met werken zodra zij arriveren.
Als je van plan bent om voor een jaar of langer te blijven, moet je een kantoor van de Zweedse belastingdienst bezoeken om aan te geven dat je bent verhuisd naar Zweden en ingeschreven moet worden in het Zweedse bevolkingsregister.
Als je van buiten de EU komt en in Zweden wilt werken, moet je meestal vóór jouw aankomst met succes een werkvergunning aanvragen. Meer informatie over hoe je dit kunt aanvragen en de vereisten voor de werkvergunning kun je vinden op de website van het Zweeds Migratie Bureau.
Er is een visumregeling voor werken met één jaar voor burgers van de volgende landen tussen 18 en 30 jaar oud: Canada, Argentinië, Nieuw-Zeeland, Australië, Chili, Hongkong en Zuid-Korea. Je kunt meer informatie over de werkvisumregeling vinden op de website van het Zweeds Migratie Bureau.
Wonen in Zweden
- Kosten van levensonderhoud: de levensonderhoudkosten zijn doorgaans iets hoger dan in Nederland, maar de huurkosten zijn goedkoper – tot ongeveer 15% minder. De kosten van levensonderhoud zijn hoger in Stockholm, de hoofdstad, dan elders.
- Valuta: Zweedse kroon (niet de euro).
- Gezondheid: als je een EHIC (de gratis Europese ziekteverzekeringskaart) bij je hebt, heb je recht op een door de overheid verstrekte medische behandeling onder dezelfde voorwaarden als Zweedse staatsburgers. Je moet er ook voor zorgen dat je een reisverzekering hebt om andere mogelijke medische kosten te dekken, inclusief repatriëring (terug naar Nederland worden vervoerd als je ernstig ziek bent of gewond raakt).
- Wetten en gebruiken: Het homohuwelijk is sinds 2009 in Zweden erkend. Er is een nultolerantie-beleid voor de verkoop, het bezit en het gebruik van drugs, waaronder cannabis. Over het algemeen zijn misdaadniveaus laag.
In de winter kan het heel koud worden, vooral in het noorden. Van 1 december tot eind maart en op andere momenten dat de omstandigheden winters zijn, moeten alle auto’s, of ze nu in het buitenland zijn geregistreerd of in Zweden, speciale banden hebben die geschikt zijn om te rijden als er sneeuw en ijs is.
De Zweedse term ‘lagom’, wat ‘net genoeg’ betekent, vat een levenshouding samen die je in Zweden tegen kunt komen – ‘alle dingen met mate’.
- Religie: de Lutherse kerk van Zweden is de dominante religie. Zweden is ook de thuisbasis van rooms-katholieke, orthodoxe, baptistische, islamitische, joodse en boeddhistische gemeenschappen.
- Type overheid: parlementaire constitutionele monarchie.
Wil je zelf ook tijdelijk werken in Zweden of voor een langere periode? Solliciteer dan via onderstaande button voor goede vacatures.